Odmítáte uprchlíky? Podle studie nejste xenofobové, tvrdí psychiatr Höschl

Praha - Psychiatr Cyril Höschl ocitoval výsledky jedné vědecké studie, podle níž tzv. odmítači uprchlíků nejsou xenofobové. Podle psychiatra jde naopak o lidi, kteří si svůj postoj vytváří na základě rozumové úvahy. Odmítači jsou dle studie pečlivější a svědomitější.

Výsledky studie představit psychiatr Cyril Höschl v rozhovoru pro Český Rozhlas Dvojka. Vědci pod vedením Jiřího Horáčka a Ladislava Kesnera z Národního ústavu duševního zdraví zkoumali postoje lidí k uprchlické vlně, která stále sužuje evropský kontinent. Konkrétně zkoumali názory tzv. vítačů a tzv. odmítačů uprchlíků. 

„Dívali se, co se děje v mozku a která centra se zapojují, když takový člověk vidí muslimského uprchlíka v nouzi na přeplněném člunu ve Středozemním moři, v uprchlických táborech nebo při srdceryvných scénách dětí v uprchlických táborech,“ vysvětlil psychiatr Höschl. 

„Design experimentu je poměrně složitý, ale výsledek je jednoduchý a poměrně překvapivý. Zaprvé nejde o xenofobii. Ti lidé, kteří uprchlíky odmítají, z nich nemají strach. Emoční centra nejsou aktivována. Jsou aktivovány čistě rozumové oblasti. To je čistá úvaha. Na pozadí není strach, ale názor. A názor není emoce. Názor si může udělat i počítač. Zkrátka za tím není emoce vyjadřovaná slovním základem fobia, strach," uvádí Höschl. 

Studie vytvořila také jakýsi modelový profil odmítače uprchlíků. Často se jedná o lidi, kteří jsou politicky orientováni spíše doprava, jsou to jedinci pečliví, svědomití a "víc hnidopišští než vítači". Navíc jsou oproti vítačům velmi zásadoví. Vítači jsou naopak velkorysí jedinci. Celá studie by podle psychiatra měla být zveřejněna již brzy.

A jak vědci daný výzkum prováděli? „Osobnostní rysy jako svědomitost se měří zavedenými a validizovanými osobnostními dotazníky, včetně dotazníků na neuroticismus. A to nejzajímavější, jestli se vám aktivují emoční centra, dělali v magnetické nukleární rezonanci. To je zobrazovací metoda, kterou je možné mapovat regionální aktivitu určitých oblastí v mozku.“ 

Čeští výzkumníci výsledky studie poprvé prezentovali na mezinárodní konferenci v anglické Cambridge, která se věnovala mentálnímu zdraví. „Názory se měřily tradičním postojovým dotazníkem, který umí do určité míry odhadovat i to, když některé postoje jen předstíráte,“ uvedl ještě psychiatr. 

Dalšími tématy rozhovoru byl také automobilový průmysl a etická rovina zavádění tzv. elektromobilů a samořiditelných aut. Ožehavou otázkou je to, kdo za případné nehody bude mít odpovědnost. Podle psychiatra bude také problematický přechod pro ty, kteří jsou zvyklí řídit, ale také pro ty, kteří mají problém s představou, že je veze něco, co nemá lidského řidiče. 

Související

Více souvisejících

Vědci Cyril Höschl (psychiatr) xenofobie uprchlíci imigrace

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 28 minutami

před 52 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy