V Praze demonstrovaly stovky lidí za zachování Kliniky

Praha - V Praze na Náměstí míru se kolem 15:00 sešlo na podporu žižkovského Autonomního sociálního centra Klinika asi 200 až 300 lidí. Protestovali proti snaze vlastníka budovy, Správy železniční dopravní cesty, je z objektu vystěhovat.

Účastníci demonstrace se sešli kolem 15:00 hodiny na náměstí Míru, odkud se vydali na pochod přes Václavské náměstí na Těšnov. Jejich počet se postupně rozrostl ze zhruba 300 až na přibližně tisícovku. Na Těšnov dorazili před 17:30 hodinou. Pochod cestou doprovázely desítky policistů, kteří zastavovali a odkláněli dopravu, i antikonfliktní tým. Některé tramvajové linky byly nucené jet po objízdných trasách. "Nemám informace, že by tam byl nějaký problém," řekl ČTK policejní mluvčí Jan Daněk.

Demonstrace za Kliniku má být prvním krokem strategie, jak autonomní centrum zachovat. Pochod doprovázely rytmy bubnů, skandování hesel za zachování kliniky i podporu squattingu a několik pojízdných soundsystémů.

SŽDC budovu loni získala od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Squatteři objekt obsadili koncem roku 2014 a později jim ho ÚZSVM na rok půjčil. Poté, co úřad výpůjčku neprodloužil, obývají aktivisté budovu bývalé polikliniky již více než rok nelegálně. V lednu soud nepravomocně rozhodl o vyklizení Kliniky.

Podle aktivistů kliniky je další existence centra nejistá. "Poté, co o budovu Kliniky nestandardním způsobem požádala SŽDC a bez jakéhokoli projektu či normálně nezbytného schválení vládní dislokační komisí ji dostala, koná tato státní instituce stupňující se kroky k tomu, aby nás z domu dostala. Je zjevné, že nejde o budovu, ale o zničení Kliniky," uvedl jeden z aktivistů Jan Trnka.

Mluvčí SŽDC Marek Illiaš dnes v reakci zopakoval, že správa má k dispozici rozsudek, kde aktivisté dostali příkaz k vyklizení kliniky. "Aktivisté budovu využívají protiprávně," řekl mluvčí ČTK.

Související

Více souvisejících

Demonstrace Klinika (sociální centrum)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy