Savčenková je kreatura, individuum s fašistickými symboly, napsal exministr vnitra. A schytal to i Sobotka

Praha – Čeští politici se napříč politickým spektrem převážně shodnou na postoji ke kauze ukrajinské pilotky a poslankyně Nadi Savčenkové. Přesto se najdou tací, kteří se k výzvám za její propuštění připojit nehodlají. Kromě komunistů, kteří vetovali návrh TOP 09, podle kterého by čeští poslanci přidali podpis pod dopis polských a ukrajinských intelektuálů evropským lídrům, aby se zasadili o propuštění Savčenkové, se proti propuštění Ukrajinky staví například i někdejší ministr vnitra Martin Pecina.

K propuštění Savčenkové vyzval například šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, který její případ označil za „odporný a prefabrikovaný". Potvrdil také, že by Česká republika podpořila případné návrhy na rozšíření sankcí EU na ty občany Ruska, kteří se podílejí na perzekuci. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek pak kvůli pilotce napsal dopis přímo ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Plánoval jej poslat prostřednictvím velvyslanectví.

Téma Savčenkové přednesl na posledním summitu EU také premiér Bohuslav Sobotka. Uvedl, že navrhl do závěrů summitu zařadit formulaci, kterou by se prezidenti a premiéři osmadvacítky postavili nejen za Savčenkovou, ale především za naplnění principu z minských mírových dohod o výměně zajatců a propuštění nelegálně zadržovaných osob. „Ta formulace bohužel narazila na odpor některých členských zemí, jiné ji podpořily," poznamenal Sobotka. Podle médií se takto postavená věc nelíbila Německu a Francii.

Naprosto opačně ale vidí situaci právě někdejší ministr vnitra Pecina. „Já jen doufám, že to co se píše je to jen další fáma. Pokud je to pravda, pak je to docela hrozné. Pokud se náš premiér zastává toho individua, pak je mi z toho fakt smutno," okomentoval Sobotkovy snahy exministr.

Na svém facebookovém profilu sdílel také rozhovor magazínu Týden s Jiřím Dienstbierem, ve kterém mimo jiné uvedl, že prezident Miloš Zeman pomáhá vytvořit podhoubí pro fašizaci. „To je moc pěkné prohlášení. A náš pan premiér tento týden žádá o propuštění ženské, která chodí k soudu s fašistickými symboly na triku. Fašizaci podporuje ten, kdo podporuje fašisty pane ministře. Ne ten, kdo mluví pravdu. Pravda k fašizaci nikdy nevedla a nepovede," komentoval exministr rozhovor.

Před nedávnem Pecina také zveřejnil video, na kterém Savčenková u soudu skrze mříže dělá vulgární gesta. „Já bych byl moc rád, kdyby se k tomuto videu vyjádřili všichni ti, kteří vyzývají k propuštění této osoby. Jestli podobné kreatury budeme považovat za politické vězně Putinova režimu, pak Bůh s námi. To jak se toto individuum chová asi neobkecají ani všichni obránci lidských práv co jich v Česku máme..." dodal k tématu propuštění Savčevkové.

Související

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)

Savčenková utržila zdrcující porážku, ve volbách získala jen osm hlasů

Drtivou ránu politické kariéře bývalé armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadije Savčenkové zasadily nedávné parlamentní volby, v nichž kontroverzní ukrajinská politička jako nezávislá kandidovala v Doněcké oblasti na východě země. Do parlamentu se nejen nedostala, ale její kandidaturu podpořilo pouhých osm voličů. Vyplývá to z protokolů o volebních výsledcích.
Naděžda Savčenková

Savčenková byla propuštěna z vazby. Neuteču, slibuje kontroverzní politička

Kontroverzní ukrajinská politička, bývalá armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadija Savčenková vyšla v Ukrajině na svobodu, protože jí v noci na dnešek skončila vyšetřovací vazba, která nebyla prodloužena. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na příslušné rozhodnutí soudu. Generální prokurátor Jurij Lucenko označil propuštění Savčenkové za signál, že ukrajinská justice je "těžce nemocná", a připomněl, že obvinění poslankyně nebyla zrušena.

Více souvisejících

Naděžda Savčenková (ukrajinská pilotka) Martin Pecina Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy