Lidé nepřiznají roztroušenou sklerózu, aby nepřišli o práci

Praha - Lidé s roztroušenou sklerózou (RS) většinou raději svoji nemoc nepřiznají, aby nepřišli o práci. Zjistil to nadační fond IMPULS, který pacientům pomáhá.

Zapírání začíná při žádosti o místo, pacienti se obávají předpojatosti budoucích zaměstnavatelů i odmítnutí kolegů. Nemoc se týká většinou mladých lidí v produktivním věku, mezi 30 až 40 lety. Roztroušenou sklerózou, která může pacienta dovést až na invalidní vozík, trpí v ČR 17.000 lidí.

Pacienti s RS v počátcích nemoci a mimo období záchvatů vypadají zdravě, proto není pro ně těžké nemoc před zaměstnavatelem tajit. O práci po přiznání diagnózy přišla i Hana Navrátilová, zakladatelka nadačního fondu IMPULS. Měla ale štěstí, dalšímu zaměstnavateli její nemoc nevadila.

"Pro tuto nemoc je typické střídání období záchvatů a období zdánlivého klidu. Lidé trpí zvýšenou únavou," popsala lékařka Dana Horáková z centra pro léčbu pacientů s RS 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN). V centru se léčí tisícovka pacientů, většina svoji nemoc v práci nepřiznala.

Podle Navrátilové přitom plní pacienti své pracovní povinnosti velmi pečlivě, aby zaměstnavateli dokázali, že vše zvládnou. Potvrzují to podle ní i data Registru pacientů s RS, který založil a provozuje nadační fond.

Data 7099 pacientů z 13 specializovaných RS center ukazují, že více než polovina pacientů, 54,8 procenta, pracuje na plný úvazek, dalších 13 procent na částečný úvazek, tedy že téměř 68 procent je práceschopných a odvádí státu daně. Většina sledovaných, 53,8 procenta, nepobírá žádné sociální dávky.

Související

Nemoc, bolest, ilustrační foto

Roztroušenou sklerózou trpí v Česku asi 20 tisíc lidí

Praha - Roztroušenou sklerózou (RS) podle odhadů odborníků trpí na 20.000 Čechů. Asi dvě třetiny z nich jsou v registru pacientů, který pomáhá nastavit parametry vhodné léčby. Nemocných, kteří užívají takzvanou biologickou léčbu, eviduje většinu.
Americký dolar (USD)

Kyblíková výzva nám vůbec nepomohla. Peníze šly do USA

Praha/Washington - Kyblíková výzva, která se vloni v létě stala hitem internetu i v Česku, klinické studii nevyléčitelné nemoci ALS finančně nepomohla, tedy ne českým pacientům. Virální kampaň, ale seznámila veřejnost se smrtelnou nemocí. Na její následky v pátek zemřel bývalý premiér Stanislav Gross.

Více souvisejících

skleróza zaměstnání

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy