EU léta mlčela, o radikalizaci se nemluvilo. Jaká jsou řešení?

REPORTÁŽ – Gilles de Kerchove, Protiteroristický koordinátor Rady EU se na konferenci Internal Security Forum 2015 vyjádřil k radikalizaci a deradikalizaci. Ve svém projevu zmínil příčiny radikalizace a také to, co je ještě třeba upravit.

Co činí radikalizaci v dnešní době problematickou je to, že je mnohem více rozvětvená, než v minulosti, kdy byla prakticky jen al-Kajda, začal Kerchove. Navíc se tento fenomén rozšiřuje mezi lidi, kteří zůstávají doma, necestují, zvyšuje se radikalizace ve vězeních a různá hnutí a sítě operují na lokálnější úrovni a ne globálně.

Proces radikalizace je velice těžké pochopit a stejně obtížné je se s ním vypořádat. Velkou roli hraje internet. V minulosti málokdo věřil, že by se internet mohl stát zdrojem radikalizace, dnes je to velice mocný nástroj často zneužívaný. Dalším aspektem je, že se navyšuje počet radikálů mezi skupinami, které v minulosti dotčeny nebyly – ženy a konvertité. Kerchove také naznačil, že za současnou situaci také může Západ – situaci v Sýrii nezvládl a muslimové mají pocit, že byli zrazeni. Evropská unie po dlouhá léta na téma radikalizace mlčela.

Do třetice označil za problém stále častější konflikty mezi sunnity a ší'ity. Sunnité nemají žádné spojence a tak se cítí ohroženi. Nakonec Kerchove zmínil tzv. „testosteronový problém" – podle něj je „smutná generace" (20-30letí muži) unavená jen hrou na internetu a tak se vydává bojovat v reálném světě. Diskriminace, ideologie a pocity křivdy jsou to, co pohání současný extremismus.

Kerchove navíc tvrdí, že je třeba vytvořit prevenční metody – jak ty specifické (to znamená ve vězeních, na internetu a s oběťmi terorismu) tak i metody relevantní (ve škole, zahájení dialogu, vzdělávání). Podle něj se musíme přestat spoléhat na bezpečnostní politiku – bezpečnost samotná problém s radikalizací nevyřeší, jen nás před ním uzavře. Je tedy potřeba přijít s něčím jiným, co pomůže. Co by to „něco" ale mělo být, už neřekl.

Zmiňuje také zkoumání internetových stránek – činnost, kterou se zabývá Europol. Je třeba vytvořit mnohem rychlejší způsoby, jak nezákonné materiály odstraňovat a jak proti nim zakročit. Proto se navrhuje diskuze s výrobci reklam, aby bylo možno propagandě efektivně čelit.

Nejde jen o radikalizaci na Blízkém východě, ale na vzestupu je také zášť vůči Židům a islámu. Podle Kerchova musíme s tímto problémem bojovat také. Je potřeba vytvořit více zákonů postihujících tuto xenofobii a nenávist.Kerchove navrhuje několik řešení:

Větší zapojení muslimů do společnosti
Proti samotnému procesu radikalizace musí být nějaký způsobem zakročeno Je potřeba vyvinout robustní rehabilitační program

„Tam ještě ale nejsme," dodává. Navíc důkazů k usvědčení, kterých se dostává je podle Kerchova málo. „Nemáme informace z těchto oblastí, pokud někdo nezanechá stopu." A lidi nemůžeme odsoudit bez důkazů. Dále zdůrazňuje, že vězení by mělo být okrajová možnost a mělo by se jim za každou cenu vyhýbat, protože jsou to „inkubátory radikalizace".

V neposlední řadě zmiňuje Obamův program, který podporuje používání internetu k propojení západní a východní kultury na školách. Kerchove je toho názoru, že jde o dobrý program, jenž stírá stereotypy na obou stranách a zároveň dodává, že Evropa podobným nástrojem již disponuje a tím je program Erasmus.

Související

Harald Weilnböck, psycholog a expert na násilný extremismus, metody prevence a deradikalizace

Problém s extremisty? Expert na deradikalizaci má nápad

Aarhus/Berlín/Brusel – Jeden z předních světových expertů na deradikalizaci Harald Weilnböck, s nímž jsme vám před týdnem přinesli rozhovor, tvrdí, že videa a anti-propaganda jsou proti jakékoli formě radikalismu neúčinné. Serveru EuroZprávy.cz exkluzivně poskytl materiály, ve kterých je vysvětleno, proč tomu tak je a jak se radikalismu bránit.
Gilles de Kerchove, Protiteroristický koordinátor Rady EU

Teroristé mezi uprchlíky? Odborník na terorismus přiznal, jak to je

Praha - Protiteroristický koordinátor EU Gilles de Kerchove upozorňuje, že mezi uprchlíky proudícími do Evropy se teroristé neukrývají. Nemá podle něj logiku, aby Islámský stát nebo al-Káida posílaly své lidi „v převlečení“ za běžence do Evropy, naopak je hledají přímo v EU.

Více souvisejících

Internal Security Forum Prague 2015 (konference HOMEAFFAIRS) Evropské hodnoty

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 2 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

Navalná převzala ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi

Julija Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, převzala v neděli v Drážďanech ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi. Drážďanskou cenu míru dotovanou částkou 10.000 eur jí předali na ceremonii v místním divadle, agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy