Češi jako kanál Evropy. Ptali jsme se výrobců, proč nás šidí

Praha – Podle studie, kterou si nechalo zpracovat Ministerstvo zemědělství, se mnoho výrobků liší v závislosti na trhu. Málokoho překvapí, že německé produkty v této studii dopadly lépe než to samé zboží pro český trh. Proč tomu tak je?

Ministerstvo zemědělství pověřilo Vysokou školu chemicko-technologickou (VŠCHT) v Praze, aby otestovala složení stejných výrobků z různých trhů. Komisaři z odborné komise testovali výrobky z České republiky, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Německa a porovnávali jejich barvu, složení i množství. Srovnávali také popisky na obalech.

Protože u potravin nelze porovnat chuť, museli se komisaři spokojit s kontrolou surovin, barvy a konzistence produktů. Z 21 vybraných výrobků vyhodnotili více než polovinu jako odlišnou. Jednalo se o suroviny, množství, ale i barvu a strukturu.

Lépe byly obvykle hodnoceny výrobky pro německý trh. Lepší byla německá Nutella, německé Kiri, německá Activia, německé rybí prsty Iglo nebo například rakouská Pizza Ristorante společnosti Dr. Oetker. V čajích Teekanne jsou odlišná množství kofeinu podle země a v německém ledovém čaji Nestea lze najít cukr, zatímco v českém umělá sladidla.

Testující nepochválili společnost Jacobs Douwe Egberts. Jejich instantní káva Jacobs 3v1 se výrazně lišila podle trhů. Podle VŠCHT se daly najít veliké rozdíly v barvě instantního prášku, kromě toho se obsah sáčků lišil o přibližně 3 gramy, přičemž německé a rakouské sáčky měly větší obsah. Oproti tomu kofeinu v kávě našli komisaři nejméně u rakouských a německých výrobků, nejvíce jich naopak bylo ve slovenských.

Jacobs Douwe Egberts popírá, že by se jejich nabídka kvalitativně lišila podle trhu. Uznává však, že poměr kávy a cukru se mezi trhy liší. „Produkt pro Českou republiku obsahuje větší množství kávy. Veškerá drobná přizpůsobení receptury se odvíjejí od místních spotřebitelských preferencí a odlišných kultur pití kávy,“ vysvětlila pro server EuroZprávy.cz Ivana Havlíková, mediální zástupkyně Jacobs Douwe Egberts.

Jako zcela odlišné výrobky komise prohlásila masové konzervy Tulip od dánského výrobce. Zatímco německá konzerva obsahovala vepřové maso, česká byla tvořená z kuřecího. Odlišné byly i obaly a popisy výrobků. Problém u této dvojice však může být jinde. Podle zástupce Tulip Food Company Michaela Ravna se totiž jedná o zcela rozdílné výrobky.

„Tento problém neřešíme poprvé. Jsou to úplně jiné výrobky, které mají podobná balení. Jejich recepty se však liší – německé Frühstückfleisch je vepřová konzerva, zatímco český Luncheon Meat je kuřecí,“ uvedl Ravn pro EuroZprávy.cz. Ani na obalech prý nikdo netvrdí, že se jedná o stejný druh jídla.

Tým VŠCHT však netestoval pouze potraviny, zaměřil se i na prací prostředky. Zjistil, že litrová lahev aviváže Lenor obsahuje v Čechách jen 930 mililitrů aviváže, zatímco německé lahve obsahují 990 mililitrů. Prací prášek Persil se liší podle množství aktivních látek, přičemž v německém a rakouském prášku jich je o přibližně 3 % více.

Společnost Henkel uznává, že se prací prostředky mohou lišit podle trhu, ovšem podle jejich slov to nemá vliv na kvalitu pracího prostředku. „Složení upravujeme podle pracích návyků regionů. Podle výzkumu české a slovenské domácnosti perou při vyšších teplotách, zatímco ostatní evropské země preferují teplotu nižší. Kvůli tomu se liší množství aktivních látek, které potřebuje,“ ujasnila pro server EuroZprávy.cz za společnost Henkel Zuzana Ozanová.

Ozanová ještě dodala, že kvalita výrobků změnami složení netrpí, což prý potvrzují jejich interní a externí testy a také spokojenost zákazníků. Spokojenost podle ní naznačuje rostoucí množství opakovaných nákupů v České republice a na Slovenku. Společnost Henkel tak s výsledky testů nesouhlasí a nepokládá je za platné.

Ptali jsme se pražských spotřebitelů, ti z tohoto zjištění rozhodně nemají radost. „Není dobře, že jsou naše potraviny horší než v Německu. Ale dokud je budeme kupovat, tak nás budou šidit,“ komentoval pro server EuroZprávy.cz Jakub Minařík. „Je to ostuda, že jsme kanál Evropy,“ svěřila se serveru EuroZprávy.cz Věra Kratochvílová.

Související

Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Ministerstvo zemědělství VŠCHT Německo potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy