Jak se bránit proti hluku od sousedů?

MAGAZÍN - Domov představuje pro mnohé oázu klidu. Co však dělat v případě, že vaši domácí pohodu narušují hluční sousedé, továrna nebo hluk ze zahrádky restaurace?

Způsob obrany záleží na původu hluku i jeho intenzitě. Pokud hluk ve vašem obydlí dosahuje míry ohrožující vaše zdraví, může nápravu zjednat hygienická stanice nebo stavební úřad. Krajská hygienická stanice může zastavit provoz nebo používání zdroje hluku až do odstranění závady nebo odejmout povolení k jeho provozu. V případě nerespektování takového rozhodnutí může ukládat pokuty. Stavební úřad kontroluje, zda k překračování hlukových limitů nedochází v průběhu provádění stavby. Dále může i u již dokončené stavby nařídit provedení nezbytných úprav pro zamezení překročení zákonných limitů hluku, ke kterému dochází při užívání stavby. „Pokud nelze limity pro hluk z vážných důvodů dodržet, mohou být překročeny, k tomu je však zapotřebí zvláštního povolení,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Hlasitá hudba, rozjívené hovory, vytrvale štěkající psi, mňoukající kocouři ozývající se od sousedů a podobné hluky, které však nedosahují intenzity poškozující vaše zdraví, je možné řešit prostřednictvím obecního úřadu či policie. „Hluk pocházející ze sousedních bytů může být totiž přestupkem proti veřejnému pořádku nebo proti občanskému soužití,“ uvádí Zelený.

V případě hluku od sousedů máte také možnost obrátit se na soud se žalobou, kterou budete požadovat, aby soused zabránil pronikání hluku do vašeho bytu. „Soud žalobě vyhoví, pokud hluk přesahuje místní obvyklé poměry. Hledisko překročení zákonných limitů v tomto případě nehraje roli,“ konstatuje Zelený.

Samostatnou kapitolou je pořádání veřejně přístupných kulturních či sportovních akcí. Pravidla pro jejich organizaci stanovují obce. Ty také stanoví provoz letních zahrádek restaurací, například v rámci tržního řádu. „V naší poradně se setkáváme i se stížnostmi na hlasitý projev hostů restauračních zařízení, ten však nemůže řešit krajská hygienická stanice. Hlasité projevy hostů tak mohou být posouzeny jako přestupky proti nočnímu klidu. Pokud nebudete s rozhodnutím jmenovaných úřadů spokojeni, máte možnost obrátit se na správní soudy. Správní soudy pak mohou rozhodnutí úřadů zrušit či změnit,“ říká Zelený.

Pokud by v důsledku hluku docházelo ke škodám, můžete se jako poškozený domáhat náhrady. Opomenout nelze ani možný zásah do takzvaných osobnostních práv každého člověka. „Dle konkrétní situace by se mohlo jednat o porušení práva na důstojné životní podmínky, soukromí či zdraví,“ uzavírá Zelený.

Související

Ilustrační foto

Jak často Češi řeší sousedské spory a jak se bránit?

Drobné neshody způsobené rozdílností životního stylu, ale i rozsáhlé soudní spory kvůli porušení zákona – sousedé mezi sebou řeší širokou škálu problémů častěji, než byste možná čekali. Sousedské neshody a potíže spojené s bydlením se sice k soudu dostávají až v krajních případech, přesto ale podle průzkumu agentury IPSOS a D.A.S. pojišťovny právní ochrany tvoří okolo 11 % všech právních sporů v Česku. Jak by se tedy při jejich řešení mělo postupovat a co patří mezi nejčastější problémy?

Více souvisejících

sousedé dtest Bydlení Lidé

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy