Rusové nasadili jiný kurz, jednou už se ale prý spálili

Praha - Ruské angažmá v Sýrii nenechá chladným ani komentátory a publicisty. Podle spisovatele Ondřeje Neffa mají Rusové v Sýrii prostřený stůl. Upozorňuje ale, že se mohou i spálit.

Neff uvádí, že Ruské angažmá v Sýrii znamená další polínko pod vroucím kotlem. "Jde opět o nepřiznanou akci, ruská média uvádějí počet 1700 specialistů. Důležité jsou dodávky moderních zbraní včetně protiletadlového systému – přičemž Islámský stát a povstalci žádná letadla, pokud lze věřit médiím, nemají," píše na publicistickém webu Neviditelný pes s tím, že by se mohlo zdát, že tyto zbraně by měly odstrašit eventuální další zájemce o účast v syrském dobrodružství.

"Na složitém a mnohačetném syrském bojišti je i budoucnost imigrační krize. Ještě minulý týden přicházely povzbudivé zprávy o kontaktních skupinách, které znesvářené strany oslovují. Taková činnost by mohla signalizovat začátek konce. Jistě by to nebyl konec brzký. Jednání vedoucí k ukončení konfliktu se počítají spíš na roky než na měsíce," dodal.

Konfliktní strany si ale podle něj musí zachovat tvář a zdání čestného výsledku. Ze syrské občanské války totiž nemůže vzejít jednoznačný vítěz, neboť na to nikdo nemá dost sil. Musí tak vzniknout větší počet státních útvarů, které se naučí jeden druhého respektovat a žít v kooperaci, jen takové řešení totiž prý dává smysl.

"Jenže Rusové teď nasadili otevřeně jiný kurz. Zdá se, že usoudili, že je k tomu vhodná chvíle. Ještě před dvěma roky byl nejeden evropský předák nažhavený a povykoval s prstem na spoušti a okem upřeným na Damašek. Na podobné napínání svalů dnes není na evropském kontinentu nálada," upozorňuje Neff.

Připomíá, že Rusové se ale už jednou spálili v koloniálním dobrodružství – když prohráli válku v Afghánistánu. "Jenže tenkrát byla jiná situace. Proti nim stála silná a dosud sebevědomá Amerika. Ta je dnes silná pořád, ale sebevědomí ztratila po sérii ostudných proher. Bude chtít Obama otevřít jako poutač pro volební rok novou válečnou frontu?" ptá se.

"Takže Rusové mají v Sýrii prostřený stůl a nezdá se, že by jim někdo měl sto chutí ujídat. Jen aby to jídlo nebylo moc peprné," uzavřel.

Související

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

Více souvisejících

Rusko Sýrie Ondřej Neff

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy