Režisér Menzel: Prezident si na Hradě rochní jak prase v rejži

Praha - Hostem Marcely Škábové v pořadu Vaše téma byl oscarový režisér Jiří Menzel, autor filmových hitů jako Ostře sledované vlaky, Rozmarné léto nebo Postřižiny. Kromě filmů byla ale řeč i o mentalitě Čechů nebo prezidentech.

Pozvání do pořadu Vaše téma přijala velká osobnost českého filmu, režisér Jiří Menzel. S moderátorkou nejdříve mluvil o knížkách a inspiraci. "Beletrii už moc nečtu, asi jsem zhýčkaný. Přečetl jsem toho už moc, tak mě vymyšlené příběhy spíš nudí," prozradil Menzel.

Řeč byla ale hlavně o české mentalitě. "Spousta lidí si zvykla být pod nějakou nadvládou. Nechtějí rozhodovat, nechtějí být samostatní, pořád šilhají po někom, kdo jim ulehčí," myslí si režisér.

Menzel varoval také před obratem k Rusku. "Rusové potřebují cara, o demokracii nic neví. Navíc třeba Němci mají i po 70 letech špatné svědomí z války, Rusové ale ne. Schválně se zeptejte Rusa, jestli se stydí za okupaci nebo za to, že Stalin zavraždil miliony lidí," dodal autor filmových hitů.

A vyjádřil se i k asi nejpalčivější otázce současnosti, migrační krizi. "Češi se chovají hrozně sobecky. Stydím se za to, jak jsou předpos*aní. Vidím v tom peciválnost, takové to 'hlavně, aby sem nikdo nešel a nemuseli jsme nic řešit'. Přitom k nám nikdo nechce," doplnil Menzel.

Chybu vidí ale i na straně migrantů - především těch ekonomických. "Kdo tam zůstane, když elita odejde? Tady to bylo podobně, spousta chytrých lidí utekla na Západ a zůstali tu plebejci, kteří volí Zemana," prohlásil oscarový režisér s tím, že řešení vidí ve vzdělání.

Menzel se do prezidenta Zemana pořádně opřel. "Měli jsme Masaryka a Havla. To mezi tím a to potom je s prominutím ostuda. Oba totiž měli určitou morální zásobu a nešlo jim o ten úřad. Zato teď se na Hradě a v Lánech prezidenti rochní jak prase v rejži," rozčílil se 76letý filmař.

Menzel ale mluvil i o svém řemeslu. "Já se snažím dělat svou profesi nejlíp, jak umím. Film a divadlo nejsou učebnice, idi nechtějí poučovat. Na dobrý film ale není žádný recept, musíte se řídit pocity a nevytahovat se, ani lidi urážet," doporučil.

A oscarový režisér se svěřil i se svým soukromím. Jeho manželka totiž před rokem a půl porodila druhou dceru - Evu Mariu. První holčičce pojmenované Anna Karolína je už sedm let, Menzelova manželka Olga ji má ale s jiným mužem.

"Teď jsem rád. Dřív mi děti nic neříkaly, měl jsem rád své pohodlí. Pak jsem ale potkal Olinku a zažil jsem něco, co do té doby nikdy," popsal Menzel své pocity. "Ty holky si se mnou hrajou, já jsem jejich otrok. Zamiloval jsem se do nich," dodal.

Související

Češi se loučili s Jiřím Menzelem

Do Rudolfina přišly vzdát hold Menzelovi stovky lidí

Asi tři stovky lidí se do odpoledne přišly do pražského Rudolfina rozloučit s režisérem Jiřím Menzelem, který zemřel 5. září ve věku 82 let. Květinu a vzpomínku mu dnes přišli věnovat také jeho umělečtí kolegové či žáci, které pedagogicky vedl.

Více souvisejících

Jiří Menzel Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy