Řecko je v krizi, lidé odtud prchají, ekonomika upadá. Ale řešení tu je, burcuje Klausův muž

Praha – Pozornost milionů lidí z celého světa se soustředí v těchto dnech do brazilského Ria de Janeira, kde mezi sebou sportovci bojují o cenné kovy. Jak ale poukazuje někdejší vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause a ekonom Jiří Weigl, výdaje na pořádání takové akce jsou enormní a státy na tom prodělávají. Přichází proto s návrhem, který by mohl situaci vyřešit a dokonce i pomoci Řecku, které se stále zmítá v krizi.

„Svět v těchto dnech žije olympiádou, která se poprvé koná v Jižní Americe. Pořádající země Brazílie se potácí v ekonomické i politické krizi, kterou enormní výdaje na pořádání her silně přiživily. Je přitom jisté, že olympiáda bude silně prodělečná, tak jako téměř všechny předchozí," varuje Weigl.

Poukazuje na to, že peníze na pořádání olympijských her má dnes jen minimum zemí a měst a že výběr pořadatelů je předmětem neprůhledných a zřejmě i korupčních her. „Monstrózní sportovní megaakce se prostě dostala svou současnou podobou na hranu," myslí si.

„Současně vidíme, že eurokrizí rozvrácené Řecko, země, kde se olympijská tradice zrodila, se ne a ne odlepit ode dna, přestože obdrželo finanční pomoc ve výši 326 mld. eur, což je největší záchranný finanční program v historii. Zemi opustilo půl miliónu občanů a ekonomika ztratila třetinu výkonu," píše ekonom na stránkách Institutu Václava Klause s tím, že se přes to všechno na konci tunelu stále neobjevuje světlo.

Přesvědčit Řeky i Evropskou unii o tom, že jediným rozumným řešením je opuštění eurozóny je podle něj zřejmě utopií. „Nabízí se jiný návrh pomoci – vrátit olympijské hry do země jejich vzniku, kde se naposledy konaly v roce 2004 a kde tudíž základní infrastruktura již existuje, ale zahálí. Řecko by získalo stabilní ekonomický impuls pořádání globální sportovní akce a svět by ušetřil prostředky vyplýtvávané na budování nevyužitelných sportovišť v dalších a dalších zemích a městech. Chceme-li zachránit Řecko i olympijské hry, uvažujme nad tím," burcuje Weigl.

Související

Více souvisejících

Řecko Olympijské hry 2016 Jiří Weigl

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 29 minutami

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy