Ho*na, kreténi. Politička se zastala prezidenta Zemana a padala dost vulgární slova

Praha – Členové skupiny Ztohoven se vyvěšením rudých trenýrek nad Hradem nedopustili trestného činu. Rozhodl o tom pražský soud. To se ale mnohým nelíbí, žalobkyně se už proti verdiktu odvolala, a spokojený není není Hrad. Ostrá slova ke kauze přidala také novinářka a poslankyně za hnutí ANO Jana Lorencová.

„Soud posvětil zneuctění státního symbolu, za který prolévali krev naši předci. Tak začíná totalita," reagoval na rozhodnutí soudu na sociálních sítích mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

„Když se jedno ho*no nebo Sto ho*en prochází po hradě ... tak z toho vyjde výtvor kreténů! Když se veliké černé ho*no může procházet po sídle presidenta, asi není problém, aby si Arab s kufrem plným dolarů odnesl například korunovační klenoty," spustila kvůli kauze trenýrek poslankyně.

Poukázala také na to, že kdyby k podobnému činu došlo v zahraničí, dopadlo by to úplně jinak. „Každému v této zemi je jasné, že kdyby vylezl na střechu bílého domu, zbývalo by mu max. tak pět vteřin života. Co je to za armádu (nejspíš příživníků), která nedokáže ochránit ani svého vrchního velitele? Vždyť od té doby, co si naposledy vystřelila (na Bílé hoře, nebo kdy to bylo?), už se mohla něco konečně naučit," spustila tvrdě Lorencová.

Svůj komentář doplnila starším textem Válka hovnařů, který napsal publicista Ondřej Neff. Novinář se v něm pozastavuje nad tím, do by se stalo, kdyby nějaká skupina Ztohoven vylezla na střechu Bílého domu, na Kreml nebo Elysejský palác a vyměnila vlajku s hvězdami a pruhy za červené trenýrky.

Připomíná, že prezidentská standarta je symbol státnosti, ať už na Hradě sedí kdokoli! „Navíc, Miloše Zemana nedosadily ani ruské, ani německé ani žádné jiné tanky, řádně ho zvolili občané ve svobodných volbách!" cituje politička Neffa.

To, že s ním část veřejnosti nesouhlasí a jeho politiku odsuzuje, podle něj neznamená, že kritika nemá mít nějaké meze. „Jsou to přinejmenším meze slušnosti a důstojnosti. Taky se nepůjdu vymočit do Svatovítské katedrály, protože mi není Dominik Duka po chuti. Čin skupiny Sto hoven – a od tohoto dne jsou pro mne vskutku hovnaři, přestože dobře vím, že se jmenují Ztohoven – mě pobouřil a zásadně ho odsuzuji," napsal ke kauze novinář. O Zemanovi si podle něj mohou lidé psát či malovat, co chtějí, ale na symboliku státu nesahat nemají.

Hnusné podle něj bylo i házení vajec na Zemana a na jeho hosty - prezidenty sousedních států. „Faktem je, že se k prezidentovi Václavu Klausovi dostal muž s pistolí v ruce a nasypal to do něj z bezprostřední blízkosti. Prezidentova ochranka si ani neškrtla a je z hlediska ochrany hlavy státu úplně jedno, zdali šlo o čtyřiačtyřicítku Magnum Desert Eaglea nebo o špuntovku. Faktem ale je, že už dva roky před tím ekologističtí extrémisté rajtovali po střeše Strakovy akademie, aniž jim v tom byly schopny bezpečnostní orgány zabránit," píše Neff.

Právě to mělo být podle něj varování. „Mělo to být upozornění, že s ochranou státních činitelů to není zcela v pořádku. Měla následovat de-bordelizace, de-kocourkizace, zkrátka, měla následovat profesionalizace bezpečnostního systému. Místo toho se stalo, že se hovnaři dostali v převlečení za kominíky až na střechu – se zavazadlem, ty obrovité trenýrky museli mít v nějakém batohu – a kutili tam dostatečně dlouho, aniž si jich kdo všiml.

Poukazuje na to, že je Evropa ve válce nestandardního typu. „V ní se nebude bojovat tanky a letadly, ale bojuje se propagandou, infiltrací a terorem. Navíc i současná imigrační krize není nic jiného, než mohutná a zatím vítězná ofenzíva této nestandardní války. Miloš Zeman je snad jediná hlava evropského státu, která v tomto konfliktu zastává naprosto jasné a čitelné stanovisko. Nemusíte být bezpečnostní analytik, abyste došli k závěru, že Miloš Zeman je muž zásadně ohrožený na životě. A jaká jsou fakta? Jeho ochrana připustí, aby se hovnaři špacírovali po střeše Hradu s batohem na zádech a kutili tam cosi. Když ti falešní kominíci jsou hovnaři, co musí být ti, kdo jim měli jejich kutění zatrhnout?" dodíví ve svém textu Neff.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman: Vyznamenám bojovníky proti ekonomickým zm*dům

Prezident Miloš Zeman letos u příležitosti 28. října vyznamená velitele protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josefa Bílého in memoriam, dále pak bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou, slovenského podnikatele Pavola Krúpu a někdejší novinářku Janu Lorencovou, které charakterizoval jako bojovníky proti "ekonomickým zmrdům". Prezident to řekl v dnešním živě vysílaném rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Více souvisejících

Jana Lorencová - Ztohoven Ondřej Neff

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 5 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy