Zbytečný festival? Pořadatelé Prague Pride si to nemyslí

Barevný průvod Prague Pride se letos Prahou prožene již posedmé. Průvod však není to jediné, čeho se návštěvníci mohou zúčastnit. Program počítá s účastí aktivistů a známých osobností, v plánu jsou výstavy či oslavy.

Letošní srpen přináší již sedmý ročník LGBT festivalu Prague Pride, kterýs se bude konat od 7. do 13. srpna.. Organizátoři na týden zasvěcený lesbické, gay, bisexuální a transgender komunitě naplánovali 104 akcí, které se věnují minulosti i přítomnosti této problematiky nejen u nás, ale po celém světě.

Pořadatelé se letos rozhodli zaměřit i na mýtus, že Prague Pride je „zbytečný festival“ a vyvrací nejobvyklejší argumenty proti pořádání. Většina odpůrců se ohání tím, že gaye a lesby toleruje. „Lidé mohou tolerovat něco, co jim vadí, ale rozhodnou se nad tím mávnout rukou,“ komentovala ředitelka festivalu Kateřina Saparová. LGBT+ komunita však doufají v respekt a přijetí, ne toleranci.

K pořadatelům se přidal i teologický etik Jaroslav Lorman, který se podílí na LGBT+ aktivismu. „Díky Bohu nás tady za naši orientaci nás nezavírají. Ale vyhazují nás z práce,“ prohlásil. Upozornil na to, že i v České republice, která je prý jednou z nejtolerantnějších zemí, existují prostory, kde diskriminace na základě sexuality není nic nového. Jako příklad uvedl římskokatolickou církev.

Cílem je podle Lormana i to, aby společnost byla svobodná v rozmanitosti, aby všichni měli stejné možnosti bez ohledu na sexualitu. Je podle něho potřeba, aby si většinová společnost uvědomila, že LGBT+ komunita čelí překážkám, se kterými se heterosexuální člověk nesetká. „Coming-out je určitá psychologická krize, kdy člověk musí vysvětlit, že jeho život bude jiný. Heterosexuální páry zase neznají strach z polibku na ulici,“ vysvětlil Lorman.

Na Prague Pride si návštěvníci mohou vychutnat umění. V plánu jsou tři divadelní večery SEXPOSED/Pride Theatre a projekce dokumentů. Zájemci se mohou podívat na studentské práce výstavy SEXPOSED/Bez cenzury, která se věnuje sexuality, tělesnosti i nemoci. S nemocí má spojení i divadelní hra Pašije, jejímž tématem je HIV a hrají v ní HIV+ herci.

Všichni zájemci mají možnost otestovat se na HIV. Tuto možnost mají návštěvníci po celý týden v různých místech po Praze. Ve středu bude po Praze jezdit také duhová tramvaj, kde lidem také odeberou krev na otestování.

Součástí festivalu jsou přednášky a výstavy či debaty. Některé jsou v sálech, některé jsou na pikniku. Na debatě Prague Voices má své příběhy představit pět LGBT osobností, kteří mají ostatním co říct. Přijede taiwanská aktivistka Jennifer Wu či nizozemská policistka Ellie Lust a za Českou republiku se představí Osamu Okamura, který se na rozdíl od bratrů pohybuje mimo politiku.

Festivalu se nemusí účastnit pouze gayové, lesby, bisexuálové a transgender osoby. Zamířit na Pride může každý, i kdyby chtěl jen podpořit své přátele nebo cizí z LGBT+ komunity. „Společně s námi jdou i naši rodiče, prarodiče, děti i heterosexuální přátelé," uvedl Radek Miřácký, který sestavoval program festivalu.

Související

Lidé se řadili k výstupu na Letnou

V Praze odstartuje Prague Pride 2023. Zúčastní se Lipavský i Rakušan

V centru Prahy se začali shromažďovat účastníci průvodu hrdosti Prague Pride, kteří před polednem naplnili dolní část Václavského náměstí. Přibližně kolem 12:30 by měli vyrazit z Můstku směrem přes centrum hlavního města a Čechův most až na Letenskou pláň, kde je připraven kulturní program a akce potrvá až do večera.
Prague Pride

Prahou prošel Prague Pride. Na Letnou dorazilo až 60 tisíc lidí

Duhový průvod hrdosti sexuálních menšin dorazil na Pražskou Letnou. První účastníci přišli kolem 14:15, další tisíce lidí, kteří se dnešní akce zúčastnili, pak vystoupaly na Letnou zhruba do hodiny. Průvod doprovázela hudba, tanec a jásot i potlesk, přihlíželi mu kolemjdoucí. Na Letné čeká na účastníky akce hudební program do večera. Podle odhadů policie se pochodu účastnilo až 60.000 lidí.

Více souvisejících

Prague Pride Prague Pride 2017 homosexualita LGBT+ transgender

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 25 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy