Jak na souseda potížistu? Čtěte

Praha - Spolu s nemovitostí získáváte zpravidla i sousedy. Ti dokáží někdy značně znepříjemnit život. Co vše soused dle zákona smí a co již ne, upravují právní předpisy. Bránit se proti jednání souseda můžete dle povahy věci prostřednictvím obecního úřadu, policie, dalších správních orgánů nebo soudu. Soused může být potrestán pokutou, může mu být uloženo, aby zanechal svého jednání, nebo aby vám zaplatil finanční náhradu. Je-li soused nájemníkem bytu, může být pro své jednání z nájmu vypovězen.

Vlastník nemovitosti nesmí neoprávněně zasahovat existencí nebo užíváním své nemovitosti do práv svého souseda. Občanský zákoník stanoví, že na pozemek souseda nesmí vnikat odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy, zvířata a jiné podobné účinky. Jedná se o tzv. imise. „Rozlišuje se přitom mezi přímými a nepřímými imisemi. Přímé imise představují například situace, kdy někdo na sousední pozemek svádí dešťovou vodu, pouští zvířata nebo odváží odpad. Naproti tomu nepřímé imise jsou vedlejším účinkem jiné činnosti souseda. Lze mezi ně zařadit kouř vznikající pálením listí nebo hluk z balkónu či zahrady," vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.Zatímco přímé imise jsou zakázány vždy, nepřímé imise jen tehdy, pokud překračují míru přiměřenou poměrům v daném místě a souseda podstatně omezují v obvyklém užívání jeho nemovitosti. „Pokud tedy žijete na vesnici, budete se muset smířit s kokrháním sousedova kohouta, ledaže byste žili v zástavbě, kde by kohouta nikdo kromě souseda neměl," uvádí Zelený. Imise vznikající v důsledku úředně schváleného provozu, například činnosti továrny, však budete muset snášet, ale za finanční náhradu. Činnost ovšem nesmí přesáhnout rámec úředního povolení.„Pokud vám k sousedovi zaběhne vaše zvíře, můžete si jej na pozemku souseda odchytit. Když váš roj včel vlétne do obsazeného úlu souseda, stanou se včely jeho majetkem, a to bez náhrady. Ovoce spadlé na váš pozemek ze stromu souseda smíte sníst, nesmíte je však ze stromu trhat, ale naopak umožnit sousedovi, aby si je očesal. Přerůstající větve nebo kořeny můžete odstranit, neučiní-li tak po vaší výzvě sám soused. Musíte ale řez provádět šetrně a ve vhodné roční době," vyjmenovává zákonné řešení některých situací Zelený.„Máte-li pocit, že soused zasahuje svou činností do vašich práv, nebo se s ním nemůžete dohodnout například na zřízení nezbytné cesty, můžete se obrátit na soud, aby ve věci rozhodl. Je-li jednání souseda přestupkem (například rušení nočního klidu), můžete se dle povahy věci obrátit na obecní úřad či policii. Některé sousedské spory související se stavbou či její opravou lze řešit přes stavební úřad. Česká inspekce životního prostředí může zase pomoci například při pálení odpadu na pozemku souseda. Za situace, kdy je problematickým sousedem nájemník, se můžete také obrátit na pronajímatele, který ho může dle okolností za jeho jednání i vypovědět z nájmu," uzavírá Zelený.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest Bydlení sousedé

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 36 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy