Schengen padl, Zeman vládne Česku, hádka v pražské kavárně...a Putin? Děsivá ukázka toho, co nás čeká

Praha - Ruské ekonomika je v krizi a země nemá nic jiného, než zásobu jaderných zbraní. Lépe na tom ale nejsme ani v Česku, kde prozápadní elity převálcoval Kremlem podporovaný Miloš Zeman. Tak vidí rok 2018 analytik a zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

V roce 2018 bude podle Jandy prezidentem opět zvolen Miloš Zeman. "Svou kampaň odstartoval v ruské nekuřácké restauraci a típaje cigaretu opakoval všemi oblíbená hesla jako „Zastavme všechny, kteří se nepřizpůsobí se našim pravidlům a zvyklostem"!" píše na webu časopisu Respekt s tím, že prozápadní elita země se dlouho nedokázala shodnout na přijatelném kandidátovi, takže se proti sobě postavilo několik rozumných lidí, kteří se však hádali ve skleníku pražské kavárny.

"Převálcoval je ruskými penězi podpořený a Martinem Nejedlým koordinovaný Miloš Zeman, který jen plul na vlně strachu bez jakéhokoliv konstruktivního výhledu do budoucna. Stačilo to, protože umírnění demokraté ještě tři roky po propuknutí migrační krize skončili u diskusí, proč jsou lidé na migranty zlí a nedokázali představit ani realistický plán „zkousnutelný" mimo Prahu, ani přijatelného kandidáta," dodal.

Babiš podle Jandy vyhraje volby s náskokem deseti procent na druhou sociální demokracii a k lidu coby premiér poprvé promluví ve své nové vlastní televizi. "Ve studiu panovala příjemná atmosféra, Andrej byl na sebe hodný, pokládal si milé otázky a televizní diváci odcházeli od obrazovek s pocitem, že už se o politiku nemusí moc starat," popisuje Orwellovskou budoucnost analytik.

Do pozice vicepremiéra se podle predikce posune Milan Chovanec a opozice je oslabená o hlasy, které získaly nacionalistické strany. Roztříštěná je ostatně prý i na Slovensku, v Maďarsku, či v Polsku.

"Už nejsme součástí schengenského prostoru, ten má silná vnitřní pravidla pro přerozdělování uprchlíků, kterých do Evropy ročně dorazí 2-3 miliony. V našem okolí vládnou Kaczyński, Fico a Orbán, kteří si se Zemanem i Babišem rozumějí. Firmy Agrofert a Penta si rozdělily mediální trh a díky tiché dohodě nedochází k ničemu, aniž to velcí kluci vědí. Další tichá dohoda je uzavřena se Zemanovými lidmi, kteří si pečlivě chrání a prosazuje vlastní zájmy, naplňují státní správu agenty či svými obchodními partnery. Prezident pózuje pro ruskou státní televizi se slovy "Západ je dekadentní, my jsme suverénní a nezávislí". Sedmdesát procent národa tleská nebo tiše souhlasí. Hlavně aby byl klid," poposije teoretický rok 2018.

Rusko navíc prý bude stále agresivnější, protože ekonomika neprošla potřebnou transformací. "Kromě jaderných zbraní nemá Rusko nic. Rubl padá, hospodářství roste závratným tempem sedmi procent. Negativních. Putina právě střídá ještě agresivnější nacionalista," tvrdí Janda s tím, že Rusko kvůli ekonomickému rozkladu země válčí, kde se dá, aby odvrátilo pozornost od vnitřních problémů, a oslabuje již tak destabilizovanou Evropu.

Na jihu Evropy se podle Jandy z Řecka stane jeden velký uprchlický tábor poté, co balkánské státy po neformálním souhlasu Rakouska a Německa uzavřely hranice. V Německu vládne kancléřka Merkelová se zelenými, a David Cameron pod tlakem bulváru dovedl Británii k vystoupení z EU. Spojené státy se pozvolna vracejí k izolaci a tlumí vojenské aktivity mimo vlastní území, dodává analytik.

"V Elysejském paláci zvoní telefon. Francois Hollande přemůže nekonečnou únavu z řízení tří intervencí v Africe a na Blízkém východě najednou: „Konečně zavolala zpátky!" Ve sluchátku se ale ozve jen hlas jednoho z poradců: „Prezidentka Clintonová Vám Evropanům vzkazuje, ať si to vyřešíte sami"," uzavřel děsivou vizi Janda.

Související

Více souvisejících

Jakub Janda (Evropské hodnoty)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy