Kauza dotací pro sport: ČUS ctí presumpci neviny, shodl se výkonný výbor

Praha – Výkonný výbor České unie sportu se dnes na svém jednání zabýval obviněním jejich představitelů v kauze manipulací se sportovními dotacemi. Konstatoval, že ctí presumpci neviny všech osob, proti kterým bylo trestní stíhání zahájeno.

V minulém týdnu byli obviněni předseda Miroslav Jansta a generální sekretář Jan Boháč, trestnímu stíhání čelí také místopředseda unie a bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Výkonný výbor ČUS dnes uvedl, že vyčká dalšího průběhu trestního řízení - zejména pravomocného skončení věci. „Do té doby se nebude k průběhu ani k jednotlivým úkonům a dílčím rozhodnutím nikterak vyjadřovat. Je připraven poskytnout orgánům činným v trestním řízení zákonnou součinnost," uvedli zástupci unie v prohlášení.

Jansta s Boháčem jsou obviněni ze zneužití pravomoci, ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a z porušení povinností při správě cizího majetku. Podle policistů naváděl Jansta k trestné činnosti dnes již odvolanou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou nebo bývalého ředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu, kteří pak údajně ovlivňovali, kolik peněz poputuje k jednotlivým sportovním organizacím.

ČUS obvinění odmítla a tvrdí, že se vždy zasazovala o jasná a transparentní pravidla pro rozdělování dotací pro sport. V prohlášení uvedla, že jako jediná ze střešních sportovních organizací disponuje transparentním, veřejně přístupným a kontrolovatelným systémem evidence členské základny i veškerého svého majetku.

„V rámci prohloubení adresnosti a spravedlnosti ČUS v roce 2016 také doporučila návrh na vyhlášení deseti programů pro rozdělování dotací 2017, který Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR akceptovalo. Ustavilo sice garanty jednotlivých programů, ale odmítlo zveřejnit jasná a přehledná kritéria rozdělování peněz, přestože na to zástupci ČUS opakovaně upozorňovali a navrhovali vzorová kritéria," uvedl výbor.

Související

Olympiáda, ilustrační fotografie.

ČUS je zásadně proti Rusům a Bělorusům na OH, vyzvala ČOV k tvrdému postupu

Česká unie sportu (ČUS) je zásadně proti startu sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách 2024 v Paříži. Apeluje na Český olympijský výbor (ČOV), aby se proti úvahám Mezinárodního olympijského výboru (MOV) jednoznačně vymezil. Vyplývá to z vyjádření Rady ČUS, které unie poskytla ČTK. ČOV už svůj nesouhlas vyjádřil.
Ilustrační fotografie

Aktuální opatření od pondělí umožňují obnovení amatérského sportu

Mimořádná opatření schválená vládou s platností od pondělí 12. dubna, která jsou zveřejněna na webu ministerstva zdravotnictví, umožňují obnovit amatérský sport. Členové sportovních klubů, které mají formu spolku, by mohli ve skupinách po deseti trénovat v některých případech i uvnitř.

Více souvisejících

Česká unie sportu kauza dotací pro sport Miroslav Jansta Miroslav Pelta

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy