Známý umělec se postavil za Zemana. Na to se podívejte

Praha – Miloš Zeman minulý týden způsobil poprask, když odmítl jmenovat tři akademiky profesory, přestože splnili všechny podmínky stanovené zákonem. Prý je to kvůli jejich pochybné minulosti. Ve sporu se ho zastal i umělec, bývalý ředitel Národní galerie v Praze a profesor Milan Knížák.

„S mnoha kroky prezidenta Zemana nesouhlasím a netajím se tím, ale zásadně s ním souhlasím při uplatňování práva jmenovat či nejmenovat rektory vysokých škol," napsal v dopise rektorům vysokých škol Milan Knížák. Zaměnil přitom ale profesory za rektory.

Umělec podle svých slov rozumí a oceňuje jasný postoj nejmenovat lidi s pochybným morálním kreditem. „Spolupráce s StB či nestydaté vyžadování neadekvátního platu (apod.) jsou určitě pádnými důvody k prezidentovu rozhodnutí," uvedl bývalý ředitel Národní galerie.

Vysokému školství podle něj chybí důraz na morální hodnoty. Jmenování těchto lidí doby situaci ještě prohloubilo. „Chyba není v prezidentově odmítnutí, ale v neodpovědnosti návrhu," myslí si Knížák. Dopis zveřejnil rektor ČVUT v Praze Petr Konvalinka.

Bývalá hlava Národní galerie už dříve hlasitě kritizovala svého nástupce Jiřího Fajta, že ještě jako řadový zaměstnanec galerie špatně hospodařil. Všechny stížnosti shrnul v otevřeném dopise ministrovi kultury Danielu Hermanovi. „Jiří Fajt je člověk, který je schopen všeho. Vytváří kolem sebe aureolu světového vědce, které jste podle Vašich prohlášení také podlehl. Jeho informace o působení v zahraničí jsou zkreslené. Projekty, které realizoval, vždy vysoce překročily rozpočty," popisoval Knížák.

„Dovolím si tvrdit, že Fajta umění nezajímá, je jen prostředkem k jeho osobnímu zvýznamnění. Dělá a dělal vše, aby se dostal za každou cenu do vedení Národní galerie. Obávám se, že by v takovém případě vážně ohrozil její sbírky," uvedl umělec v době, kdy nebylo jisté, jestli se Fajt stane jeho nástupcem. Právě současný ředitel galerie je jedním z těch, které Zeman odmítl jmenovat.

„Milan Knížák se písemně přihlásil k lezení do příslušných míst Miloši Zemanovi a rozeslal dopis podporující prezidentovu libovůli směrem k univerzitám. Knížák si při tom plete profesory a rektory, což lze ovšem omluvit hlavou v tom příslušném místě (sám jsem to nezkoušel, ale musí tam být dost tma, navíc mohl trochu zaplácané oči)," pustil se na Facebooku do umělce poslanec na ANO a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška.

Připomíná také, že Miloš Zeman už dříve prohlásil, že právě Knížáka by profesorem nejmenoval. Knížák naopak hlavu státu kritizoval například za vulgarity, které užil v pořadu Hovory z Lán. „Jenom mi to připadá, že stále víc potvrzuje určitou plebejskost, která s ním přišla na Hrad. Takové vulgarity se s úřadem prezidenta vůbec neslučují. Prezident má pochopitelně právo mluvit jasně a ostře, ale má povinnost mluvit slušně," uvedl tehdy umělec pro Lidové noviny.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Milan Knížák Jiří Zlatuška

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 39 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy