ROZHOVOR | Kalašnikov na Zemana? Sprostý, arogantní, excesy ho baví, tvrdí prezidentova odpůrkyně

ROZHOVOR - V úterý oslavil prezident Miloš Zeman třetí výročí svého vítězství ve druhém kole prezidentské volby. Této události využili Zemanovi odpůrci a pod vedením organizátorky akce, studentky a "milovnice pražských kaváren" Kristýny Herejtové vyrazili do ulic, aby vyjádřili nespokojenost s českým prezidentem. Ten už svou funkci prý nezvládá, uvedla Herejtová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Jako organizátorka akce Trenky pro prezidenta jste na sociální síti uvedla, že „prezident Miloš Zeman má za úkol reprezentovat nás všechny, občany České republiky." Domníváte se, že tomu tak není, když má Zeman v různých průzkumech poloviční či mnohdy i nadpoloviční podporu Čechů?

Myslím si, že pan prezident by měl reprezentovat jak své voliče, tak své nevoliče, a to pan Miloš Zeman skutečně nedělá. Pan Zeman polarizoval naší společnost – na své příznivce a odpůrce. Miloš Zeman by měl občany naší země spojovat, měl by se vyvarovat kontroverzních výroků a vulgarit. Svými výroky a chováním posílá záměrně tyto dvě skupiny proti sobě. Prezident by se takto chovat neměl, ani by neměl veřejně prezentovat výroky, které nejsou pravdivé, naopak jsou urážlivé, útočné, nabádající k negativnímu chování. Panu Zemanovi chybí pokora a schopnost omluvit se za chyby, které způsobuje. Nejen já, ale i další nevoliči Zemana by mu jistě dokázali některé jeho excesy a chyby odpustit, kdyby je dokázal sám sobě, a především našemu národu, přiznat a omluvit se za ně. Nicméně si nejsem jistá, zda-li o to vůbec stojí, protože z jeho chování usuzuji, že ho to baví.

Uvedla jste také, že se Miloš Zeman „nechová tak, jak by se prezident naší země chovat měl." Na co konkrétně poukazujete? Jde právě o vulgární výroky, či například o určitý příklon na Východ?

V naší zemi mluvíme českým jazykem, který je krásný, kultivovaný, jadrný i ironický. Nevadí mi, pokud mluví sprostě, jak mu pusa narostla, doma, u piva s kamarády. Ve svém postavení by měl dbát na své vyjadřování, protože nemluví sám za sebe, ale za všechny občany naší země. Nemyslím si, že by prezident opravdu nabádal kohokoliv, aby vzal vážně jeho výrok o kalašnikovu, ale utvrdil mě v tom, že slova, která vypouští na veřejnost, jsou zcela záměrné, s cílem rozdělit společnost ještě více. Dále mě znepokojuje zmíněný příklon k Východu. Je pochopitelné, že Česká republika, jakožto malá země, se musí přiklonit k nějaké větší mocnosti. Ale proč tou mocností musí být zrovna Putinovo Rusko, které jsme tu už jednou měli a víme, jak to dopadlo, anebo Čína, nedemokratický stát, který nepřijal ani Úmluvu práv dítěte – no a Tibet? Znepokojuje mě, že vyznamenává lidi s estébáckou a komunistickou minulostí a na den studentstva prezentuje sám sebe pod transparentem „Ať žije Zeman" vedle extrémisty a islamofoba Martina Konvičky. Václav Havel zde zanechal určitý odkaz, humanitní odkaz, a nechápu, proč Miloš Zeman by na něj neměl navázat. Myslím si, že Miloš Zeman funkci prezidenta nezvládá. Za dobu jeho funkce v roli prezidenta stihl především svým chováním udělat ostudu ve světě a rozdělit společnost na jeho příznivce a odpůrce.

Řada lidí včetně novinářů a komentátorů prezidentovi vyčítá, že kolem sebe zaměstnává lidi bez bezpečnostní prověrky. Jak velký je to podle Vás problém, v porovnání například právě s některými výroky prezidenta?

Je to určitě velký problém, který ovšem není mnoha lidem zcela zřejmý, někteří to možná ani nevědí. Lidé bez bezpečnostní prověrky, které kolem sebe Miloš Zeman zaměstnává, jsou v této funkci z jeho osobní vůle. Je to zarážející a něco to o jeho záměrech vypovídá. Na těchto funkcích by lidé bez bezpečnostních prověrek pracovat neměli z bezpečnostních a morálních důvodů. Vnímám to tak, že si pan Zeman udělá stejně, co chce, bez ohledu na cokoliv.

Co říkáte na výroky tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka, který, jak sám několikrát uvedl, není jen tlumočník prezidentových slov, ale také obránce jeho stanovisek?

Na jednu stranu je mi jasné, že dělat tlumočníka Miloši Zemanovi je velmi těžký úkol. Na druhou stranu Miloš Zeman není hloupý člověk, moc dobře ví, co a proč říká, nicméně u pana Ovčáčka si tím nejsem vůbec jistá. Je to můj subjektivní pocit, možná není správný, těžko se ten člověk odhaduje. Nicméně mám pocit, že to, co Miloš Zeman řekne, Ovčáček akorát rozšlape. Pro mě je tento pán figurkou, která mi nedává smysl.

Vraťme se zpět k akci Trenky pro prezidenta. Jak jste spokojena s jejím průběhem a výsledkem?

Akce se jmenovala Trenky pro Miloše Zemana, slovo „prezident" bylo záměrně nepoužito, jelikož ho nevnímám jako svého prezidenta. Prezident je pro mě člověk, který by měl reprezentovat moji zemi nejen v zahraničí, měl by přinášet klid a pokoj lidem, zvlášť v těžkých chvílích. Sprostého, neslušného, nevkusného a arogantního člověka s takovými názory skutečně nevnímám jako svého prezidenta. Průběh akce byl rozporuplný, zpočátku jsem si myslela, že moje akce bude klidná, slušná forma vyjádření nesouhlasu s činy Miloše Zemana. Nicméně jak se událost sdílela na sociální síti, začali se ozývat neslušní, vulgární, primitivní často až fanatičtí obhájci Miloše Zemana, kteří nedokázali konstruktivně argumentovat a byli velmi arogantní a agresivní, v diskuzích nenapadali nejen můj názor nebo protest, ale i mojí osobu. Tuto negaci ale vykompenzovali slušní, vzdělaní, intelektuální a sečtělí lidé, kteří vyjádřili svoje názory, uznání a sympatie vůči tomu, co jsem zorganizovala. Takové zprávy pro mě měly velkou hodnotu, oproti ostatním. Ujasnila jsem si, že lidé, kteří mě napadali, se chovali přesně tak, jako jejich prezident – hulváti bez slušnosti, soudnosti a respektu. Nejhorší na tom je, že si myslí, že jejich chování je správné, jelikož ho vidí i u toho „nejvyššího" – prezidenta. Ve výsledku jsem vlastně spokojená – získala jsem kontakty na výjimečné lidi, nadhled nad situací a do budoucnosti jsem se poučila v organizaci dalších akcí. Jediné věci, které jsem nedosáhla, bylo pochopit, proč lidé Miloše Zemana volí a tolerují jeho chování. Z několika stovek voličů Zemana, kteří mě kontaktovali, byli maximálně tři schopni slušné a konstruktivní argumentace. Myslím si, že to vypovídá o tom, jací lidé většinou Miloše Zemana volí.

V rámci akce mělo dojít ke sběru vzkazů, které následně formou dopisu zašlete na Hrad. Co má být jeho cílem?

Vzkazů na červených trenkách mi přišlo mnoho, všechny byly slušné, trefné, vtipné. Sepíšu dopis, přiložím vzkazy a zašlu na hrad. Předpokládám, že si to Miloš Zeman ani nepřečte, nicméně nadávat a být nespokojená a při tom nic nepodnikat, na tom není nic těžkého. Měla jsem potřebu něco udělat. Nejsem si jistá, co vlastně můžu udělat, i když pan prezident mi odpověděl sám - kalašnikov?

Kristýna Herejtová rozhovor Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy