Konvičkův kretenismus a debilita? Vaše smrt je nám fuk. Konvička udělal Česku ostudu, akci rozmázli politici i zahraničí média

Praha - Nedělní akce příznivců radikálního aktivisty Martina Konvičky byla podle některých politiků projevem "kretenismu". Zinscenovaného příjezdu Islámského státu si navíc všímají i zahraniční média, která opět nebudou o České republice psát příliš lichotivě.

Na Staroměstském náměstí bylo v neděli rušno. Odpůrci islámu v čele s kontroverzním Martinem Konvičkou dorazili do centra Prahy na vojenských vozech s islamistickými vlajkami a zbraněmi v ruce a vyděsili tak několik lidí, kteří se při pokusu o útěk zranili. Celou akci předčasně ukončili policisté.

Lidé se rozutíkali do všech stran, několik osob se při útěku zranilo. Turisté, kteří nevěděli, že jde o demonstraci, se totiž obávali skutečného útoku. „Najednou sem přiběhlo patnáct až dvacet lidí. Běželi nahoru, dolů, na WC. Někteří měli s sebou i děti. V tu chvíli jsme volali na policii, abychom zjistili, co se děje. Řekli nám o divadle na náměstí," řekli zaměstnanci hotelu Emblem serveru iDnes.cz.

Paradoxem je, že mohlo během akce dojít ke skutečné střelbě, a to práv od lidí, kteří by nevhodnou recesi nepochopili. "Mohli být mrtví naprosto nevinní lidé, včetně těch řekněme duševně nepříčetných lidí, kteří to organizovali. Měli si uvědomit, že se mohli především oni stát terčem střelby kohokoliv, kdo by byl povzbuzen rétorikou, že je třeba, aby lidé přijímali odpovědnost za své životy a bránili se sami, aby vytáhl legálně drženou zbraň a začal střílet," řekl pro TV Prima bezpečnostní expert Andor Šándor.

Rána pro Konvičku? Politici si neberou servítky

Událost odsoudili i politici. "Dnešní akce na Staroměstském náměstí je výrazem politického a občanského kreténismu," uvedl na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se podivoval nad tím, proč "původci tohoto veřejného ohrožení pod vlajkou Islámského státu nebyli zadrženi". Důsledky podle něj mohly být fatální.

"Vždy budu hájit svobodu vyjadřování, ale tohle už je hodně přes čáru. Takovéto uskupení nemá na politické scéně co dělat," komentoval bývalý ministr spravedlnosti a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

"Tak byl to Zeman, kdo svou veřejnou pochvalou nepřímo způsobil, že tomuhle cvokovi stoupla sláva do hlavy a přerostla mu křídla ... asi by bylo na čase hodit od něj veřejně distanc dřív, než se ten blbec svými dalšími výroky skutečně propracuje až k pravomocnému trestnímu rozsudku," reagoval někdejší poradce Václava Klause a bývalý hradní advokát Pavel Hasenkopf.

"Martin Konvička pravděpodobně dnes nespáchal žádný trestný čin. Ohrozil ale bezpečnost České republiky jako dosud nikdo - podařilo se mu zviditelnit se tak, že je dost dobře možné, že pro islámské teroristy přestaneme být nezajímavým terčem. Díky jeho extempore ty fronty na Hradě dostaly svůj smysl, byť i nadále se můžeme hádat, jestli případným teroristům práci ztíží nebo spíše ulehčí," dodal

Servítky si nebral ani exposlanec Otto Chaloupka: "Trochu přes čáru; ne? To už hraničí s debilitou. Možná by mi náladu zlepšilo, kdyby byl přítomen nějaký ozbrojený frajer, který by oprávněně zasáhnul a pár těm jihadistům prostřelil prdel," reagoval na nedělní akci.

Zřejmě jediný, kdo se Konvičky zastal, byl jeho přítel a spolubojovník proti islámu Petr Hampl. "Naši multikulturní přátelé nám už několik týdnů říkají, že na islámské vraždy si musíme zvyknout a že nějaký ten atentát nevadí, protože je statisticky nevýznamný. Nechápu, proč se tak lekali dnes odpoledne na staromáku. I kdyby to byl skutečný atentát, bylo by to přece statisticky nevýznamné. Z hlediska počtu obyvatel Evropy by jejich případná smrt nehrála žádnou roli," uvedl na sociální síti.

Cirkusu si všimli i v zahraničí

Zinscenovaného útoku si postupně všímají i zahraniční média. "Za akcí stála Iniciativa Martina Konvičky, známého českého odpůrce islámu, jejímž cílem bylo zinscenovat okupaci Prahy bojovníky IS. Její hapening s názvem Okupanti obsazují Prahu povolili úředníci české metropole. Policisté zbraně ještě před začátkem akce zkontrolovali a nenašli na nich žádné nedostatky," uvádí server topky.sk.

"Skupina bojovníků proti přistěhovalcům sehrála falešný útok Islámského státu (IS, dříve ISIS/ISIL) v centru Prahy. Akce nepřekvapivě podnítila chaotickou paniku v davu, což má za následek několik zraněných turistů," uvádí server RT.com.

Související

Martin Konvička

Muslimy do masokostní moučky? Žalobce dal Konvičkovy výroky k ledu

České Budějovice - Českobudějovické státní zastupitelství zastavilo stíhání bývalého předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky kvůli jeho výrokům. Informovala o tom dnes Česká televize. Justice se případem zabývala přes dva roky. Konvička byl kvůli svým prohlášením na internetu stíhán pro podezření z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman by si pražskou kavárnu musel vymyslet, i kdyby neexistovala, míní politolog

Praha – Politolog Milan Znoj se zamýšlí nad působením českého prezidenta Miloše Zemana. Označuje ho za plebiscitního prezidenta, který hojně využívá populistických manévrů. Lidé, co na něj házeli vajíčka k výročí 17. listopadu na Albertově v roce 2014, byl dav, který Zeman pojmenoval jako pražská kavárna a intelektuálové odcizení lidu, píše na blogu serveru Aktuálně.cz Znoj.

Více souvisejících

Martin Konvička Islámský stát (IS) Demonstrace proti islámu (Praha)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy