Je to facka od vlády, stěžuje si právník Michalákové

Praha – Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve středu uvedl, že norské úřady zahájily kroky k adopci jednoho z chlapců Michalákových. Pavel Hasenkopf, který matku zabavených dětí zastupuje, si na sociálních sítích stěžuje na postup české vlády.

Zaorálek při středeční schůzi ve sněmovně oznámil, že český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD) dostal informaci, podle které se norský okresní sociální úřad požádal o zahájení řízení, které by umožnilo adopci mladšího z chlapců Michalákových.

„Jak je možné, že se o tom, že v Norsku byl čerstvě podán návrh na adopci Denise Michaláka dozvídáme v podstatě náhodou během jednání Sněmovny od ministra zahraničí, když matku ani její právní zástupce se o tom zatím nikdo neobtěžoval informovat?" nechápe právní zástupce matky David Hasenkopf.

Nepotěšila ho ani slova Bohuslava Sobotky, podle kterých lidem, kteří nemají dlouhodobý pobyt v Norsku, nemohou být děti v Norsku svěřeny. Právník to považuje za porušení mezinárodního práva Norskem. „Z toho plyne, že manželé Sovkovi o svěření Denise a Davida Michalákových do své péče žádat nemohou. Proč tedy ÚMPOD a ministerstvo zahraničí si kladli takovou žádost z jejich strany jako podmínku toho, aby ČR vůbec zasáhla?" není jasné Hasenkopfovi.

Zároveň upozorňuje, že slovenské úřady v podobném případě jednaly naprosto odlišně. „Slovenská vláda před 14 dny převzala diplomatickou ochranu nad holčičkou, napůl slovenského původu, odebranou matce ve věku osmi týdnů, plně kojenou. Jak to, že Slováci jsou schopni udělat takové rozhodnutí obratem a Kapitán se k tomu neodhodlal za celé čtyři roky?" poukazuje Hasenkopf na práci ředitele Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

Zaorálek navíc uvedl, že Kapitán nemá plný přístup k celé dokumentaci případu, protože od Michalákové nedostal plnou moc. To ale právník popírá a dokládá to kopií plné moci, kterou jeho klientka poslala už v polovině března. „Dnešní jednání Sněmovny považuji za facku paní Michalákové a jejím dětem," dodal Hasenkopf.

Související

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet

Barnevernet? Marxistické šílenství. Vyhostit, vydat zatykač, rozjel se Klaus mladší

Praha – V posledních dnech se opět v médiích hlasitě hovoří o kauze dětí Michalákových, které byly matce zabaveny norskými úřady. Eva Michaláková ztratila rodičovská práva k oběma svým dětem, což znamená naprostý zákaz kontaktu s nimi. Mladšího syna Davida navíc norské úřady posílají do adopce. S rázným nápadem, jak situaci řešit, teď přišel Václav Klaus mladší.

Více souvisejících

Eva Michálková (odebrání dětí v Norsku) odebírání dětí sociálním úřadem Pavel Hasenkopf

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy