Muž střílel na romském táboře, dětem nadával. Policie nepřijela

Praha - Nadávky, rasistické poznámky i výstřely. To všechno zažily romské děti na táboře v Jiřetíně pod Jedlovou. Muž, s jehož pozemkem areál sousedí, dětem dvakrát vyhrožoval a vystřelil před nimi do vzduchu. Policie se případem odmítla zabývat na místě, píše portál Romea.cz.

Na začátku srpna se uměleckého soustředění zpěvačky Idy Kelarové v Jiřetíně účastnilo asi 60 dětí. Areál, kde byly ubytovány, sousedí s domkem jednoho z místních. Souseda ale podle Kelarové nemohl obtěžovat hluk, protože zkoušky sboru probíhaly v rumburské tělocvičně.

I přesto se muž několikrát rozčílil a během tří dní na děti dvakrát vyběhl s křikem i zbraní. Poprvé, když se táborníci večer vraceli z bojovky a běželi kolem sousedova domu, podruhé během ranní táborové rozcvičky, kdy podle vedoucích vtrhl přímo do areálu.

"Děti byly pochopitelně bujaré, takže výskaly - samotné proběhnutí kolem sousedova domu ovšem trvalo asi minutu. Ten pán na ně ovšem 'vylítl' a začal na ně pokřikovat (omlouvám se za vulgarismy): 'vy černý cigáni', 'běžte do pí.e' a podobná hesla. Pak vystřelil do vzduchu," popsala Kelarová portálu.

Vedoucí ale nechtěli celou věc "rozmazávat", a tak jen čekali, co se bude dít. "Den byl klid, ale v sobotu v půl 9 ráno měly děti rozcvičku. Ta se cvičí každý den, u hudby, trvá půl hodiny," dodala zpěvačka. Během ní vběhl soused do areálu a znovu začal střílet do vzduchu.

I podle dalších vedoucích se snažil muž vyprovokovat rvačku, napadl i skladatele Desideria Dudžu, který podle Kelarové "vypadá nejvíc jako Rom". Táborníci i jejich vedení ale zůstali klidní, proto soused po chvíli odešel.

Policisté z okresní stanice, kterým Kelarová zavolala, ale nedorazili. "Vylíčila jsem jim, co se stalo, a prosila je, aby přijeli. Policista, který zvedl telefon, mě poučil, že jim nebudu říkat, co mají dělat, že oni mají své postupy. Načež mi telefon jednoduše položil," prozradila zpěvačka pro Romea.cz.

Proto se rozhodla zavolat na linku 158, tam ale Kelarové podle jejích slov řekli jen, aby z toho "nedělala kovbojku". Nato se vedoucí vypravili na policejní stanici ve Varnsdorfu, kde trvali na zápisu. Stále se ale nic nedělo, proto poslali stížnost oddělení v Děčíně.

Policie pochybení odmítá. "Rozhodně se musím ohradit proti Vašemu tvrzení, že by policie v rámci tohoto případu postupovala 'LAXNĚ'. Policisté dodrželi veškeré postupy a termíny stanovené platnou legislativou a ihned po prověření všech skutečností celou věc postoupili věcně příslušným orgánům," uvedla pro Romea.cz policejní mluvčí.

Po 30 dnech se vedoucí dozvěděli, že jde o přestupek, který bude dále prošetřován. Kelarová ale odmítá, že šlo jen o přestupek, byl to podle ní projev rasové nenávisti. "Ten střílející pán už mě ani tolik nešokuje. To je prostě blázen. Ale že nás policie nepřijela ani uklidnit, ani zjistit, co se vlastně děje, to mi přijde strašné," uzavřela zpěvačka pro portál.

Související

děti

Letních táborů dětí každý rok přibývá, loni jich bylo 4300

V Česku v posledních letech každý rok přibývá letních táborů. Zatímco v roce 2014 se jich konalo asi 3700, loni téměř 4300. V minulém roce se táborových pobytů zúčastnilo přes 230.400 dětí a mladých. Uvádí to zpráva o mládeži, kterou připravilo ministerstvo školství.
Děti

Děti se v září vrátí do lavic. Populární školy v přírodě jsou ale v ohrožení

Rostoucí počet nově infikovaných koronavirem a s ním související riziko druhé vlny epidemie, která se může sejít se sezónou chřipky a jiných respiračních onemocnění, ohrožuje školy v přírodě a jiné vícedenní aktivity pro děti. Řada českých škol se rozhodla tyto akce přesunout na podzim. Nyní ale samy nevědí, zda je zas nebudou muset znovu rušit.

Více souvisejících

Tábory střelba Policie ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Palestina

Palestina se chce v Haagu připojit k obvinění Izraele z genocidy

Palestinští představitelé požádali Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu jménem "státu Palestina" o povolení připojit se k případu Jihoafrické republiky, která obviňuje Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. Vyplývá to z žádosti zveřejněné v pondělí.  

před 6 hodinami

Joe Biden

Biden veřejně označil Trumpa za usvědčeného zločince

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil svého volebního rivala Donalda Trumpa za usvědčeného zločince. Učinil tak poprvé poté, co byl Trump minulý týden soudem shledán vinným v případu uplácení a podvodu. Informovala o tom agentura na AFP.

před 7 hodinami

Aktualizováno před 14 hodinami

Klára Dostálová

Volby do Evropského parlamentu 2024 PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

včera

M142 High Mobility Artillery Rocket System je americký lehký salvový raketomet vyvinutý v 90. letech pro US Army umístěný na podvozku vozidla M1140 z rodiny nákladních transportních vojenských strojů FMTV.

Ukrajinci zasáhli ruské území raketomety HIMARS, tvrdí ruské zdroje

Ukrajinci už zřejmě využili zbraně americké výroby proti ruskému území. Raketomety HIMARS měly v neděli mířit proti Belgorodské oblasti. Podle tamních úřadů bylo při útocích zraněno šest lidí. Ukrajinci smí tyto zbraně používat pouze pro obranu Charkovské oblasti, tedy proti vojenským zařízením, které ohrožují její bezpečnost.

včera

Itálie zřejmě poskytne Ukrajině další systém protivzdušné obrany SAMP/T

Itálie pravděpodobně poskytne Ukrajině další systém protivzdušné obrany SAMP/T v reakci na žádost Kyjeva o větší podporu před ruskými raketovými útoky. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na anonymní zdroj obeznámený se situací.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy