Boj o Michalákovou: Právník Hasenkopf se vrací do případu, schytala to Marksová

Praha - Exporadce prezidenta Václava Klause a někdejší hradní advokát Pavel Hasenkopf, který se angažoval v případu odebraných dětí norskou sociální službou české matce Evě Michalákové, se opět vrací do případu. Michalákovou hodlá znovu právně zastupovat tak, jako na počátku kauzy.

"Vnímal jsem, že moje angažovanost v případu vyloženě irituje některé státní představitele, byl jsem původně rozhodnutý stáhnout se do pozadí a svou veřejnou angažovaností situaci nekomplikovat," okomentoval své rozhodnutí na sociální síti a dodal, že během včerejšího dne připravoval společné prohlášení Petičního výboru a MPSV k návrhu na adopci.

"Když se již ladily jen detaily, ze společného prohlášení náhle a bez nám zjevného důvodu sešlo a MPSV spolupráci s Petičním výborem ukončilo. Proto ve výsledku dnes dostanou média dvě různá prohlášení. Tím padá i důvod, abych dále zůstával v ústraní. Proto jsem právě podepsal přijetí plné moci, udělené mi paní Michalákovou již 12. května. Chamberlainovskou politiku vůči BV ani vůči českým úřadům ode mne nečekejte," dodal.

Psali jsme:
Barnevern útočí. Michaláková už své děti nemusí nikdy vidět
 

Poslední vývoj událostí podle ukazuje, že Petiční výbor měl pravdu, když varoval před tím, že se chystá adopce dětí. Vývoj tak usvědčuje z omylu všechny, kdo tvrdili, že tato možnost je zažehnána. "Poslední vývoj ukazuje, že bylo správné nezveřejňovat rozsudky a další dokumenty v případu, přestože nás k tomu ÚMPOD otevřeně vyzýval - BV odůvodňuje svůj návrh na adopci fakticky jako trest za to, že Eva případ medializovala (a nedala jim pasy dětí). Z návrhu BV čpí účelovost, veškerá argumentace je zcela podřízena tomu, že pěstouni chtějí jedno z dětí adoptovat," přiznal advokát.

Krok ministryně Marksové podle potvrzuje i to, že "české úřady nejsou vnitřně ztotožněny s tím, že by měly paní Michalákové pomáhat a konají jen na oko a pod veřejným tlakem. Norsko je paní ministryni bližší než její spoluobčané, jejichž jménem jako ministryně vystupuje. Pokud se mýlím, pak by se MPSV mělo nyní paní Michalákové veřejně omluvit za tvrzení, že by jí děti odebrala i česká sociálka nebo že nedostatečně spoluupracuje s českými úřady. Tato a podobná tvrzení byla účelová a jejich smyslem mělo být vysvětlit laxnost a zakrýt bezradnost a nepřátelství českých úřadů vůči paní Michalákové a její kauze," dodal.

Související

Soud pro lidská práva Štrasburk

Barnevernet prohrál soud ve Štrasburku, verdikt je šancí i pro Michalákovou

Evropský soud pro lidská práva dnes rozhodl ve prospěch Norky, které norská sociální služba Barnevernet krátce po porodu odebrala syna, jenž byl později proti její vůli adoptován. Podle soudu Norsko tímto krokem porušilo práva matky i jejího dítěte. Verdikt může podle expertů ovlivnit také další kauzy vedené proti Norsku a praktikám Barnevernu. Kvůli odebrání dvou svých synů v Norsku se na štrasburský soud se stížností obrátila již dříve také Češka Eva Michaláková.

Více souvisejících

Barnevernet Pavel Hasenkopf Eva Michaláková (matka českých dětí v Norsku)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy