Vlajky ISIS a střelba v centru Prahy: Zasahovat musela policie

Praha - Na Staroměstském náměstí v neděli vypukla panika. Odpůrci islámu v čele s kontroverzním Martinem Konvičkou totiž dorazili do centra Prahy na vojenských vozech s islamistickými vlajkami a zbraněmi v ruce a vyděsili tak několik lidí, kteří se při pokusu o útěk zranili. Celou akci předčasně ukončili policisté.

Konvička na akci přijel po 14:00 na velbloudu následován terénním vozem s muži převlečenými za bojovníky zmíněné teroristické organizace. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu.

Lidem, kteří jim přihlíželi, protiislámský aktivista Konvička říkal a snažil se i názorně předvádět, jak by vypadala země pod muslimskou vládou. Sekundovali mu muži s nalepenými plnovousy v dlouhých hábitech. Konvička vykřikoval, že se zavřou vysoké školy, budou se pálit knihy, ženy budou bičovány a kamenovány. Že jde o divadlo, nemuselo být kolemjdoucím jasné a také jeho aktéry na to někteří z nich upozorňovali. Ve chvíli, kdy se chystali předvádět popravu zajatce, policie akci ukončila.

Někteří z turistů byli vystoupením šokováni a byli velmi překvapeni, že se v České republice na veřejném prostranství může podobná věc odehrát. "Já jsem z Belgie a říkám vám, že je to velmi nebezpečné," řekl jeden z nich.

"Akce 'Okupanti obsazují Prahu!' pořádaná Iniciativou Martina Konvičky měla za cíl ukázat v rámci divadelního představení, jak to tady bude vypadat, až nám sem ti mohamedáni dorazí," informovalo sdružení.

@KuceraViki @JozefNovak nebyl tam Konvicka, ale jeho islamisticke dvojce pic.twitter.com/Qz1WuLqgDF

— Tomas Jirsa (@tomasjirsa) 21. srpna 2016

Jenže v Praze na místo toho vypukla panika. Pohled na islamisty se zbraněmi v ruce, kteří na Staroměstské náměstí dorazili na vojenských vozech, opravdu zapůsobil. Dokonce padlo několik "výstřelů". Policie akci ukončila.

"Akce byla přerušena těsně před dokončením a policie zadržela všechny aktéry představení a v současné době je ještě pořád zadržuje a perlustruje. Jakmile dostaneme zprávu o jejich propuštění budeme vás informovat," ubezpečuje Iniciativa, která si za svým vystoupením stále stojí.

Policie nyní zjišťuje, zda při akci nebyl spáchán trestný čin šíření poplašné zprávy, řekl ČTK mluvčí policie Tomáš Hulan. Policie podle něj proto vyzvala osm lidí k podání vysvětlení na služebně. "Výzvě vyhověli neprodleně," doplnil mluvčí. K podání vysvětlení byli vyzváni i svolavatelé, z nichž jedním je podle informací na webu pražského magistrátu Martin Vítek.

Související

Martin Konvička

Muslimy do masokostní moučky? Žalobce dal Konvičkovy výroky k ledu

České Budějovice - Českobudějovické státní zastupitelství zastavilo stíhání bývalého předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky kvůli jeho výrokům. Informovala o tom dnes Česká televize. Justice se případem zabývala přes dva roky. Konvička byl kvůli svým prohlášením na internetu stíhán pro podezření z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman by si pražskou kavárnu musel vymyslet, i kdyby neexistovala, míní politolog

Praha – Politolog Milan Znoj se zamýšlí nad působením českého prezidenta Miloše Zemana. Označuje ho za plebiscitního prezidenta, který hojně využívá populistických manévrů. Lidé, co na něj házeli vajíčka k výročí 17. listopadu na Albertově v roce 2014, byl dav, který Zeman pojmenoval jako pražská kavárna a intelektuálové odcizení lidu, píše na blogu serveru Aktuálně.cz Znoj.

Více souvisejících

Martin Konvička Praha Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy