Výtvarník Černý podal stížnost proti verdiktu o odškodnění pro Knížáka

Brno - Výtvarník David Černý podal ústavní stížnost proti rozsudku, podle kterého má zaplatit bývalému řediteli Národní galerie Milanu Knížákovi 100.000 korun.

ČTK to zjistila z justiční databáze. Justice kauzu řeší šest let, dvakrát do ní zasáhl Nejvyšší soud, napotřetí, letos v lednu, už verdikt potvrdil.

Stížnost dorazila k Ústavnímu soudu počátkem dubna. Jako soudce zpravodaj ji podle rozvrhu práce dostal David Uhlíř. Lze však očekávat změnu. Uhlíř před lety, ještě jako advokát, Černého v téže kauze zastupoval. Podle mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové je stížnost podaná čerstvě, zatím tedy žádné úkony v řízení neproběhly.

Černý počátkem roku 2011 označil Knížáka v televizním dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého za "nafoukaného kriploidního čuráka". Podle Knížáka ho tím chtěl výtvarník úmyslně znevážit, a zasáhl tak do jeho práva na čest a důstojnost.

Odvolací Vrchní soud v Praze opakovaně dospěl k závěru, že použité hrubé výrazy zasahují do osobnostních práv natolik, že pouhá omluva není dostačující satisfakcí. V posledním rozsudku odkázal na českou i evropskou judikaturu, podle které nemůže být cílem kritiky zesměšnění, urážka nebo pomluva.

NS verdikt v minulosti dvakrát zrušil, například s vysvětlením, že neobsahuje konkrétní a přezkoumatelná hlediska, která by umožňovala posoudit přiměřenost náhrady nemajetkové újmy v penězích. Napotřetí už ale výhrady neměl, verdikt prý již bere v úvahu všechna podstatná hlediska.

Související

Žižkovská věž

Na žižkovský vysílač se vrací Černého mimina. Horolezci ukotvili první z nich

Horolezci dnes na žižkovský televizní vysílač připevnili první z plastik obřích černých mimin od sochaře Davida Černého. Nové sochy jsou kopiemi deseti původních originálů. Horolezci v dalších dnech instalují zbývající sochy, délku prací ovlivní hlavně počasí. Počítá se s tím, že každý den by měli na vysokou věž ukotvit jednu sochu a práce by měly skončit do 9. dubna.

Více souvisejících

David Černý (výtvarník) Milan Knížák soudy

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy