Kdo nahradí Václava Moravce v prezidentské debatě? Češi si vybrali jiného novináře, Hrad ale asi nadšený nebude

Praha – Jak jsme vás již informovali, Václav Moravec odmítl moderovat debatu mezi prezidentskými kandidáty Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na České televizi. Lidé už proto spekulují, kdo by jej mohl nahradit. Obzvláště jeden novinář získal silnou podporu.

„V neděli večer jsme se s GR ČT dohodli na tom, ze závěrečnou TV debatu nemoderuji,“ oznámil v úterý večer na twitteru Václav Moravec. Pro server Mediář.cz dodal, že se neshodl s vedením ČT na formátu a stopáži. Navíc prý jeho odmítavý postoj odblokoval odmítavý postoj kancléře Mynáře k účasti prezidenta Zemana v závěrečné debatě ČT.

Řadu diváků veřejnoprávní televize toto oznámení zaskočilo, rychle se ale oklepali. A hned začali spekulovat, kdo by mohl tuto důležitou diskuzi moderovat. A výsledek je jasný – ideálním kandidátem je prý Martin Veselovský. Na sociálních sítích dokonce vznikla skupina „Chci M. Veselovského za moderátora prezidentské debaty“. Za pouhý den tuto myšlenku podpořily tisíce lidí.

„Jelikož Václav Moravec odmítl moderovat debatu prezidentských kandidátů Jiřího Drahoše a Miloše Zemana v Česká televize, je i na nás, divácích, abychom se určitým způsobem vyjádřili, koho bychom místo něj v debatě chtěli vidět… Tímto bych rád na pozici moderátora debaty prezidentských kandidátů nominoval Martin Veselovský z DVTV ... pokud souhlasíte, dejte prosím "zúčastním se" nebo "mám zájem" a sdílejte prosím tuto událost dále,“ požádal zakladatel skupiny.

Veselovský je zkušený redaktor a moderátor, pracoval v rádiích, moderoval pořasdi na televizi Prima, Nova i ČT. Od ledna 2008 například moderoval pořad Události, komentáře na ČT24, odkud odešel v březnu 2014. V květnu 2014 spolu s moderátorkou Danielou Drtinovou a editorem Janem Rozkošným založil projekt DVTV, který začal dodávat videoobsah pro online deník Aktuálně.cz vydavatelství Economia patřící podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Sám kanál DVTV odkaz na skupinu sdílela na svém facebookovém profilu se slovy: „Tohle je zajímavý nápad, jestli stále platí, že Česká televize hledá moderátora na prezidentskou debatu... Díky za důvěru! Chtěli byste, aby superdebatu kandidátů moderoval Martin Veselovský?“

Pokud by se Veselovský moderování debaty opravdu ujal, mohl by s tím mít Hrad problém. Miloš Zeman totiž dlouhodobě kritizuje Bakalu, který vlastní vydavatelství Economia. Opakovaně se nechal slyšet, že Bakala je podvodník a tunelář a že by měl sedět ve vězení. Označil jej dokonce za „nového Viktora Koženého“.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček navíc vede válku proti médiím patřícím do Bakalova vydavatelství. Deníku Hospodářské noviny (HN) a serveru Aktuálně.cz odmítl odpovědět na otázky k financování kampaně prezidenta Miloše Zemana a odkázal je na zákon o svobodném přístupu k informacím. Podle Ovčáčka vydavatelství Economia účelově a záměrně již delší dobu šíří dezinformace s cílem poškodit v očích veřejnosti prezidenta republiky.

Hrad ale může být v klidu. České televize totiž nemá v úmyslu volání diváků vyslyšet. „Debatu bude moderovat Světlana Witowská," uvedla na dotaz severu EuroZprávy.cz tisková mluvčí ČT Karolína Blinková. 

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 prezidentská kampaň Miloš Zeman Jiří Drahoš Martin Veselovský Česká televize DVTV

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 15 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy