Neustupujme zlu, máme být na co hrdí, burcuje Čechy europoslanec

Praha – Rozhodnutí pražského magistrátu týkající se neuspořádání slavnostního rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí se nelíbí mnoha politikům, kromě těch pražských nebo poslance Tomia Okamury, se ozval i staronový předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach. Buďme na své tradice hrdí a neustupujme před zlem, burcuje lidi.

Mach přiznává, že nikdy nepodporoval, aby stát z peněz daňových poplatníků dotoval kulturní akce, které by bz státu neproběhly. „Málo jsem ale vždy zmiňoval, že tradice a kulturu musíme uchovávat především my sami. A mezi takové tradice patří i ty vánoční," dodává na svém blogu na serveru idnes.cz.

Psali jsme:
Vánoční strom se v Praze rozsvítí v sobotu, nebude jasné v kolik Potvrzeno: Teroristi nám zkazí Vánoce. Jak je to vůbec možné?
To budeme kvůli muslimům slavit Vánoce tajně? Okamura se zlobí kvůli rozsícení vánočného stromu v Praze Zatlučme okna jako za války? Strom v Praze se slavnostně nerozsvítí, politici nesouhlasí
 

Nabádá Čechy, aby si vzpomněli na to, jak to chodilo v minulosti. „Vzpomínáte si na to, jak dobré vánoční cukroví pekla vaše babička? Jak tím celý dům voněl? Jak vám plaval kapr ve vaně? A pamatujete, jak jste všichni doma společně zdobili vánoční strom a zpívali u toho koledy? A pod stromkem pak našli dárky, ze kterých jste měli radost? Tohle všechno a ještě mnohem víc jsou naše tradice. A jsou to dobré tradice, protože když se tak dívám na náš západní svět zkažený multikulturalismem, politickou korektností a přehnanou regulací všeho, máme důvod si svoji jedinečnost zachovat," domnívá se politk.

České tradice a způsob života považuje za výjimečný, proto je podle něj třeba být na takové věci hrdý. „Povedlo se nám zachovat svobodu i bezpečnost bez hromady vojáků a policistů v ulicích, jako je tomu v jiných zemích. A zachovali jsme si také ve velké míře naše tradice. Tradice jsou svým způsobem styl žití. Pomáhají nám zejména teď o vánocích ke klidu. Žijeme rychlou dobu a pečení cukroví nás alespoň na chvíli zastaví," píše s tím, že i on sám bude manželce s pečením pomáhat.

I proto ho rozzlobilo,. Když se dozvěděl, co plánuje pražský magistrát. „Chápu ten bezpečnostní argument, ale pokládám si otázku, jestli by nestačilo na tu jednu událost kontrolovat vstup na náměstí a zabránit vnášení petard nebo výbušnin. Nemůžu se totiž zbavit pocitu, že se zrušením slavnostního rozsvěcení vánočního stromu o něco přicházíme. Na Staroměstském náměstí bude jistě i tak hodně lidí, takže bezpečnostní riziko tam samozřejmě zůstane," dodává.

Související

Více souvisejících

Petr Mach Vánoční strom

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy