Nehorázná pitomost v rozporu s civilizací, nahrálo by to islamistům. Co se děje?

Praha – Obyvatelé Švýcarska o víkendu řekli poměrně jasné ne zavedení garantovaného státního příjmu, ve výši 2500 franků, tedy asi 61 tisíc korun. Výměnou za to by ale stát zrušil všechny dávky, úlevy a příspěvky. A podle někdejšího europoslance Libora Roučka nebo zástupce Alternativy pro Česko a sociologa Petra Hampa je to jen dobře.

„Švýcaři v referendu zamítli jasnou většinou 80% návrh na státem garantovaný příjem pro všechny občany (v přepočtu 61 tisíc Kč měsíčně), bez ohledu zda pracují či nikoli. Je to tak správně. Brát peníze za nic je nemorální a v rozporu s veškerou dosavadní lidskou civilizací," myslí si někdejší europoslanec a sociální demokrat.

Psali jsme:
Švýcaři v referendu odmítli stálý příjem 61 tisíc každému bez práce. Revize azylu naopak prošla
 

„Člověk by měl být tvor svobodný, vybavený určitými právy a povinnostmi, a zodpovědný za svůj život. Pokud mu to zdraví, věk či nezaměstnanost nedovolí, západní sociální stát poskytuje řadu nejrůznějších sociálních dávek na jeho podporu," dodává.

Podobně to vidí také sociolog a člen přípravného výboru Alternativy pro Česko Hampl. „Minulý týden jsme tu diskutovali o tom, zda je masa moudřejší než elita a hned máme praktický výsledek. Zatímco experti už delší dobu diskutují o nehorázné pitomosti zvané nepodmíněný základní příjem, švýcarský lid ji v podstatně jednomyslně zarazil," píše na sociálních sítích Hampl.

A proč je podle něj nepodmíněný základní příjem tak „nehorázná pitomost"? „I kdybychom věřili, že v důsledku vědeckotechnického pokroku pro některé lidi nebude práce (osobně si to nemyslím), nechat je sedět doma by bylo to nejhorší, co bychom jim mohli udělat. Znovu a znovu se potvrzuje, že většina lidí v produktivním věku potřebuje chodit do práce. Jinak ztrácí životní návyky, rozpadají se jim vztahy, dostávají se do problémů s alkoholem a spousta z nich nakonec skončí v kriminále (a to neřeším možnost, že narazí na verbovače džihádu)," varuje před následky takového opatření.

I proto by v krajním případě navrhoval jiné řešení. „Než ty lidi zničit nepodmíněným základním příjmem, to už by dávalo větší smysl vytváření umělých pracovních míst. Ale to je v situaci, kdy firmám chybí tisíce zaměstnanců, čistě teoretický problém," dodal jasně Hampl.

Související

Více souvisejících

Libor Rouček Petr Hampl Švýcarsko

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy