Prahu čeká v sobotu největší demonstrace proti norskému odebírání dětí

Praha – V sobotu 16. ledna se od 13 hodin uskuteční v Praze na Malé Straně (Helliachova 1) demonstrace proti norskému úřadu Barnevernet. Tato protestní akce je součástí celosvětových demonstrací, kterých se od začátku letošního roku zúčastnilo přes 13 000 lidí.

„Protesty začaly přímo v norském Oslu a pokračují napříč nejen evropskými státy. Protestuje se také v Americe a Indii. Jedná se o dosud největší demonstrace proti norskému systému odebírání dětí. Další protesty se plánují na červen a tlak se bude dále stupňovat," vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se osobně zúčastní sobotní demonstrace v Praze.

Případ odebraných dětí Evy Michalákové bude znovu řešit Evropský parlament

Europoslanec Zdechovský informoval, že v posledních měsících jsou postupně předvoláváni norští diplomaté v zemích střední a východní Evropy, ale i v Indii nebo Turecku, aby vysvětlili další a další případy, které se tomu Evy Michalákové podobají.

Na jaře tak bude Petiční výbor Evropského parlamentu (PETI) projednávat petici občanů Evropské unie proti adopci dětí Evy Michalákové. Evropský parlament například bude zajímat, proč norské úřady omezily styk dětí s matkou a čím je pro své děti Eva Michaláková natolik nebezpečná, že se o své děti nemůže starat.

Příběh Michalákové znají po celém světě

Zdechovský s týmem dobrovolníků zmapoval další desítky případů rodin, které postihl stejný osud jako Evu Michalákovou a zveřejnili je na webu: http://www.stopbarnevernet.com/stories. O příběhu Evy Michalákové navíc v současné době vzniká několik dokumentů v České republice, Norsku nebo Polsku.

Související

Stovky lidí demonstrovaly proti norskému Barnevernetu

Norskem otřásá skandální zneužívání odebraných dětí. Úřady zasáhnou

Oslo - Norsko znovu prověří sérii kontroverzních rozhodnutí o odebrání dětí rodičům, na nichž se podílel psychiatr, jenž byl odsouzen za stahování snímků a videí zobrazujících sexuální zneužívání nezletilých. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Jedné z postižených rodin už byly děti vráceny. Norská sociální služba Barnevernet je kritizována některými rodiči a experty, podle nichž často odebírá děti a dává je do pěstounské péče bez dostatečného odůvodnění.

Více souvisejících

demonstrace proti odebírání dětí které praktikuje norský sociální úřad Barnevernet odebírání dětí sociálním úřadem Barnevernet

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 26 minutami

před 37 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy