Exšéf Poldi Stehlík je vinen částečně, řekl po 20 letech soud

Praha - Krajský soud v Praze dnes uznal bývalého šéfa kladenských hutí Poldi Vladimíra Stehlíka vinného ze způsobení škody nejméně 592.000 korun, které ocelárnám vznikly, když neoprávněně nakládal s majetkem firmy.

Zprostil ho naopak obžaloby, podle které neodváděl peníze na zdravotní pojištění zaměstnanců, daň ze mzdy nebo poskytoval bezúročné půjčky, a tím způsobil mnohamilionové škody. Stehlík před soudem stanul po 20 letech od svého obvinění. Soud mu trest neuložil, protože na případ dopadla amnestie. Stehlík odmítá celou obžalobu, proto se na místě odvolal. Případem se tak ještě bude zabývat pražský vrchní soud.

Stehlík byl obviněn v roce 1996 spolu se synem Markem a Lubošem Pejpou. Policisté mu dávali za vinu, že neodvedl 25 milionů korun na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy. Podle obžaloby místo toho peníze použili pro podnikatelské nebo osobní aktivity. Další bod obžaloby ho vinil z toho, že poskytovali firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 milionů korun. Podle verdiktu soudu tyto skutky nebyly trestným činem, zproštění obžaloby v těchto bodech navrhoval i státní zástupce.

Soudkyně Naděžda Bittnerová při zdůvodnění rozsudku uvedla, že Stehlík při nepovedené privatizaci kupoval ztrátový podnik, který měl nepořádek v účetnictví. Podle soudkyně je potřeba také přihlédnout k tomu, v jaké době se čin stal a jaké tehdy byly zákony. Pád podniku by způsobil velkou nezaměstnanost na Kladensku, privatizace měla politické souvislosti. "Byl v obtížné situaci. Dělal, co mohl," řekla Bittnerová.

Další škoda zhruba 117 milionů podle obžaloby vznikla údajně kvůli neoprávněnému převodu majetku oceláren do nově založené společnosti Poldi Steel, jelikož privatizace nikdy nebyla dokončena. V tomto bodě soud uznal Stehlíka vinného, úmyslně způsobenou škodu ale mnohonásobně zmenšil, protože nevznikla škoda v souvislosti s pronájmem tohoto majetku nebo pronajatým majetkem. Soudkyně Bittnerová při zdůvodnění rozsudku uvedla, že Stehlík postupoval v úzké součinnosti se svým synem Markem i Pejpou.

Související

Soud, ilustrační foto

Kladenskou Poldi koupila firma Opimo Trade, šlo už o pátou dražbu

Kladenská huť Poldi byla v elektronické aukci dnes prodána za 140 milionů korun, tedy za vyvolávací cenu. Koupila ji společnost Opimo Trade, která byla založena předloni. "Vydražitel splnil veškeré podmínky pro účast v dražbě," řekl dnes ČTK jednatel společnosti OK dražby Petr Sefzig. Aby byla dražba platná, musí vydražitel doplatit padesát milionů do 15 dnů. Jednatel firmy Opimo Trade Pavel Filipčík řekl ČTK, že jeho záměrem je obnovit v Poldi výrobu. Bude podle něj záležet na stavu podniku a situaci na trhu.
Ilustrační foto

I třetí dražba kladenské hutě Poldi je zmařená, firma nezaplatila

Kladno - Také třetí pokus o prodej kladenské hutě Poldi zkrachoval. Vydražitel včas nezaplatil, srpnová dražba firem Poldi a Poldi Trade je tudíž zmařená. ČTK o tom dnes informoval Michal Žižlavský za insolvenčního správce. Podnik, který je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a zaměstnanci dostali výpovědi. Insolvenční správce podle Žižlavského již zahájil přípravu přísnější exekutorské dražby.

Více souvisejících

Poldi Kladno soudy

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy