ROZHOVOR | Troška pořádně naložil Merkelové. Příznivce USA a NATO rozhodně nepotěší

ROZHOVOR - Známý režisér Zdeněk Troška se v druhé části rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjádřil k tématům, která aktuálně hýbou Českem. Zeptali jsme se například na jeho názor na Martina Konvičku, Andreje Babiše, ale i na návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové v Praze.

Psali jsme:
Troška: Dobro vítězí nad zlem? Vidím agresi, násilí a boj. Chtěl bych natočit i ruskou pohádku
 

Českou společnost před nedávnem rozvášnil čin bojovníka proti islámu Martina Konvičky, který na Staroměstském náměstí fingoval útok Islámského státu. Byl to podle Vás chytrý tah, nebo naopak hloupost?

Přiznám se, že o tom nic nevím. V posledních dnech jsem vůbec televizi neviděl a noviny už nečtu snad 18 let. Takže nevím, co se stalo a tudíž se k tomu nemůžu vyjádřit.

Do Česka před nedávnem zavítala německá kancléřka Angela Merkelová. Na pomyslné straně barikády byste se postavil k jejím odpůrcům nebo příznivcům? 

No to je otázka! Co myslíte? Také jste ji jistě neběžel vítat s pugétem růží, že? Je mi s podivem, že když si Frau Merkel pozvala ty „zahraniční" inženýry, techniky, doktory a vědce, aby posílili německou ekonomiku, proč se jich chce najednou zbavit? Nějaké divné, ne? Kolikpak jich má sama doma? I kdyby nám je vnutila pod výhrůžkami všech možných a hlavně trapných sankcí – což s demokracií nemá vůbec nic společného, stejně odtud zase utečou, protože za tu almužnu, co by tady dostali, tu prostě nebudou. A pochybuju, že by je ona tady u nás dotovala stejnou sumou jako v Německu. Prostě se jí to vymklo z ruky. A je krajně neslušné je teď nabízet po sousedech, to liebe Frau lehce po..., tak teď to má.

Velmi aktuální je teď opět Ukrajina. Sledujete tamní situaci a jak ji vnímáte?

Nesleduju. Jen je mi divné, že když Rusové, žijící na Krymu se v referendu vyjádřili pro spojení s Ruskem (pokud si vzpomínám 93 nebo snad i 98%) bylo zle. A když se Angličani ve svém referendu vyjádřili daleko menším počtem pro odchod z EU, bylo to jejich demokratické rozhodnutí. Takže víte, co si myslím. Zase někdo ze zámoří chtěl něco roztentovat, a ono se to nějak nepovedlo. A může za to pochopitelně někdo třetí...

Na hranicích Ruska s Ukrajinou se šikují ruské vojenské jednotky. Obáváte se, že by mohlo dojít k nějaké konfrontaci?

O tom taky nic určitého nevím, jen jsem zaslechl, že má jít o šikování vojsk NATO k ruským hranicím. Myslím si, že je to další hloupá provokace ze strany USA – NATO ve snaze vyvolat jakýkoliv konflikt, aby mohly obvinit Rusko a celému světu tak vnutit důkaz, že měly pravdu a viníka je třeba po zásluze vojensky potrestat, když ekonomické sankce selhaly. Ale velice dobře si to rozmyslí, protože ví – aspoň doufám, že s Rusy nejsou žádné žerty. Nejodpudivější na tom je to, že by se zničila prosperující Evropa, což by koneckonců také rády přivítaly. Asi by se divily, kdyby to, co samy rozpoutaly na Blízkém východě a jinde se přeneslo na americké území. Mají jediné štěstí, že jsou daleko za vodou. Teď mě napadlo, že USA od Druhé světové války válčit vlastně ani nepřestaly...

I tady u nás je ale situace místy napjatá. Stále více institucí a politiků například brojí proti ministru financí Andreji Babišovi. Jak se na jeho osobu díváte vy?

Já mu fandím. Konečně někdo, kdo ukázal na nešvary, co se tady děly, jmenoval viníky a jasně rozkryl ono „já na bráchu, brácha na mě". Daří se mu, a to se neodpouští, lidi ho mají rádi a to se taky neodpouští. Prostě malá česká závist.

A co vláda Bohuslava Sobotky jak taková? Máte k ní nějaké větší výhrady?

Snaha zalíbit se všem vede k tomu, že se nakonec nebude líbit nikomu. Pokud má zastupovat český lid, který jí dal důvěru, měla by si vzít vzor z politického přístupu V4 a hlavně pana Orbána a hotovo. Prostě se pochlapit. Neměla by uhýbat Merkelové a jí podobným, když je nad slunce jasnější, že jejich nápady jsou naprosto nepřijatelné a hlavně nedozírně nebezpečné. V tom se mi líbí pan prezident Zeman, který jasně celou situaci pojmenuje a řekne, co si o ní myslí.

Za nedlouho nás čekají krajské a senátní volby. Už víte, které straně hodíte svůj hlas, příp. Která by si podle Vás zasloužila podporu veřejnosti?

Vím, ale určitě to nebudou strany, které se krčí pod diktátem EU.

Související

Jan Skopeček

Lidé se loučili s hercem Janem Skopečkem (†94). Měl zvláštní druh humoru, vzpomíná Troška

Ve strašnickém krematoriu v Praze se dnes uskutečnilo poslední rozloučení s hercem a dramatikem Janem Skopečkem, který zemřel 27. července ve věku 94 let. Komorního pietního aktu v ne zcela zaplněné obřadní síni se zúčastnili nejbližší příbuzní včetně dcery Marie, žijící ve Francii, herečtí kolegové nebo příznivci fotbalové Slavie, které byl Skopeček celoživotním fanouškem.
Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.

Více souvisejících

Zdeněk Troška rozhovor

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 7 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu uteklo před hrozící invazí už sto tisíc lidí

Více než 100.000 lidí uprchlo za uplynulých pět dní z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedl v pátek Dětský fond OSN (UNICEF) podle agentury Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy