17. listopad 1939: Jak Nacisté utáhli oprátku Čechům?

Mezi Čechy se rozšířila nesmiřitelná nenávist a hněv vůči nacistům. Po obsazení okleštěného československého státu v březnu 1939 a následném vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava si nenechali ujít jedinou příležitost k vyjádření nesouhlasu s německou tyranií. 28. říjen, státní svátek oslavující vznik Československa, se proto stal dnem rozsáhlých demonstrací.

V době mezi 10. a 26. říjnem 1939 se po Praze začaly objevovat letáky, které obyvatelstvo vyzývaly k oslavám výročí vzniku nezávislého Československa. Na oblečení si Pražané měli připnout stužky v národních barvách, okolo 18 hodiny dorazit na Václavské náměstí a tam posléze držet dvě minuty ticha.   

Jak napsal Ivan Pfaff ve svém článku pro zeit.de, celý 28. říjen probíhal v Praze vzrušeně. Již kolem 12 hodiny se na Staroměstském náměstí shromáždilo 1500 lidí, kteří uráželi přítomné Němce, a v Jungmannově ulici bylo možné slyšet první výstřely. Nějaký člověk s českou trikolorou postřelil tři německé civilisty. Na policejní stanici se později ukázalo, že šlo o německého provokatéra Waltera Pöhlze, člena Gestapo. 

Protesty gradovaly v odpoledních a večerních hodinách nedaleko Václavského náměstí. Asi v 18:30 tam bylo postřeleno 12 lidí. Václav Sedláček, mladý pekařský učeň, na místě umírá. Jan Opletal, 24letý student medicíny, byl zasažen do břicha. Očití svědci Vladislav Bubeník a Marie Poctová za pachatele shodně označili skupinku čtyř německých civilistů a několik mužů v uniformě.

Ať žije Československo!

Dne 11. listopadu v Praze Jan Opletal podlehl svému zranění. Ačkoliv měl být pohřben v Nákle, v jeho rodné obci na Moravě, jeho spolužáci v Praze trvali na uskutečnění smutečního průvodu. Představitelé Svazu českých lékařů a studentské koleje, kde Opletal žil, přislíbili klidný průběh této tiché manifestace odporu. Od počátku ale bylo jasné, že se pražský průvod neobejde bez vlasteneckých projevů. Proč ho tedy německé úřady vůbec povolily? Jak Gestapo, tak i další německé orgány si zřejmě přály konání dalších demonstrací, které by oprávnily tvrdý postup vůči Čechům.

15. listopadu v 8:30 se otevřela kaple Institutu patologie Univerzity Karlovy. Kolem rakve s Janem Opletalem se shromáždilo asi 3500 studentů. V 9:15 rakev uložili do pohřebního vozu a začali zpívat českou národní hymnu. Potom, co rakev s Opletalem vyjela směrem k nádraží, obsadili studenti budovu ČVUT na Karlově náměstí za provolávání hesel jako „ať žije svoboda“ či „ať žije Československo“.    

Nepokoje z 15. listopadu byly oproti 28. říjnu velmi malé. Přesto je Němci interpretovali jako nový důkaz o nepřátelství českých studentů. Následujícího dne v Berlíně podávali hlášení o pražských demonstracích vrcholní němečtí úředníci z Protektorátu, tj. říšský protektor Konstantin von Neurath, jeho tajemník Karl Hermann Frank a generál Erich Friderici. Hlášení se bohužel nedochovalo v písemné formě a jeho obsah byl rekonstruován na základě Frankových poválečných výpovědích.  

Frank nechal popravit devět vůdců 

Rozhodnutí nakonec učinil Adolf Hitler, který přikázal obsadit všechny české univerzity a na tři roky je uzavřít. 17. listopadu okolo šesté hodiny ranní nechal Karl Hermann Frank v ruzyňských dělostřeleckých kasárnách zastřelit devět univerzitních a studentských vůdců. Nacistickému teroru tehdy padli za oběť doc. Josef Matoušek, dr. Jaroslav Klíma, dr. František Skorkovský, Jan Weinert, Josef Adámek, Bedřich Koula, Jan Šafránek, Jan Černý a Marek Frauwirt.     

Stejného dne brzy ráno mezi 3:30 a 7:30 obklíčilo čtyři sta příslušníků německé policie pět největších pražských studentských kolejí. Nejdříve začali střílet do oken, následně vtrhli dovnitř, vytáhli studenty ven a za neustálého bití je naložili do autobusů. 1850 studentů dopravili do Ruzyně, kde propustili všechny cizince a osoby mladší 20 let. Ke zbylým 1250 osobám ještě přidali 75 zatčených vysokoškoláků z Brna a 15 z Příbrami.   

Těchto 1340 studentů deportovali do koncentračního tábora Sachsenhausen. 32 z nich se na svobodu dostalo po měsíci a velká většina z těch zbývajících byla propuštěna mezi lety 1942 a 1943. Několik desítek vězňů Sachsenhausen opustilo až v dubnu 1945 a 26 studentů se nevrátilo nikdy. 

„Policie ráno 17. listopadu 1939 obsadila a uzavřela dvě univerzity, dvě technické vysoké školy, pět dalších vysokých škol, všechny lékařské instituty, a dokonce i nemocnici na Karlově náměstí,“ uvedl Ivan Pfaff. „Lhůtu tří let nacisté nedodrželi. Všechny školy byly znovu otevřeny až po skončení války.“

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

nacisté II. světová válka 17. listopad 17. listopad 1939

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 4 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

Válka na Ukrajině: Rusové tvrdí, že dobyli další obec u Charkova

Moskva v sobotu uvedla, že její jednotky obsadily další obec v Charkovské oblasti, kde minulý týden zahájily novou ofenzivu. Konkrétně má jít o vesnici Starycja. Kyjev to zatím nijak nekomentoval. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy