Dá se zabránit terorismu? Expert má řešení

Praha - Po teroristickém útoku na istanbulské letiště v Turecku se opět rozhořely debaty o tom, jestli lze podobným útokům zabránit. Analytik Tomáš Pojar sice připouští, že obrana proti terorismu nikdy nebude stoprocentní, tvrdí ale, že je zde stále jedna možnost ke zlepšení.

"Nedokážu v tuto chvíli rozklíčovat, proč se nehlásí. Islámský stát má několik různých skupin a odnoží – je možné, že to byla jedna místní buňka a centrála si tím není úplně jista. Zároveň Islámský stát přímo v Sýrii a Iráku zakouší těžké chvíle kvůli leteckým úderům, ať již ze strany USA a spojenců nebo ze strany Ruska i dalších skupin, které tam bojují," řekl Českému rozhlasu Tomáš Pojar, bezpečnostní analytik, prorektor Vysoké školy CEVRO Institut a také bývalý velvyslanec v Tel Avivu.

Proti podobným útokům se prý dá bránit jenom do určité míry. "Žádná obrana není stoprocentní, nebo se nevyplatí dělat stoprocentní obranu, ale nepochybně můžete udělat nějaká další opatření. Jsem přesvědčen o tom, že Atatürkovo letiště udělá některá další opatření, například určitou formu checkpointů před příjezdem na letiště," uvedl.

Stále je ale prý možnost ke zlepšení sdílení zpravodajských dat v rámci Evropské unie. I ta „nejtvrdší data" je ale podle experta vždy možné sdílet jen mezi dvěma jednotlivými organizacemi. "Jde o to, aby ve chvíli, kdy se francouzská zpravodajská služba dozví o tom, že někdo konkrétní přejíždí po tureckém území, nebo že někdo konkrétní na tureckém území něco chystá a zapojil se do nějaké organizace, tak by to měla Turecku sdělit. Stejně tak by to Turecko mělo sdělit Francii, kdyby zpozorovalo, že vedou nějaké linky do Francie," podotkl.

Spolupráce s tureckými službami byla ale v poslední době ochromena celkovou politikou Turecka a personálními změnami. Základem je však podle Pojara důvěra, a když si dvě strany nedůvěřují, tak nedochází k výměně těch nejcitlivějších informací. Turecko má podle jeho názoru situaci pod kontrolou jen částečně.

Související

Více souvisejících

Tomáš Pojar Terorismus Teroristické útoky v Turecku

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy