Ze Zemana se nehroutím, i když mě irituje, říká Pánek z Člověka v tísni. Bude kandidovat na prezidenta?

Praha – Aktivista Tomasz Peszynski před několika dny vyzval v otevřeném dopise spoluzakladatele a současného šéfa známé organizace Člověk v tísni Šimona Pánka, aby kandidoval na prezidenta, poukazoval přitom na jeho inteligenci a morální kredit. Sám Pánek má ale jasno, kandidovat nebude.

Peszynski však nebyl první, kdo s nápadem přišel, v roce 2010 už to stejné navrhovala někdejší hlava státu Václav Havel. „Já jsem věděl, že on o tom tak nějak přemýšlí. A ptal se mě na to, jestli to může říkat a já jsem mu odpověděl, že je to pro mě samozřejmě pocta," vysvětloval Pánek v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Psali jsme:
Další uchazeč o post prezidenta? Jste inteligentní a máte morální kredit, kandidujte, píše aktivista známému muži
 

Ani Havlova podpora, ani otebřený dopis ho však nepřesvědčily, aby se do boje o Hrad pustil. „Nebudu kandidovat. Říci, že nikdy nebudu mít nic společného s politikou, to se mi nechce. Nevím, co bude za pět, deset, patnáct let. A svým způsobem to nevylučuji, že to má i nějakou logiku posunout se z veřejného působení, vlastně z jakési služby se posunout do jiné služby, protože si myslím, že politika má být také služba," vysvětloval v rozhovoru.

Zároveň to prý ale neznamená, že je spokojený s tím, kdo vládne. „Chtě nechtě, když pracujete – kromě toho, že žijete v České republice – v takových místech jako je severní Sýrie, Afghánistán, východní Kongo, Ukrajina nebo v řadě nedemokratických režimů, jako je Rusko, kde aktivistům jde o zdraví, svobodu nebo i životy, tak se nehroutíte každé ráno z toho, že Zeman zase řekl něco, co člověka irituje. To je pro mě trochu folklór," přiznal.

Od domácí politiky má prý jistý odstup, existují ale témata, jakým je třeba inkluze, kde se nebojí projevit svůj názor. Právě inkluzi přitom považuje za samozřejmou součást moderního školství.

Další oblastí, které ho přirozeně zajímá téma migrace. Není prý zásadní kritik, domnívá se, že se Evropa sice pomalu, ale posunuje správným směrem, jak celý problém zvládnout. Kritiku si podle něj zaslouží spíše státy, které se nechtějí podílet na řešení, protože se jich problém přímo nedotýká.

Situaci s migrací by řešil podobně, jako EU, jen rychleji. „Domluvit se s tranzitními státy, investovat tam finance, tak aby tam uprchlíci mohli zůstat v lepších podmínkách, aby pro ně mohla být vytvořena pracovní místa, aby děti mohly být umístěny do škol," dodal Pánek. 

Související

Jaroslav Foldyna /ČSSD/

Foldyna hrozí odchodem z ČSSD. Hamáček mu poslal řízný vzkaz

Sociální demokraté po středečních výrocích poslance Jaroslava Foldyny na adresu organizace Člověk v tísni a jejího ředitele Šimona Pánka znovu řeší jeho vystupování. Foldyna dnes řekl, že plánuje odchod ze strany, pokud ji neopustí místopředsedové, kteří ji podle něj táhnou ke dnu. Předseda ČSSD Jan Hamáček na to reagoval slovy, že ČSSD není kriminál a každý může odejít. Místopředsedové strany předtím uvedli, že o Foldynově chování chtějí ve vedení jednat. Loni v září těsně neuspěla iniciativa nejužšího vedení ČSSD na Foldynovo vyloučení.

Více souvisejících

Šimon Pánek Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy