Kateřina Zemanová do kampaně nezasáhne, studuje v Londýně antropologii

Praha – V pondělí zahájila volební kampaň a sběr podpisů pro druhou kandidaturu současného prezidenta Miloše Zemana jeho manželka Ivana. V první přímé volbě byla nejvýraznější tváří jiná důležitá osoba Zemanovy rodiny, jeho dcera Kateřina. Ta by podle mluvčího Jiřího Ovčáčka do nadcházející kampaně oficiálně zasáhnout neměla, studuje antropologii v Londýně, sdělil pro EuroZprávy.cz. Tandem Zeman - Zemanová přirovnal ke "lvovi a lvici".

Manželka současného prezidenta Ivana Zemanová včera přidala jako první svůj podpis do petičního archu, aby se mohl Zeman znovu ucházet o prezidentský post v lednových volbách. Zůstává otázkou, zda Zemanová bude vést náročnější kampaň, nebo pouhou organizaci sběru podpisů.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka je manželka Miloše Zemana skvělou volbou pro vedení kampaně. „Je to skvělá volba a paní Ivaně Zemanové jsem poděkoval za odvahu,“ sdělil pro EuroZprávy.cz. „Lev s lvicí se teď v přímé volbě prezidenta utkají s úskočnými protivníky. A já věřím, že zvítězí,“ dodal k tandemu manželů.

Ivana Zemanová při příležitosti zahájení vyzdvihla manželovy kvality. "Jsem tady proto, že si vážím svého muže, jeho pracovitosti, jeho odvahy. Nikdy jsem nepochybovala, že mu šlo o prosperitu země,“ řekla. Před pěti lety se jednou z nejvýraznějších tváří Zemanovy kampaně stala jeho dcera Kateřina, naopak manželka Ivana stála spíše v ústraní.

Zeman tehdy po svém vítězství konstatoval, že by bez své Kačenky zřejmě nevyhrál a předpokládalo se, že by Kateřina zastávala pozici tzv „první slečny“. Kateřina byla na svou novou roli připravená, dokonce v únoru roku 2013 dostala svou osobní ochranku. Po mediální kauze, s kterou přišel web eXtra.cz a později i další média, se Kateřina stáhla z veřejného života.

Kateřina Zemanová studovala nejdříve na výběrovém pražském gymnáziu PORG, jemuž šéfoval Václav Klaus mladší, absolvovala i půlroční studijní pobyt v USA a následně přestoupila na soukromé anglicko-české gymnázium. V současné době studuje vysokou školu ve Velké Británii.

V roce 2016 Zeman prohlásil, že Kateřina studuje a pracuje v Londýně. "Přiznávám se, že moje dcera právě teď začala studovat Londýnskou univerzitu a mimochodem obor, ke kterému mám hluboký a bytostný odpor. A protože respektuji svobodnou vůli svých dětí, tak jsem se nebránil,“ uvedl Zeman. Prohlásil také, že s dcerou občas mluví i o politických otázkách a o svém konání v úřadu. Prý si nevzpomíná na žádnou věc, za kterou by ho dcera kritizovala.

Jiří Ovčáček pro EuroZprávy.cz uvedl, že Kateřina se do současné kampaně zřejmě nezapojí. „V tuto chvíli nemám informaci, že by se měla Kateřina Zemanová zapojit do kampaně. Určitě ale bude svého tatínka podporovat!“ doufá. Prozradil také, který obor Kateřina v Londýně studuje. Zemanův „hluboký a bytostný odpor“ by údajně měla sklidit jedna z humanitních věd – antropologie. „Jestli mne paměť neklame, jde o studium antropologie,“ sdělil Ovčáček.

Ve Velké Británii je zaveden systém placení školného na vysokých školách. Konkrétně na Londýnské univerzitě u oboru Antropologie činí celkové školné pro zahraniční studenty kolem 24 tisíc liber, což je v přepočtu až 750 tisíc korun.

Systém školného je však v Británii podpořen výhodnými půjčkami, ze kterých se neplatí úrok. Dle dřívějších Zemanových slov navíc Kateřina v Londýne i pracuje. Na otázku, zda prezident nějak finančně Kateřinu podporuje, Ovčáček odpověděl nepřímo.

„Pan prezident rozhodně nepatří k těm otcům, kteří svým dcerám rozkazují, kterou školu a obor mají navštěvovat. Ač může mít pan prezident výhrady právě k oboru, plně výběr své dcery respektuje a ve studiu ji po všech stránkách podporuje,“ uzavřel Ovčáček.

Související

Miloš Zeman

Zeman předal klokánkům šek na 1,5 milionu. Při té příležitosti urážel novináře

Prezident Miloš Zeman a jeho dcera Kateřina předali dnes na Pražském hradě Fondu ohrožených dětí (FOD) pro jeho klokánky 1,5 milionu korun. Symbolický šek převzala šéfka fondu Hana Kupková. Podle ní se peníze využijí na uhrazení potřeb dětí, předání se tentokrát uskutečnilo kvůli koronavirové epidemii bez nich. Hlava státu přispívá klokánkům pravidelně několik let.

Více souvisejících

Kateřina Zemanová Ivana Zemanová Miloš Zeman prezident čr

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy