Dlužníci alimentů by měli platit víc. Chronických neplatičů je desítka tisíc

Praha – Na konci března Vláda schválila zákon o zálohovém výživném, který v podstatě deleguje vymáhání alimentů od neplatičů na stát. Ministerstvo práce a sociálních věcí kalkuluje s návratností nesplacených dávek zhruba z 20-ti procent. Zákon musí projít Sněmovnou a Senátem. Možnostmi získávání neplacených alimentů se zabývá i program Vaše Výživné z iniciativy Asociace neúplných rodin. Podle jejího mluvčího Františka Brože až polovina samoživitelů o dlužné alimenty ani neusiluje.

Vláda na konci března schválila návrh zákona o zálohovém výživném. To by stát vyplácel samoživitelům, kteří nedostali alimenty po dobu tří měsíců. Jeho výše může dosáhnout maximálně 1,2násobku životního minima dítěte, podle věku jde tak o částky v rozmezí 2088, 2568 a 2940 korun. Nárok na výživné vznikne pouze rodinám, u kterých příjem jejich domácnosti nepřekročí 2,7násobek životního minima a pokud po neplatícím rodiči alimenty vymáhá exekutor či soud.

Zákon ještě musí schválit obě komory Parlamentu a podepsat prezident. Je tedy reálná šance, že zákon se nestihne schválit do konce funkčního období současné vlády. Zálohové výživné by mělo ročně vyjít státní kasu na 736,8 milionu korun. Resort ministerstva práce a sociálních věcí počítá se zhruba 10 až 20% návratností.

Chronických neplatičů je kolem deseti tisíc

Od roku 2011 se možnostmi získávání neplacených alimentů zabývá i program Vaše Výživné, které vzniklo z iniciativy Asociace neúplných rodin. Program má za cíl pomoci rodičům, kteří se bojí vymáhat alimenty soudní či exekutorskou cestou, nebo na to nemají peníze. Vaše Výživné zprostředkovává bezplatnou právní pomoc při vymáhání výživného. K dnešnímu dni se do programu zapojilo již přes 13 tisíc rodičů. Orientační celková částka vymáhaných alimentů v rámci tohoto programu se blíží 2,2 miliardám korun.

Mluvčí Asociace neúplných rodin František Brož pro EuroZprávy.cz prozradil, že 38,5 % partnerů v předchozích 24 měsících buď nezaplatilo alimenty, nebo zaplatilo pouze jejich část, případně se opozdilo s platbou. "Z toho 7-10 %  patří mezi takzvané chronické neplatiče. Zhruba stovka tisíc povinných plátců tedy občas zásadním způsobem nerespektuje zákon, asi desítka tisíc pak patří mezi chronické dlužníky," konstatuje Brož.

Podle jeho slov je důležité mít na paměti, že až polovina oprávněných lidí o své dlužné výživné ani neusiluje. Pokud jde o vymáhání dlužných částek, program Vaše Výživné je dle Brože úspěšné v nadpoloviční většině případů alespoň ve vymožení části dlužné částky. 

Dlužná částka by podle Asociace neúplných rodin měla pro neplatiče vzrůst

Asociace neúplných rodin vítá přijetí zákona o zálohovém výživném, nikoliv však bezvýhradně. "Přináší pouze tu nejjednodušší formu pomoci samoživitelům", píše. "Na druhou stranu bychom ocenili, pokud by se zákon podařilo pojmout komplexněji, a to zejména ve sporné části - tedy přebírání vymáhání dluhu státem," předkládá stanovisko Asociace Brož. Podle něj je předpokládaná úspěšnost 10 - 20 procent nereálná, spíše půjde o nějaká 3 procenta. "Rádi bychom v návrhu viděli  možnost navýšení dlužné částky o 10-15 % při převzetí dluhu státem," konstatuje. Prý by to motivovalo dlužníky problém řešit včas.

Nedávná analýza ministerstva spravedlnosti, která se zabývala otázkou možnosti vymáhání výživného od neplatičů, konstatovala, že u chronických neplatičů ani opakované trestní postihy nemají ten správný efekt. Ve vězení navíc vězni nemají stálé zaměstnání a možnosti splácet dlužné alimenty ještě poklesnou.

Pro stanovení výše výživného využívají soudy tabulek, které jednotlivé sumy stanoví. V průměru musí jít o částku pohybující se mezi 11-25 procenty čistého příjmu rodiče. Podle Policie ČR bylo v roce 2015 evidováno na 12 089 případů trestné činnosti v souvislosti s neplacením alimentů.

Související

Úřad práce

Úřady práce vyplatily na náhradním výživném za první rok 107,8 milionu

Úřady práce vyplatily na náhradním výživném za první rok dětem neplatičů 107,8 milionu korun. Od loňského července, kdy se nová podpora zavedla, přijaly zhruba 10.600 žádostí o alimenty od státu. Celkem poskytly 59.700 těchto dávek. ČTK a České televizi to řekla náměstkyně ministerstva práce pro sociální pojištění a dávky Iva Merhautová (KDU-ČSL).

Více souvisejících

výživné alimenty Ministerstvo práce a soc. věcí Policie ČR rodina

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy