Benešovy dekrety? Dodnes téma, které budí obrovské vášně

Praha - Benešovy dekrety se jako téma čas od času znovu objeví ve veřejné diskuzi v Česku. Jsou překážkou ve vztazích mezi Čechy a Němci? A které dekrety budí největší vášně?

Otázka tzv. Benešových dekretů se v české veřejné debatě pravidelně čas od času objeví. V současnosti ji otevřel předseda sudetských Němců Bernd Posselt, který problematiku dekretů vnímá jako záležitost morální. Tento víkend navíc Sudetoněmecký sjezd v Bavorsku navštívil zatím nejvyšší představitel české vlády, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). O co ale v případě Benešových dekretů jde? Pojďme si připomenout ty nejrozporuplnější a nejvýznamnější dekrety.

Za Benešovými dekrety zpočátku stála exilová vláda v Londýně, kterou Britové 15. října 1940 uznali jako prozatímní vládu Československa. V podstatě byla tvořena prezidentem Eduardem Benešem a Státní radou. Už od dubna 1940 začala tato vláda vydávat dekrety, které fakticky nahrazovaly zákony, podepisoval je prezident Beneš. Tyto normy pak byly po válce dodatečně schváleny prozatímním Národním shromážděním. První dekrety do roku 1944 tak oficiálně stvrzovaly vznik exilové vlády a jejich orgánů a organizací. Následovaly dekrety, které řešily otázku organizace řádné poválečné československé vlády. V poslední fázi v roce 1945 byly vydány dekrety nejkontroverznější, které vycházely z návrhů uvedených v tzv. Košickém vládním programu, na kterém se podílely zejména komunisté a exiloví politici z Moskvy.

Mezi tyto dekrety patří zejména Velký retribuční dekret (Dekret č. 16/1945 Sb. o potrestání nacistických zločinců, zrádců a jejich pomahačů a o mimořádných lidových soudech), vydaný 19. června 1945. Kontroverzní už je pouhý aspekt zpětné účinnosti, retrospektivity této normy. Na základě dekretu byly stanoveny přísné tresty za skutky spáchané v období druhé světové války. Novinkou byl trestný čin udavačství, jeho se dopustil ten, kdo „v době zvýšeného ohrožení republiky ve službách nebo v zájmu nepřítele, nebo využívaje situace přivoděné nepřátelskou okupací jiného pro nějakou skutečnou nebo vymyšlenou činnost udal,“. Za toto mohl člověk dostat i trest smrti. K účelu naplnění trestů byly zřízeny tzv. mimořádné lidové soudy. A zde je opět kontroverzní prvek – tyto stanné soudy soudily obviněné, kteří měli omezena procesní práva bez možnosti podat odvolání, nemohla jim být ani poskytnuta milost prezidenta. Tresty smrti se vykonávaly už do dvou hodin od vyhlášen rozsudku, popravy byly často veřejné. Na základě tohoto dekretu bylo odsouzeno na 33 tisíc osob, 730 k trestu smrti. Polovinu odsouzených tvořili Němci.

Posledním sporným bodem Velkého dekretu je jeho opakované prodlužování i v dobách mírových. Lidé, kteří byli předvoláni k soudu, totiž pozbyli volebního práva a nástroj mohl být zneužit politickými stranami. Podle odhadů bylo takto zbaveno volebního práva na 300 tisíc osob do roku 1946. Naposledy byla platnost retribučních dekretů prodloužena v roce 1948.

Na Velký retribuční dekret navázal až v říjnu 1945 též Malý retribuční dekret (Dekret č. 138/1945 Sb. o trestání některých provinění proti národní cti). Dekret byl vydán s účelem umožnění stíhání méně závažných činů, jeho ustanovení prováděly národní výbory na úrovni okresů. Trestat se měli především okupanti, kolaboranti a domácí zrádci, vše samozřejmě retroaktivně. Trestány byly i akty nepřístojného chování či veřejného pohoršení. Kontroverzní bylo ustanovení, které tvrdilo, že osoby , které v době nesvobody porušily věrnost vůči Československé republice, nebo českému nebo slovenskému národu, popřípadě se prohřešily proti národní cti, anebo proti povinnosti národní soudržnosti vůči příslušníkům českého nebo slovenského národa, budou podle příslušného dekretu potrestány. Doba zvýšeného ohrožení republiky byla ustavena na období od 21. května až do 31. 12. 1946. V praxi tak dekret umožnil beztrestné lynčování a vyhánění Němců, kteří se ničím neprovinili. To mimo jiné umožnilo i opatření o beztrestnosti, kdy by se za normálních podmínek jednalo o trestný čin, ale pokud šlo o čin, který bych spáchán pod nátlakem nebo v úmyslu prospět národu nebo jinému obecnému zájmu, čin trestat nešlo.

Základními tresty v rámci malého dekretu bylo vězení, pokuta či veřejné pokáraní. Mnohdy ale následovaly tresty dodatečné, jako například konfiskace majetku a ztráta volebního práva po dobu jednoho až tří let.

 Velmi významným dekretem byl ještě Ústavní dekret prezidenta republiky o úpravě československého státního občanství osob národnosti německé a maďarské (dekret č. 33/1945 Sb.). Českoslovenští občané německé a maďarské národnosti byli bez výjimky zbaveni státního občanství. Kontroverzní je tento dekret zejména proto, že občanství byli zbaveni i Židé, kteří se před válkou přihlásili k německé národnosti a ti, kteří později prokázali účast v odboji. Němci a Maďaři byli vyhnáni a následně byl jejich majetek zkonfiskován. Často se pak stávalo, že zabavené majetky a pozemky a přidělování majetku organizovaly kádry KSČ. Strana si pak zajistila početné voličstvo ve volbách v roce 1946.

Související

V Česku se konají pietní akty připomínající sedmidenní válku o Těšínsko. Rozhovor

105 let od sedmidenní války. Hranice Československa i Polska se zrodily v krvi, upozorňuje historik

Před 105 lety, 23. ledna 1919, zahájily československé ozbrojené síly operaci v Těšínsku, která měla vyřešit tamní teritoriální spor s Polskem. Přestože boje o území nepředstavovaly v dobovém kontextu střední a východní Evropy výjimečnou událost, vypuknutí takzvané sedmidenní války a její průběh byly pro polskou stranu nemilým překvapením, konstatuje historik Vladimír Černý z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil například to, proč bylo Těšínsko vnímáno jako důležitý region, jak Praha a Varšava obhajovaly své nároky na něj nebo z jakého důvody západní velmoci vnímaly konflikt souběžně jako marginální záležitostí, ale i negativní, potenciálně nebezpečný precedent. 
Beneš, Edvard

Bylo by třeba objasnit roli Beneše v přípravách atentátu na Heydricha, míní historik

Role někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše v přípravách atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha je i po 80 letech od atentátu nejasná. Je otázkou, zda se k přípravě této akce stavěl po celou dobu souhlasně. V rozhovoru s ČTK to řekl historik Stanislav Kokoška z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR a Ústavu pro studium totalitních režimů.

Více souvisejících

Edvard Beneš benešovy dekrety

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 1 hodinou

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 1 hodinou

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Měl u sebe pistoli

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy