Radikalismus a extremismus v ČR: Unikátní pohled do zákulisí

Reportáž - Dnes se v Praze pod záštitou ČVUT konala prezentace výsledků mezinárodního projektu Transversal Bridge, který se zabýval problémem radikalizace v kontextu Evropské unie. Jedním z hlavních témat tohoto projektu byla i problematika radikalizace a extremismu v České republice. Výsledky prezentovali Mgr. Miroslav Kučera a Mgr. David Mitrenga.

Vývoj extremismu

Projekt Transversal Bridge byl financován Evropskou komisí a probíhal během posledních dvou a půl let. Projekt se zabýval vytvořením nového strategického rámce pro boj s terorismem, ale i procesem radikalizace v Evropě a boje proti ní. Mapoval a analyzoval radikální skupiny, které v Evropě působí, a snažil se shromáždit informace, na základě kterých by mohly být identifikovány možné hrozby.

Do projektu se různými způsoby zapojily organizace z Velké Británie, Španělska, Itálie, Bulharska, Řecka a České republiky. Za Českou republiku se do projektu zapojilo České vysoké učení technické (ČVUT), které sbíralo data v rámci rozhovorů s pěti skupinami, které jsou považovány za extermistické nebo radikální. Tato data byla následně spolu s daty z ostatních zemí dále analyzována.

Jak bylo v rámci prezentace vysvětleno, v České republice došlo k nárůstu extremismu zejména v sociálně vyloučených lokalitách, a to po roce 2011. Zvýšila se i míra využívání internetu a sociálních sítí.

Hlavními tématy byla podle projektu v roce 2015 migrace a podpora či odmítání vlivu Ruska a politiky ruského prezidenta Vladimíra Putina. Bylo také možné pozorovat přechod od extremismu k populismu.

Projevy extremismu

V rámci krajní pravice tak došlo k přesunu od protestů proti Romům k protestům proti muslimům. Krajní levice je podle projektu naopak charakterizována podporou migrantů zejména v podobě sbírek a pasivních protestů. Projekt také upozorňuje, že se populistická a islamofobní hnutí snaží vstoupit do politiky.

Podle projektu je mezi voliči populistických či krajních stran typická obava z budoucnosti. Často se také jedná o prvovoliče, jak ukázaly statistiky voleb v Německu.

Projekt upozorňuje, že aktivismus a případný extremismus není novým jevem, ale promítají se do něj nové prvky, jako je například technologický pokrok a internet, zejména pak sociální sítě.

Výsledky dále ukázaly, že napříč světem a Evropou roste nacionalismus. Dochází také k nárůstu extremismu, který se v současnosti projevuje zejména jako džihádismus, anarchismus, levicový extremismus či v rámci krajní pravice.

Extremismus v globálním měřítku

Celkově pak projekt pozoroval růst xenofobie, rasismu, antisemitismu, homofobie a intolerance. V souvislosti s tím roste i počet útoků na tyto skupiny, přičemž projekt varuje, že zde není dostatečná sociální odezva. Tato nenávist je také inspirována nebo prohlubována v reakci na teroristické útoky.

Je zajímavé, že ačkoliv projekt vysledoval rostoucí tendenci mezi útoky a růst násilí, počet akcí pořádaných krajní pravicí a levicí byl v roce 2015 v porovnání s rokem 2012 výrazně nižší. Podle údajů klesl i počet extremistických trestných činů. Naopak ale rostla aktivita na sociálních sítích, jako je Facebook nebo Youtube.

Díky globalizaci a usnadnění komunikace se také prohlubuje mezinárodní spolupráce v rámci jednotlivých extremistických hnutí s podobnými či identickými cíli; jako příklad projekt uvedl spolupráci anarchistických hnutí v Itálii, Řecku, Španělsku a Chile.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/ Rozhovor

Muslimské bratrstvo bych v EU zakázal, říká Zdechovský. Financování radikálů a extremistů musí skončit

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Evropské peníze končí v některých případech u radikálů či extremistů, dokonce i u teroristů. Přímo v Evropském parlamentu na to poukázal český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který poskytl rozhovor pro EuroZprávy.cz u příležitosti konference nazvané Radikalizace a extremismus: Jak EU financuje svou vlastní hrozbu. Řeč přišla i na současnou migrační vlnu, která zatěžuje Česko.
Tomáš Zdechovský uspořádal v Evropském parlamentu konferenci o radikalizaci a extremismu. (25.10.2022)

Na stopě milionů eur z EU, které končí u teroristů a radikálů. Zdechovský si pozval experty, aby upozornil na závažný problém

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Terorismus momentálně není pro Evropskou unii tématem číslo jedna. Přišla totiž nejprve pandemie covidu-19, pak zase válka na Ukrajině. Stále jde ale o hrozbu, kterou se nevyplatí přehlížet. V úterý se proto v útrobách Evropského parlamentu uskutečnila z iniciativy českého europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) konference o radikalizaci a extremismu.

Více souvisejících

radikalizace extremismus politika

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy