Za smrtí Masaryka stáli Sověti, tvrdí spisovatelka

Praha - Spáchal bývalý československý ministr zahraniční a syn zakladatele republiky Jan Masaryk v březnu 1948 sebevraždu skokem z okna Černínského paláce, nebo mu někdo pomohl? Podle badatelky a spisovatelky Václavy Jandečkové jde o druhý případ, za kterým údajně stojí sovětské tajné služby.

"Souhlasím s výsledky posledního oficiálního vyšetřování: jednalo se o vraždu, pachatelé ovšem zůstali neznámí. Také si nemyslím, že bylo správné vyšetřovat příčiny smrti Jana Masaryka bez důkladné a skutečně zevrubné analýzy výpovědí a doznání Jana Bydžovského." uvedla v pořadu Pro a proti autorka knihy Kauza Jan Masaryk (nový pohled) Jandečková.

"Má hypotéza je, že v pozadí byli agenti sovětských tajných služeb, ale že výpovědi Jana Bydžovského dávají smysl za předpokladu, že si sám myslel, že vše dělá pro britskou tajnou službu. Příkaz byl ale fingovaný a on bohužel neměl v té chvíli jiné východisko," podotkla.

"Přestože i ten přešetřovací proces z počátku 50. let byl ukončen s tím, že se má provést rekonstrukce činu podle výpovědí Jana Bydžovského, tak to nakonec bylo zameteno pod koberec, protože stopy ve skutečnosti vedly na východ a to byl problém," vysvětlila.

Otázkou ale zůstává, zda by nevyužila tehdejší Státní bezpečnost k propagandistickým účelům to, kdyby za smrtí Jana Masaryka stály britské tajné služby? "To je právě ta záhada, ale myslím že i to zapadá do mé hypotézy," uvedla Jandečková.

Profesor historie z Ústavu soudobých dějin Jiří Kocian se ale přiklání k verzi sebevraždy. "I když z hlediska dalších výzkumů, dokladů a poznatků se stále přikláním k verzi vynucené sebevraždy," podotkl na Českém rozhlasu.

"Jednak otázka času, kdy měl Bydžovský akt vraždy vykonat, a pak v lékařských zprávách z ranního ohledávání zmínky o postupném tuhnutí těla, kde byla větší časová disproporce," uvedl s tím, že se výpovědi Bydžovského několikrát zásadně pozměnily.

"Trošku mě překvapilo to, že nebyl zájem vyšetřovatelů vyšetřit smrt Jana Masaryka, když Bydžovský začal bezprostředně vypovídat o tomto případu, tomu nerozumím... Je tedy možnost, že se zastavilo něco, co by nebylo příjemné, a to mě vede k tomu, že pokud měl někdo konkrétní podíl na vynucené sebevraždě, tak nejspíše nějaké sovětské jednotky nebo někdo, kdo to udělal z podnětu Sovětů," dodal.

Související

Jan Masaryk v rakvi

Smrt Jana Masaryka, československého ministra zahraničí je i po 75 letech obestřena tajemstvím

Jan Masaryk (1886-1948), syn prvního čs. prezidenta T. G. Masaryka, se během druhé světové války v roce 1940 stal ministrem zahraničí londýnské exilové vlády, po válce zůstal jako bezpartijní ve stejné funkci ve vládách Zdeňka Fierlingera i Klementa Gottwalda. V únoru 1948 se nepřidal k demisi nekomunistických ministrů. Po komunistickém puči a zhroucení demokracie v Československu se chtěl usadit v Londýně a začít nový život. Namísto toho jej v noci z 9. na 10. března 1948 stihla tragická smrt, kterou se dodnes nepodařilo objasnit.
Badatelce Václavě Jandečkové vadí, že vyšetřovatelé ohledně smrti Jana Masaryka ignorují západní dokumenty. „Loňský verdikt minimálně pátého kola šetření dospěl k bizarnímu závěru, podivně podobnému z doby, kdy nad námi „ochrannou ruku“ držel Sovětský svaz,“ píše v analýze pro EuroZprávy.cz . Komentář

ANALÝZA Václavy Jandečkové: Vyšetřování Masarykovy smrti doplatilo na alibismus, policie ignoruje západní dokumenty

Od brzkého rána 10. března 1948 „usilujeme“ o rozluštění záhadného úmrtí poválečného ministra zahraničních věcí Jana Masaryka, jehož tělo před 74 lety zůstalo ležet na nádvoří pod okny Černínského paláce. Čtyři desítky let jsme doufali, že přijde čas rozuzlení, kdy nám archivy dovolí podívat se pod pokličku. Záhadu se bohužel doposud nepodařilo rozluštit. Podle počtu zahájených vyšetřování bychom už pravdu měli znát, ale podívejme se pravdě do očí. Kalendář brzy ohlásí další čtyři dekády pátrání, které jsou za námi. Jenže místo, aby policie v případu postoupila, chrlí bábovičky uplácané z bláta. Pustit se do řádné rekonstrukce se nikomu nechce. Loňský verdikt minimálně pátého kola šetření dospěl k bizarnímu závěru, podivně podobnému z doby, kdy nad námi „ochrannou ruku“ držel Sovětský svaz. Vyšetřování Masarykovy smrti doplatilo na alibismus, policie ignoruje západní dokumenty.

Více souvisejících

Jan Masaryk

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy