Tahle petice je nanic, protože ji nepodepsal Halík, rozjel se komentátor

Praha - Politický komentátor Miroslav Macek se v rámci svých pravidelných glos podíval na aktuální témata, která o víkendu proběhly v médiích. Na paškál si vzal psychotesty policistů, zdravotní pojištění i jednu petici.

"Předseda zdravotního výboru sněmovny profesor Rostislav Vyzula, nominovaný ANO, přišel při projednávání novely zákona č. 48 o veřejném zdravotním pojištění s návrhem na změnu cenotvorby léků. Návrh by ovšem zbytečně zvýšil platby zdravotních pojišťoven za léky, přičemž se v následné debatě zjistilo, že jednak pan poslanec této problematice nerozumí, hlavně však, že mu návrh „přistál na stole" od České asociace farmaceutických firem. Nekecá, maká..." glosuje Macek.

Podle Českého rozhlasu se loni k policii hlásilo skoro 5000 lidí, psychotesty ale úspěšně složilo jen 39 procent z nich. Podle odborníků zájemci neuspějí často kvůli tomu, že jsou nevyzrálí a závislí na rodičích. "Bohužel chybí údaj, kolik z nich vypravovaly k psychotestům matky - samoživitelky. Ale vzhledem k jednomu komentáři examinátora se zdá být vše jasné: „V řadě případů jsou závislí i ve vyšším věku, například ve 27 letech, na rodičích. Takovým příkladem bylo, když volala maminka, že syn nemůže přijít na pohovor, protože má angínu," podotkl k tomu komentátor.

Britský bulvární deník The Sun podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna podněcuje nenávist vůči imigrantům. Redaktorka Katie Hopkinsová totiž napsala, že ji utrpení zoufalých lidí, kteří se chtějí dostat do Evropy, nechává zcela chladnou a proti lodím s nimi by nasadila dělové čluny. Očekává se, že editoři i autorka listu budou hnáni k odpovědnosti. "Budou hnáni k zodpovědnosti za to, že vyslovili názor, který by při realizaci v konečném důsledku znamenal méně mrtvých a podstatně méně následných problémů? Dočkáme se záhy toho, že za svůj názor budou lidé opět perzekuováni?" podotkl Macek.

Zaujalo ho i jedno hodnocení petice, které se objevilo na sociální síti Facebook. "Podivuhodné! Petici za zákaz průjezdu ruských motorkářů podepsali převážně ti, kteří podepisují petice za svobodu slova. Ovšem Šiklová a Halík chybějí, takže ta petice je nanic..." cituje komentátor.

Související

Tomáš Halík

Halík promluvil o Schwarzenbergovi. Kníže podle něj ukázal důležitou věc

Za tři týdny od nadcházející soboty proběhne poslední rozloučení s knížetem Karlem Schwarzenbergem, který zemřel o uplynulém víkendu ve věku 85 let. Podrobnosti o smutečním obřadu prozradil kněz Tomáš Halík, podle jeho slov byl exministr zahraničí spojením noblesního, aristokratického a lidového člověka.

Více souvisejících

Tomáš Halík Miroslav Macek

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy