ROZHOVOR | Tohle je podpásovka, vytáhl to na mě Chovanec. Jančura vysvětluje, jak je to s ním a Kotlebou

ROZHOVOR - Zakladatel a majitel společností Student Agency a RegioJet Radim Jančura se stal terčem kritiky nejen kvůli tomu, že zveřejnil čísla na některé politiky, ale svým výrokem o kontroverzním slovenském politikovi Marianu Kotlebovi. Jaký je mezi nimi doopravdy vztah? A koho by si přál za prezidenta? I na to odpověděl serveru EuroZprávy.cz.

Lidé si teď přeposílají fotku, na které si podáváte ruku s Marianem Kotlebou a k tomu váš výrok, že „to není běžný fašista, protože byl zvolen lidem". Mnozí mají za to, že jste mu tak de facto vyjádřil sympatie. Například Michal Hašek tomu podotkl, že Adolf Hitler a NSDAP získali v parlamentních volbách v ještě demokratickém Německu v roce 1932 celkem 37.4% hlasů. Jak se na tohoto slovenského politika opravdu díváte?

Tu fotku vytáhl Milan Chovanec, je to podpásovka. Protože ta fotka má nějaký svůj příběh, který znají skoro všichni Slováci. Ty moje billboardy na autobusech, to je slabý odvar toho, co se děje na Slovensku. Pan župan bratislavského kraje nám odmítl dát licenci, na kterou jsme měli ze zákona právo. Nakonec nám ji po dvou letech dal, kontrolní orgány ho donutili nám ji dát. A my, abychom se zaměstnanci a nakoupenými autobusy nemuseli čekat dva roky, jsme šli na druhý konec trati, protože ze zákona se žádá tam, kde linka začíná. Takže když to byla linka Bratislava-Banská Bystrica, tak ta má dva konce. A my jsme to nazvali linkou Banská Bystrica-Bratislava a šli jsme na krajský úřad, kde byl pan Kotleba, který tam vyhrál volby. A on nám říkal, že on slovenské zákony dodržuje a že nám tu licenci musí vydat, a proto nám ji dal. Byl jsem mu vděčen, že mi ji po půlročním boji s bratislavským krajem předal. A při tom předání mě poprosil o fotku, kde jsme si prostě podali ruku. A myslím, že podání ruky s jakýmkoliv člověkem je otázka slušnosti.

Psali jsme:
Jančura přiznal: Jeden kmotr je stále mezi námi, a je to...
 

A k tomu, že je jiný fašista – ono je slovo fašista dost silné. Je to nacionalista. Pro mě stejný nacionalista, nebo i fašista, je pan Fico nebo pan Zeman, ačkoliv oni nejsou tak radikální. Ale protiimigratskou politiku rozviřují takovým způsobem, že není hodna evropského státníka. A na rozdíl od pana Kotleby Fico i Zeman jsou evropští státníci. A ve chvíli, když tady ty protievropské a protiimigrantské nálady šíří, tak je to špatně. A to proto, že si myslím, že všichn v Česku máme strach z migrantů a nechceme je tady. Ale Evropa rozhodla, že jich tady šest tisíc prostě bude, to je fakt. A politici by se o tom měli bavit a udělat vše proto, aby se tady asimilovali, rozházeli po republice, aby se naučili jazyk, aby si našli práci a podobně. Ale ve chvíli, kdy vysoký politik dělá protiimigrantské nálady jen proto, aby si získal body, tak je to taky jedna z forem fašismu, extremismu nebo nacionalismu. To se mi navíc zdá nebezpečnější, než když to je od klasického nacionalisty, jako je pan Kotleba.

A proč je Kotleba tak trochu jiný fašista? Já ho nesrovnávám s Hitlerem, to je trochu jiná doba, ale například s naší českou DSSS. Každá země má svého nacionalistu. O pár hlasů nevyhrál prezidentské křeslo v Rakousku Norbert Hofer. A mohl být prezidentem zvoleným de facto 47 procenty hlasů. A v tu chvíli je v porovnání s DSSS taky tak trochu jiný fašista. Protože DSSS je organizace, která dělá násilí na ulicích, je to krajní pravice s tím vším špatným, co v ní je. A naštěstí se nedostala do žádné volené funkce v našem státě. Ale i když někdo vyhraje volby – a je jedno, jestli rakouského prezidenta nebo banskobystrického župana, tedy hejtmana, tak je to trochu něco jiného. Myslím si, že ani Rakušáci ani Slováci nejsou fašistický národ, ale v určitou chvílí prostě prohlášení a politiku těchto lidí občané chtějí slyšet. Takže prostě vyhrají volby. V tu chvíli člověk dostane mandát a zvolil ho lid.

Když se takto angažujete, nedá se nezeptat – neuvažujete o tom, že byste sám do politiky vstoupil. Třeba v rámci kraje? Z toho jihomoravského pochází řada výrazných osobností české politické scény...

Mně je dnes 44 let a do svých šedesáti tutově do politiky nepůjdu. A myslím, že po šedesátce je to tak pět procent, že bych šel. Ta šedesátka je ale podle mě velmi zajímavý věk, kdy by lidé do politiky měli vcházet. Protože v šedesáti jsou lidé duchem stále mladí, mají obrovské zkušenosti, co je důležité – už mají vyděláno. Šedesátiletý člověk není klasický zloděj, který by šel krást, protože už má nějakou manželku. A že by honil peníze a holky, to už má za sebou. Právě to je často ten důvod krást (smích). A tito lidé za sebou často chtějí něco zanechat, protože vědí, že život je za nimi a chtějí zanechat nějaký zářez. Právě tito lidé mohou být pro politiku vhodnými adepty. A to zejména proto, že za profesionální kariéru už něco dokázali a je z nimi i nějaký příběh.

Když na ulici najdete nějakého třiceti nebo čtyřicetiletého člověka, a velmi populární je dnes sbírat na kandidátku doktory, tak o tom člověku nevíte nic, protože je to příliš krátká doba produktivního věku, aby něco dokázal a zároveň i pokazil. Takže šedesátiletý člověk je podle mě optimum. Andrej Babiš je v tomhle věku a může se veřejně angažovat. Takže pokud bych vstoupil do politiky, tak v šedesáti, ale na 95 procent se to nestane, protože nejsem ten typ, který by na takové pozici byl šťastný

Podívejme se a trochu jiné téma. Evropa s napětím očekává výsledky britského referenda o tom, zda země setrvá v osmadvacítce. Jaký je váš názor na brexit, czexit a další možné odchody z EU? Mohl by třeba právě brexit nějak dolehnout na vaše podnikání?

Ano, zkrachovala by spousta linek, zejména konkurenčních dopravců, kteří jezdí do Košic. Dneska existují autobusové společnosti, které jezdí z východního Slovenska a vozí romské spoluobčany mezi Slovenskem a Británií. Tito lidé jsou v obou zemích přihlášení k pobírání sociálních dávek. A oni si pro ně jedou tam a sem těmi autobusy. Takže tyto přejezdy vychytralých lidí by pravděpodobně skončily, protože by Británie nevyplácela tyto sociální podpory.

To je přece pádný důvod pro odchod z EU, nemyslíte?

Británie by spíš měla řešit podvody se sociálními dávkami. Ale Britové si spočítali, že kromě těchto lidí, a mezi Romy jde o úzkou skupinu, protože tam je spousta těch, co tam poctivě pracují, tak většina těch lidí z východní Evropy tam opravdu pracuje a nepobírají dávky, protože jsou v produktivním věku. Ano, jednou zestárnou a budou něco pobírat, ale Británie na nich vydělává. V tom by bylo dobré, kdyby se všichni vrátil do Čech, kde je lidí velmi málo. To je snad jediný dobrý důvod.

Nikdo neví, jaký to může mít vliv na globální ekonomiku. Spíš bych měl strach, že by to byl precedent a že by se mohli začít trhat další země. My Češi jsme v tomhle blázniví. Kdysi za husitů jsme bojovali proti celé Evropě, proti Římu, takže to v nás asi je, že musíme jít proti proudu a být europesimističtí. Na společném trhu a zejména na dotacích, vyděláváme. Bez těchto dotací by se nám zhroutilo zemědělství, protože by k nám začalo být dováženo zemědělství z dotovaných zemí a my bychom je ze svého zřejmě neměli z čeho dotovat. A tím pádem bychom tady jedli všechno z Evropské unie, čili z Polska. Ta Evropa není úplně optimální, ale brexit by byl začátek rozpadu EU. Z toho bych měl asi největší strach. Ale je docela zvláštní a smutné, že to hlavní v kampani nebylo 'řítí se na nás miliony migrantů z jihu', ale 'pozor, řítí se k nám desetitisíce migrantů z východní Evropy'. Což je zvláštní, protože zrovna třeba Německo je dneska šťastné za každého imigranta z východní Evropy, který tam bude pracovat, protože je určitě méně problémový než ten z toho jihu.

Nakonec se ještě vraťme domů. Média i veřejnost spekulují o možných prezidentských kandidátech. Někteří si myslí, že Miloš Zeman svůj post obhájí, bude-li znovu kandidovat. Ale mluví se také o jménech jako Michal Horáček, Tomáš Halík, Jan Švejnar nebo Zdeněk Škromach. Je někdo, o kom si myslíte, že by byl dobrým prezidentem?

Já už jsem si dávno řekl, že musíme hledat staříka neb stařenku, kteří by nás intelektuálně obohacovali. To znamená, že co řekne, to bude perla.

A to teď v případě pana prezidenta neplatí?

Ano, ale musí nás také intelektuálně obohacovat. Teď nás spíše rozezlívá, rozesmutňuje a nasírá. A druhá podmínka je, že ten člověk musí umět označovat věci správnými jmény. To pan Zeman umí, v tom je opravdu fantastický, jenom to říká způsobem poněkud nevhodným. Myslím si, že jsme inteligentnější národ. On si sice myslí, že takhle mluví půlka národa, ale já si myslím, že ne. I ta půlka národa by si přála, aby ta myšlenka, kterou dokáže zformulovat, byla řečena trošku elegantněji.

Takového kandidáta jsem našel. Už jsem ho dokonce asi před 14 dny na ČT24 slyšel. On mluvil jako pánbůh a je to Michal Horáček. Je to starší pán a dokáže opravdu nádherně své myšlenky říkat takovým způsobem, že nás to intelektuálně posune výš. My jsme jako národ ty ovečky a chceme za prezidentem jít. Za politikem to ne, ale za prezidentem ano. Chceme být jeho ovcí a v tu chvíli vlastně budeme taková moudrá slova pronášet, protože se nám budou uchovávat v našich hlavách. A my se pak takto budeme i chovat. Takže když prezident bude sprostý, tak mi ho budeme kopírovat a budeme taky sprostí. Takže on se mi zdá být dobrá volba. A i tímto rozvorem jsem ho vlastně podpořil.

V případě pana Horáčka se zmiňuje, že nemá žádné politické ani diplomatické zkušenosti. To by vám nevadilo?

Prezident nesmí být politik. Třeba pan Švejnar, který je fajn chlap a ekonom, se měl stát prezidentem už tehdy, když sem přišel. Tenkrát sněmovní volbou zvítězil Václav Klaus. Je důležité, že my už jsme měli nádherného prezidenta a tím byl Václav Havel. To byl opravdu jenom umělec a byl absolutní neprototyp jakéhokoliv prezidenta. A ten byl prostě nádherný. Ano, časem ho měli lidé možná trochu méně rádi, protože pak právě začal komentovat politiku, i když možná zbytečně.

Ale naopak tím, že je apolitický má naději ty lidi trošku stmelit, oslovovat všechny a ne jen nějakou vybranou skupinu podle toho, kdo je mu sympatický. A pak je důležité a dobré, aby uměl anglicky. Nevím, jak je na tom pan Horáček, ale předpokládám, že umí. To je podle mě nejdůležitější, co je v diplomacii potřeba. Protože je dobré komunikovat se státníky bez tlumočníka. Tak se utužují vztahy a přátelství. Protože angličtina je základní předpoklad a nějaké diplomatické zkušenosti pak nejsou potřeba. Ti protokolisté, jako je pan Forejt, jej diplomacii a způsobům naučí. Ačkoliv si myslím, že pana Horáčka není potřeba učit slušnému chování a vystupování.

Díky za rozhovor...

Související

Radim Jančura, majitel Student Agency

Zemětřesení v holdingu Student Agency: Radim Jančura změnil strukturu firem

Podnikatel Radim Jančura od 1. května změnil strukturu společností v holdingu Student Agency. Do nově založené komanditní společnosti Student Agency Travel začlenil prodej letenek, zájezdů a zahraničních pobytů. V existující komanditní společnosti Student Agency nechal dopravní aktivity, tedy autobusy a vlaky. Pod tuto společnost ve struktuře spadají i akciové společnosti RegioJet, jedna v Česku, druhá na Slovensku. Samostatnou akciovou společností spadající přímo pod holding je RegioJet UK, která bude mít na starosti provoz vlaků v Ústeckém kraji, řekl dnes ČTK mluvčí Aleš Ondrůj.
student agency

Žluté vlaky budou expandovat. Tržby RegioJetu loni vzrostly, firma je v zisku

Tržby železničního dopravce RegioJet loni mírně rostly na 1,1 miliardy korun. Zisk před zdaněním činil 102 milionů korun, napsal v tiskové zprávě mluvčí Aleš Ondrůj. Poprvé v zisku byl dopravce v roce 2015, na železnici působí od roku 2011. Předloni byl ve ztrátě. Nyní působí kromě Česka také na Slovensku a v Rakousku. Letos od prosince začne poprvé jezdit na dotovaných spojích v Česku objednávaných státem a Ústeckým krajem. Hospodářské výsledky dnes oznámily i České dráhy, které sice loni hospodařily se ziskem 1,2 miliardy, ale osobní doprava skončila ve ztrátě 230 milionů.

Více souvisejících

Radim Jančura rozhovor Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy