Zemřel Gross opravdu na ALS? Na povrch vyplynuly nové informace, někdo ho možná otrávil

Praha - Rok a půl po smrti expremiéra Stanislava Grosse se objevily nové informace o příčině jeho skonu. Podle oficiální verze zemřel na amyotrofickou laterální sklerózu, ve hře je ale i možnost, že ho někdo otrávil.

Gross dlouho před svou smrtí pociťoval mravenčení v prstech a jeho končetina slábla. Lékaři mu sdělili, že trpí nemocí ALS, tedy degenerativním onemocněním míchy. 

"Když nám o tom řekl, to bylo někdy v první půli roku 2013, odjížděli jsme právě na delší dobu do zahraničí. Říkal nám tehdy, že diagnóza ještě není jistá. Že ho čekají další testy a není vyloučeno, že to nakonec bude borelióza. Bohužel, když jsme se vrátili, opakované vyšetření potvrdilo ALS," tvrdí Grossova sestra Ivana.

Nemoc  zatím není léčitelná a Gross se s diagnózou odmítl smířit. "Gross se touto možností vážně zabýval. Poslal proto vzorky vlasů do Německa, v České republice se tyto analýzy neprovádějí. Výsledky jej zaskočily. Prokázaly se u něj zvýšené hodnoty u arzenu, methylrtuti a kadmia, tedy těžkých kovů," řekl serveru Neovlivní jeden z lékařů.

Podle lékařů i sestry Ivany Gross následně odcestoval do specializovaného zařízení na Ukrajině, kde strávil dva týdny a absolvoval tam celkovou detoxikaci organismu. Jeho stav se ovšem nezlepšil. Pocit, že mohl být otráven, ale sílil, a hovořil o něm s několika lidmi.

Hovořil o ní například během návštěvy u lékařky a stranické kolegyně Evy Sykové, která zkoumá možnost léčby ALS pomocí kmenových buněk. "Pan Gross se na mě před smrtí obrátil kvůli možnosti léčby kmenovými buňkami. Byl u mě tehdy spolu s ošetřovatelem a ten se mě výslovně na možnost otravy ptal. Zjevně to řešili," řekla serveru.

Vdova po Grossovi Šárka ale tvrdí, že smrt jejího muže s žádnou otravou nesouvisí. Jako argument používá i vyšetřování policie, která tvrdí, že stopy po otravě nezjistila. Gross jí prý o svém podezření ohledně možné otravy také nikdy neřekl ani slovo. "Pro mě to je naprostá blbost," řekla serveru.

"Policie opravdu dostala do rukou všechno, co bylo zapotřebí. Dostala vyjádření lékařů, všechnu dokumentaci k nahlédnutí. A Standa se tím nezabýval. Kdyby se tím vážně zabýval, tak by mi o tom řekl. Alespoň si to myslím. X-doktorů mu potvrdilo naprosto jasnou diagnózu, bohužel. Je ale pravda, že si nechával dělat tisíce testů, furt hledal příčinu. Jaká byla, to vám neřeknu, nevím to. Když tam Dolejš podal to trestní oznámení, policii jsem dala všechno, aby mohlo projít řádné řízení, aby se to mohlo uzavřít, že zemřel přirozenou smrtí," dodala.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Stanislav Gross lékaři

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy