Squatteři se v pražské Šatovce zabarikádovali na střeše, policie nezasáhne

Praha - Desítky squatterů obsadily v pátek večer opuštěnou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Policisté proti nim zatím nezasáhli, protože squatteři byli i na střeše, takže by mohli být při zásahu zraněni.

 Dvě až tři desítky squatterů obsadily v pátek večer opuštěnou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Policisté proti nim zatím nezasáhli, protože squatteři byli i na střeše, takže by mohli být při zásahu zraněni. Dnes zůstává v domě podle radnice Prahy 6 ještě asi deset squatterů. Objekt má policie stále pod dozorem, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Budovu spravuje městská část Praha 6, která dříve oznámila, že chce dům opravit.

K usedlosti dorazili v pátek policisté a se squattery, kteří se ukryli na střeše budovy, vyjednávali. "Policisté s nimi komunikovali a snažili se je přesvědčit, aby slezli. Následovaly zákonné výzvy, které však (squatteři) také neuposlechli," popsal situaci Daněk. Při vyjednávání policistům pomáhali hasiči s výškovou plošinou.

Na místě jednal se squattery i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Nabídl squatterům, že situaci kolem domu projedná za dva týdny zastupitelstvo, pokud squatteři budovu opustí. Část squatterů poté z Šatovky odešla, ale zbylí dohodu nepřijali. Dnes Kolář zpravodaji ČTK řekl, že squatteři, kteří v objektu zůstali, již o jednání zájem nemají a věc je v rukou policie.

Policisté se rozhodli, že zatím proti lidem v Šatovce nezasáhnou. Hrozilo by podle Daňka zranění squatterů i policistů. Na místě zůstávají policisté i dnes a situaci v areálu usedlosti sledují. Hlídají také, aby do domu nevnikli další lidé. Dnes odpoledne s lidmi na střeše opět mluví policejní vyjednavač.

Squatteři usedlost obsadili již v minulosti, v prosinci roku 2015. Po neúspěšném jednání s radnicí Prahy 6 o bezplatném využívání Šatovky ale v lednu 2016 z usedlosti sami odešli. Vedení městské části pak oznámilo, že chce Šatovku přebudovat na bytový dům. Dnes starosta řekl, že radnice plánuje vytvořit v usedlosti centrum pro seniory. Squatteři v prohlášení zveřejněném na webu A2larm.cz uvedli, že radnice sliby o znovuzprovoznění Šatovky nesplnila.

Squatterům v usedlosti Šatovka nabídl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) při jednání v noci na dnešek diskusi o situaci kolem domu na zastupitelstvu. Squatteři ale dohodu nepřijali. ČTK to řekl mluvčí městské části Ondřej Šrámek. Část squatterů, která usedlost v pátek obsadila, po vyjednávání odešla, ale část v domě zůstává.

Zástupci města dorazili k opuštěné usedlosti v Šáreckém údolí v pátek kolem 20:00 hned po oznámení, že do domu vnikli squatteři. S lidmi v Šatovce pak hodiny vyjednával kromě policistů i starosta Prahy 6. "Byli jsme ochotni jednat, ale ne pod nátlakem," uvedl Šrámek. Podle mluvčího radnice nabízel starosta squatterům, že když z usedlosti odejdou, bude městská část o Šatovce jednat na příštím zastupitelstvu, které se koná zhruba za dva týdny.

"Ale k ničemu to nevedlo. Ukázalo se, že squatteři nejsou schopni dojít k jednotnému rozhodnutí," dodal mluvčí Prahy 6. Část squatterů po jednání se starostou sice Šatovku opustila, několik jich však na místě zůstalo.

Starosta Kolář řekl ČTK dnes po poledni, že zbylí squatteři v Šatovce již o jednání nemají zájem. "Teď už je to v rukou policie," dodal. Policie zatím proti squatterům nezasáhla. Někteří jsou totiž na střeše, a podle mluvčího policie Jana Daňka by tak hrozilo při zásahu zranění squatterů či policistů.

Policisté nebudou proti squatterům na střeše usedlosti Šatovka v Praze z bezpečnostních důvodů zasahovat. Squatteři se podle policie dopouštějí jen přestupku. ČTK to dnes řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Okolí objektu ale budou policisté dále sledovat. Squatteři obsadili dům v pátek večer. Několik hodin s nimi pak neúspěšně vyjednávali policisté i vedení radnice Prahy 6, která dům spravuje.

Policie po konzultaci se státní zástupkyní oznámila, že počínání squatterů je pouze přestupkem. Z bezpečnostních a taktických důvodů se je tak nebudou policisté snažit ze střechy dostat. "Počkáme, až slezou," řekl Daněk.

Související

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Policie ČR squateři

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy