Český umělec se utrhl ze řetězu. Poslal prezidenta i politiky do míst, kam slunce nesvítí

Praha – Návrh asi šedesátky poslanců, kteří volají po obnovení trestného činu hanobení prezidenta, část politiků i známých osobností se postavila hlasitě proti. Zřejmě nejtvrdší postoj zaujal umělec David Černý, který je znám především jako tvůrce různých kontroverzních a provokativních plastik.

„Zam*daná zku*vená kupa h*ven a s*aček na hradě, vytlemený prasečí držky, ať už konečně chcípnou v ošklivejch a táhlejch bolestech. Zm*di smradlavý, zku*vysyni vy*ebaný, tupý debilové. I s tou bandou kreténů ču*áckejch, co to navrhujou. Do nejhlubší p*dele s váma, vy h*vnožrouti," vyjádřil se velmi zostra na svém facebookovém profilu David Černý, který se asi nejvíce proslavil konroverzní plastikou Entropa.

Psali jsme:
Politici si utahují z Hradu: Hanobení prezidenta? Zeman by zákon porušoval minimálně jednou týdně. A to není zdaleka vše Známé tváře ČT přiznávají: Hanobili jsme hlavu státu, Kam se máme hlásit? Toto píší Friedrichová, Bosák a další novináři
 

Ta měla v bruselské budově Rady Evropské unie reprezentovat Českou republiku po dobu jejího předsednictví od ledna do června 2009. V instalaci vysoké 16 metrů v podobě skládačky byl každý stát EU reprezentován určitým stereotypem, který podle Černého o něm mají zažitý ostatní obyvatelé Evropy. Česko mělo podobu zlatem lemovaného displeje s výroky Václava Klause. Některé státy proti svému zobrazení protestovaly.

Psali jsme:
Zákonodárci, na takovou nehoráznost si čas najdete, a na důležité věci ne? Horáček se naštval kvůli politikům a tak jim poslal vzkaz
ANO odmítá trest za hanobení prezidenta, část poslanců ustoupí
 

K vulgaritám, které návrh vyvolal, se na sociálních sítích vrátil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „V případě kontroverzní novely týkajícího se prezidenta republiky je nejodpornější hon na poslance, kteří se pod předlohu podepsali. Mainstreamová média je dehonestují, vydávají druhorepublikové seznamy a pořádají hnusnou štvanici na lidi. Vše provázeno výbuchy sprostoty a nenávisti z řad Pražské kavárny. Je to ta nejhorší možná připomínka 17. listopadu. A výzva, abychom se reálnými činy poučili z amerických voleb. V roce 2017 a 2018 máme unikátní šanci porazit souručenství mainstreamových médií a tzv. elit," burcuje mluvčí.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr David Černý (výtvarník) Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy