Buran, trojský kůň Kremlu, spojenec Putina, hrozba pro Česko... Tohle se prezidentu Zemanovi nebude líbit

Praha - Analytik Jakub Janda z think tanku Evropské hodnoty se svým pohledem na osobu prezidenta Miloše Zemana netají. V jeho poslední publikované analýze dopodrobna rozebral, jaký je prezidentův vztah k Rusku a co s tím lze dělat.

V olské Varšavě začal summit Severoatlantické aliance, na kterém chtějí spojenci stvrdit největší posílení kolektivní obrany od konce takzvané studené války. To je podle Jandy "správný čas na to, abychom se přestali tvářit, že hlavním problémem českého prezidenta Miloše Zemana je to, že se chová jako buran." Tvrdí, že pokud se ohlédneme za jeho aktivitami za poslední tři roky, uvidíme promyšlenou metodu, kterou údajně pracuje na podrývání naší bezpečnosti.

Janda v analýze zveřejněné na webu magazínu Respekt upozorňuje, že podle platné Bezpečnostní strategie ČR z roku 2015 je jedním ze strategických zájmů našeho státu „posilování soudržnosti a efektivnosti NATO a EU a zachování funkční a věrohodné transatlantické vazby". Právě tu ale prý Zeman poškozuje, neboť řada jeho aktivit souzní s dezinformační kampaní Ruské federace vedené proti západním státům. Neví sice, s jakou osobní motivací tyto kroky podniká, může však ty nejzásadnější případy popsat.

"Zeman jako jediný prezident členského státu NATO popírá organizovanou ruskou vojenskou přítomnost na Ukrajině. Tvrdí to jak v rozporu s poznatky zpravodajských služeb České republiky, tak NATO. Zprávy o přítomnosti ruských vojáků i moderní techniky ruské armády - kterou nikdo jiný nevyrábí a nebyla na Ukrajinu dovezena před počátkem konfliktu - přináší rovněž pozorovatelské mise OBSE," hodnotí Janda.

"Vladimir Putin vylučuje jakoukoliv ruskou vojenskou operaci na ukrajinské půdě; tvrdí, že na Donbasu nejsou žádní ruští vojáci a že Rusko není stranou konfliktu na Ukrajině. A když se s Putinem potká Miloš Zeman, v naprostém rozporu s pozicemi EU a NATO ruskému prezidentovi neodporuje. Naopak zdůrazňuje, že by západní státy měly sankce proti Rusku zrušit," analyzuje.

Podle něj se proto nelze divit, že Zeman je v ruských státních médiích vykreslován jako spojenec Vladimira Putina. Podle analýzy rusko-jazyčných médií provedené společností Semantic Visions byl Zeman mezi říjnem 2012 a únorem 2015 citován 34x častěji než německý prezident. V rusko-jazyčných médiích je vykreslován jako kritik ruské opozice, bojovník proti USA a obránce Ruska.

Český prezident je tak podle kremelských zdrojů „nezávislý a objektivní". Janda ale tvrdí, že hlava českého státu pravidelně přebírá a tlumočí pozici Kremlu do českého veřejného prostoru. "Když dezinformační aparát Ruské federace nasadil mobilizační tezi o údajných banderovcích na Ukrajině, český prezident ji zopakoval. Když se Kreml snažil legitimizovat krádež ukrajinského Krymu, používal jako argument tvrzení o takzvaném ukrajinském jazykovém zákonu, který měl mít zdrcující dopady na ruskojazyčnou menšinu. Zeman tuto dezinformaci zopakoval i pro čínskou státní televizi, přestože zákon nikdy nevstoupil v platnost a šlo o návrh jednoho poslance, nikoliv ukrajinské vlády," podotkl.

"Například v rozhovoru pro ruskou státní televizi souhlasil s tím, že se Ukrajina snaží umělým způsobem změnit geopolitické směřování. Také souhlasil s tím, že finanční podpora ukrajinské vlády je házením peněz do válečného krbu - čímž implikuje, že by se evropská pomoc Ukrajině měla zastavit. Opět přesně v linii zájmu Kremlu. Hlava českého státu tak odmítá, že by si Ukrajina mohla vybrat si svou budoucnost a směřovat do EU či do NATO. Fakticky tedy neuznává Ukrajinu jako suverénní stát," píše Janda.

"Bezpečnost ČR ohrožuje i jednání Zemanových spolupracovníků. Prezidentův hlavní ekonomický poradce působil jako dlouholetý jednatel energetické společnosti s úzkým propojením na Kreml. Zemanův šéf kanceláře nezískal bezpečnostní prověrku, o kterou požádal. Šéfovi prezidentovy vojenské kanceláře nebyla bezpečnostní prověrka prodloužena. Prezidentův hlavní zahraničně-politický poradce (a očekávaný budoucí velvyslanec ČR v USA) vystoupil na akci česko-ruské organizace, která přesně podle kremelského zadání tvrdí, že „tyátr s chudáky běženci" je od počátku zinscenovaný tandemem Anglie – USA s požehnáním Bilderbergu," dodává.

Česko v ohrožení?

Analytik také tvrdí, že to, že se Zeman jako jeden z prvních evropských státníků objevil v oficiální zprávě českých bezpečnostních složek o extremismu, není tím nejzásadnějším. Hrozbou pro český stát je prý to, že prezident jedná v souladu s dezinformační kampaní státu, který podle české zahraničně-politické koncepce „zásadním způsobem destabilizuje evropskou bezpečnostní architekturu".

"Prezident ignoruje i posudky kontrarozvědky, kdo je bezpečnostní hrozbou, když dává rozhovor člověku, kterému byla na základě informací českých zpravodajských služeb zrušena novinářská akreditace. Hlava českého státu také pravidelně poskytuje interview manipulativním Parlamentním listům a pro kremelský vládní list pro změnu zopakuje, že americký velvyslanec má na Pražském hradě dveře zavřené," varuje Janda.

Podle něj se proto nelze divit, že Zeman podle svých slov "udělá cokoliv", aby se konalo referendum o vystoupení z EU a NATO. "Zemanův systematický útok na ukotvení naší země v západních bezpečnostních strukturách tak vstupuje do poslední fáze; tou bude právě snaha vyvolat referendum o vystoupení ČR z euroatlantických struktur," myslí si analytik.

Janda má tedy ve svém hodnocení jasno: "Zeman otevřeně hájí zájmy Moskvy a útočí na strategické bezpečnostní zájmy České republiky. Nejde o standardní demokratickou hru; už tři roky se před našima očima odehrává útok na bezpečnost a suverenitu státu," napsal na webu Respektu.

Závěrem se věnuje tomu, co se s tím dá dělat. "Zeman má vést českou delegaci na zmíněný alianční summit, který má sloužit i k ujištění, že východní spojenci budou ochráněni před Ruskou federací. Ale pro její zájmy tu Zeman systematicky pracuje. Jeho roli by si měla uvědomit česká vláda, která je z ústavy za zahraniční politiku odpovědná. A měla by Zemana důrazně požádat, aby na summitu NATO mlčel," tvrdí Janda.

V následujících osmnácti měsících pak podle něj Česko zažije prezidentskou bitvu. "Kreml v tomto geopolitickém souboji o směřování naší země bude mít jasného koně – Miloše Zemana. Čím dříve si to demokraté napříč politickou scénou uvědomí, tím větší šanci na vítězství proatlantického lídra budeme mít. Pro začátek by se třeba mohli přestat účastnit Zemanova předvolebního tažení republikou (až na jednu výjimku sociálně-demokratičtí) hejtmani," uzavřel analytik.

Související

Více souvisejících

Jakub Janda (Evropské hodnoty) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy