Další uchazeč o post prezidenta? Jste inteligentní a máte morální kredit, kandidujte, píše aktivista známému muži

Praha – Funkční období sice prezidentu Miloši Zemanovi končí až za dva roky, už teď se ale spekuluje, kdo by mohl být novým šéfem na Pražském hradě. Blogger, aktivista a vystudovaný právník Jan Vrobel otevřeným dopisem vyzval ke kandidatuře jednoho ze zakladatelů a stávajícího ředitele humanitární organizace Člověk v tísni Šimona Pánka.

„Jste člověk s vysokým morálním kreditem, za nímž stojí kus poctivé práce. Jste jedním ze symbolů nebývalého občanského vzepětí v naší moderní historii nazývaného sametová revoluce, které je neodmyslitelně spojené s návratem demokratického právního státu do české společnosti. Zasadil jste se o to, aby má generace mohla vyrůstat ve svobodné zemi a já jsem Vám za to osobně velice vděčný," píše na úvod dopisu Vrobel.

Připomíná také, že je osobou, která „doslova vydupala ze země" neziskovou organizaci s vysokou mezinárodní reputací. „Celý Váš produktivní život je spjat s charitativní prací, zároveň jste člověkem schopným kvalitní argumentace, jste inteligentní, zcestovalý a máte životní, profesní i politické zkušenosti. Tímto Vás jako občan prosím, abyste zvážil svou kandidaturu na příští hlavu státu. Uvědomuji si, že žádat od Vás tuto oběť je velmi smělé, ale prodemokratičtí občané této země dnes potřebují kvalitního reprezentanta víc než kdy jindy (už jen to, že cítím potřebu použít adjektivum 'prodemokratický' je pro mě alarmující) a Vy reprezentujete hodnoty, v které významná část občanů této země stále věří," píša a dodává, že si uvědomuje, že kandidatura by Pánkovi výrazně zasáhla do soukromí.

„Také si uvědomuji, že Vám jako slušnému člověku bez mocenských ambicí není příjemná představa, že byste se sám zasazoval o svou kandidaturu. Rozumím, že musíte cítit podporu, oporu a rozumím i tomu, že musíte cítit ochotu občanů skutečně Vás podržet," píše aktivista v dopise, který uveřejnil na svém blogu a také na stránkách musicdanny.cz.

Řada lidí je podle Vrobela ochotna Pánka podpořit, zároveň si prý jeho kandidatury budou vážit a nabídnou mu bezplatné služby, spolupráci na kampani i další pomoc. „Rozumím tomu, že prezident ČR je do velké míry reprezentativní funkce. Jenže dnes se ukazuje, že občané České republiky potřebují slušnou reprezentaci tak, jako už dlouho ne. A já jsem přesvědčen, že bych na Vás jako na hlavu státu mohl být oprávněně pyšný. Prosím Vás, zvažte svou kandidaturu. Slibuji, že Vás v ní jako občan rád podpořím a věřím, že takových bude spousta," dodává Vrobel.

Podobná iniciativa existuje také na Facebooku, ke stránce „Šimon Pánek na Hrad" se připojily necelé tři tisícovky lidí. Na těchto stránkách se objevují především pozitivní reakce a slova vyjadřující Pánkovi podporu, objevují se zde i negativní komentáře, které šéfovi Člověka v tísni spílají za podporu uprchlíkům a muslimům.

Související

Jaroslav Foldyna /ČSSD/

Foldyna hrozí odchodem z ČSSD. Hamáček mu poslal řízný vzkaz

Sociální demokraté po středečních výrocích poslance Jaroslava Foldyny na adresu organizace Člověk v tísni a jejího ředitele Šimona Pánka znovu řeší jeho vystupování. Foldyna dnes řekl, že plánuje odchod ze strany, pokud ji neopustí místopředsedové, kteří ji podle něj táhnou ke dnu. Předseda ČSSD Jan Hamáček na to reagoval slovy, že ČSSD není kriminál a každý může odejít. Místopředsedové strany předtím uvedli, že o Foldynově chování chtějí ve vedení jednat. Loni v září těsně neuspěla iniciativa nejužšího vedení ČSSD na Foldynovo vyloučení.

Více souvisejících

Šimon Pánek Pražský Hrad Jan Vrobel

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy