Vaše peníze nechceme, vraťte děti. Europoslanci poslali norské vládě dopis kvůli Michalákovým

Praha – Média se v posledních dnech opět ve velké míře věnují případu zabavení dětí Michalákových norskými úřady. Ty oznámily, že rozhodly o zbavení rodičovských práv k oběma synům Evy Michalákové a o adopci mladšího hocha. Čeští europoslanci se pokoušení situaci změnit, poslali proto otevřený dopis norské vládě.

Část českých europoslanců vyzvala vládu, aby Češce poskytla účinnou právní pomoc. V prohlášení sedm europoslanců vyzývá politiky všech stran, aby v kauze vystupovali zdrženlivě a „vždy sledovali jedině zájem obou dětí, nikoli vlastní osobní zájmy". Žádají vládu, Parlament, ministerstva a příslušné úřady, aby kvůli případu vyvinuly nejvyšší diplomatické úsilí při jednáních s norskou stranou.

Dva z nich – Petr Mach (Svobodní) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se také rozhodli poslat otevřený dopis norské vládě. „Poradili jsme se, jak dál pomoci Evě Michalákové dostat ukradené děti zpět. Jsme přesvědčeni, že naše vláda musí jednat s norskou o dohodě, na jejímž základě by byly děti vydány do České republiky. V tom duchu jsme norské vládě napsali dopis," vysvětlil europoslanec Mach.

V textu jeho autoři mimo jiné vysvětlují, že Eva Michaláková má otevřenou podporu české veřejnosti a že její synové byly „uneseni na základě vymyšlených důkazů o údajném zneužívání". Tato obvinění se podle nich nezakládají na pravdě, což dokazují i tím, že místní policie potvrdila nevinu matky.

„Norská vláda slíbila, že adopce chlapců nepřichází v úvahu a my jsme těmto slovům slepě uvěřili. Nyní je pověst Norského království v troskách. Jak může národ, který každý rok hostí předávání Nobelovy ceny míru, porušit svůj slib?" píší Mach a Zdechovský.

Upozorňují navíc, že stejný systém, jako je norský Barnevern, je teď zaváděn i v České republice a to za podpory peněz z Norských fondů. „Mluvíme jménem lidí, kteří odmítají tyto peníze!" ostře píší europoslanci.

Otevřený dopis Norské vládě:

Erna SolbergPředsedkyně vlády Norského královstvíKontaktní kancelář Předsedkyně vládyPostboks8001 Dep, 0030 Oslo

Vážená paní předsedkyně,

v minulých měsících veřejnost v naší zemi otevřeně podporovala paní Michalákovou v její snaze získat zpět své odebrané děti. Její chlapci byli uneseni na základě vymyšlených důkazů o údajném zneužívání. Žádné z těchto tvrzení však nikdy nebylo prokázáno a představitelé policie navíc potvrdili nevinu matky. Nicméně úřady se rozhodly vzít děti natrvalo.

Norská vláda slíbila, že adopce chlapců nepřichází v úvahu a my jsme těmto slovům slepě uvěřili. Nyní je pověst Norského království v troskách. Jak může národ, který každý rok hostí předávání Nobelovy ceny míru, porušit svůj slib?

Mnoho Čechů věřilo, že Norsko je jedna z nejvyspělejších zemí světa a měli jej za vzor. Až do této doby se v souvislosti s Norskem hovořilo v superlativech. Nyní se cítíme zklamáni a rozzlobeni.

Stejný systém jako „Barnevern" je nyní zaváděn v naší zemi, a to za podpory peněz z Vašich Norských fondů. Mluvíme jménem lidí, kteří odmítají tyto peníze!

Naše země spolu navzájem obchodují. Vy kupujete naše auta a my dovážíme Váš zemní plyn a ryby. To je dobré. Ale prosím, nedovážejte nám Váš systém Barnevern a nechte tyto peníze v kapsách norských daňových poplatníků.

Norský velvyslanec v Bruselu prohlásil, že jediná možnost, jak matka získá děti zpět, spočívá v tom, že česká a norská vláda uzavřou dohodu o vrácení chlapců do České republiky, jejíž jsou občany. Doufáme, že tato jednání brzy začnou.

S pozdravem

Petr Machposlanec Evropského parlamentu

Tomáš Zdechovskýposlanec Evropského parlamentu

Související

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet

ESLP se nebude zabývat případem Michalákové, rozhodnutí Štrasburku je pravomocné

Velký senát Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) se nebude zabývat případem odebrání synů Češky Evy Michalákové. Soud v pondělí zamítl ženinu stížnost proti lednovému rozhodnutí, podle kterého Norsko neporušilo právo matky a dětí na respektování rodinného života. Verdikt tak nabyl právní moci, sdělil ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Více souvisejících

Eva Michaláková (matka českých dětí v Norsku) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Petr Mach

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy