Zakladatel Liberlandu nas*al Chorvaty? Právník prozradil, co se stalo

Praha - Vít Jedlička, samozvaný prezident "státu" Liberland, který v polovině dubna vyhlásil na "území nikoho" mezi Srbskem a Chorvatskem, byl v sobotu zadržen chorvatskou policií. Bývalý poradce Václava Klause a advokát Pavel Hasenkopf prozradil, proč k tomu došlo.

Deník Večernji list napsal, že se Jedlička s policisty nejdříve setkal v obci Zmajevac, která je od Liberlandu vzdálena asi tři kilometry. Čech hlídkujícím policistům sdělil, že se chystá překročit hranice z Evropské unie do Liberlandu. Ti ho asi po 30 minutách nechali jít, po vstupu do Liberlandu byl ale zadržen. "Oficiálním důvodem bylo, že jsme překročili hranici mezi Liberlandem a Chorvatskem, což jsme neudělali," tvrdil po svém propuštění v neděli Jedlička. 

Hasenkopf při této příležitosti upozornil, že hranicí mezi Chorvatskem a Srbskem byl určen Dunaj. "Problém je v tom, že Chorvaté považují za hranici tok Dunaje v době, kdy ta hranice byla takto určena, zatímco Srbové tu hranici mají za pohyblivou vždy, když se tok Dunaje změní. Takže na mapě vlevo od Dunaje jsou území, která nechce ani Srbsko, ani Chorvatsko," napsal na sociální síti.

"Vpravo je ale zhruba desetkrát tolik území, na které si dělají nárok oba státy. Na základě téhož principu. Takže se není co divit, že Chorvaté dělají Jedličkovi potíže, protože v tomto sporu se postavil na stranu jejich nepřítele, zatímco Srbové si ho pěstují," dodal.

Jedlička by podle něj měl nyní poslat chorvatskému prezidentovi oficiální protest proti svému zadržení,. "Aby to někdo nevykládal tak, že tím, že se podrobil chorvatské jurisdikci, ji uznal de facto ... což by se Chorvatům nemuselo líbit, oni fakt mají silný zájem na tom, aby ten pruh země nebyl považován za jejich. Možná by je Jedlička nejvíc nasral s oficiální žádostí o připojení Liberlandu k Chorvatsku ... nebo naopak o odtržení od Chorvatska, to by je zmátlo ještě víc," rýpnul si advokát.

Související

Roman Prymula

Klausův právník udeřil na Prymulu: Děláte si pr..? To je trestný čin

Když náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (58) prohlásil, že by chtěl řízeně promořit obyvatelstvo koronavirem, řada lidí byla zděšená. Velmi ostře jeho slova odsoudil například právník Pavel Hasenkopf (41), který mezi lety 2003 až 2013 pracoval v prezidentské kanceláři Václava Klause. Ten upozornil, že by v případě, že by k tomuto plánu skutečně došlo, mohlo jít o trestný čin.

Více souvisejících

Pavel Hasenkopf Vít Jedlička Liberland (Svobodná republika Liberland)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy