Kottovi přijdou o desítky milionů. Podívejte se na soupis majetku

Praha - Luxusní vína, auta, vila nebo jízda na koních. Manželé Kottovi byli zvyklí na bohatství a luxus, teď se ale musejí pomalu připravovat, že o takový život přijdou. Dostali sedm let vězení a navíc jim propadne velká část majetku - v řádu desítek milionů.

Podle advokáta Kottových skončí oba jako žebráci. Sami manželé neměli po vynesení rozsudku chuť ho komentovat. Před kameru se nechtěli postavit ani dnes, ale nakonec poslali alespoň SMS s tímto textem: "Trest je hrozný. Jen nás překvapuje agrese a nenávistnost státního zástupce, které nám připomínají jiné století, které ale on bohužel zažil."

Soud se na základě důkazů dopočítal, že Kottovi přijali na úplatcích celkem 41 milionů korun. Z toho většinu, více než 34 milionů, měli v hotovosti - ve sklepě domu v Rudné u Prahy a to v různých měnách. Zajímavé je, že sklep v domě manželů Kottových přitom mohl být od počátku budován právě jako skrýš. Dům původně žádný neměl a Kottovi ho podle sousedů postavili hned jak se nastěhovali.

Při domovní prohlídce bylo u Petra Kotta nalezeno skoro 15 milionů v korunách, dále velká částka v eurech i v dolarech a navíc ještě dva miliony z bankovních účtů. Kromě peněz chce soud Kottovi zabavit i velké množství jím vlastněných akcií. Jde o akcie evropských bank a amerických firem. Všechny peníze a akcie dohromady za více než 20 milionů.

Stejně na tom má být i Kateřina Kottová (dříve Pancová). Jí chce soud zabavit stejné částky v hotovosti jako jejímu manželovi. I u ní to bylo dva miliony na účtu a ještě další nalezený milion v bankovní bezpečnostní schránce.

Jak se teď s trestem manželé vyrovnávají, Kateřina Kottová ale popisovat nechtěla: "Už jsme si užili tolik pozornosti médií, že už nechceme poskytovat žádné rozhovory."

Státní zástupce původně navrhoval, aby jim soud zabavil všechno, tedy i dům v Rudné nebo cenné hodinky a šperky. Tento majetek má ale Kottovým zůstat. Soud to zdůvodnil jednoduše. Chce jim zabavit přesně tolik, kolik podle rozsudku přijali na úplatcích. A protože se dopočítal jednačtyřiceti milionů, tak přibližně takovou částku také dohledal v jejich majetku a rozhodl o jejím zabavení.

Podle státního zástupce sice soud při takto rozsáhlé korupci mohl zabavit veškerý majetek, ale neudělal to zřejmě proto, aby zmenšil šanci obhajoby napadat rozsudek při odvolání. A tak raději dal mírnější trest, který bude mít větší šanci projít také u odvolacího vrchního soudu. Pokud se obžalovaní odvolají, tak definitivní verdikt může zaznít také třeba až příští rok.

Související

David Rath

Rath je vinen. V druhé větvi korupční kauzy dostal osm let

Středočeský krajský soud dnes udělil bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi osmileté vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve druhé části jeho korupční kauzy. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby a o rok mu prodloužil již pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem. Rath si k soudu vynesení zatím nepravomocného verdiktu vyslechnout nepřišel, jeho advokát se na místě odvolal.

Více souvisejících

Petr Kott Kateřina Pancová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy