V Brně se protestovalo proti popírání romského holokaustu

Brno – V Brně se dnes sešlo asi 250 lidí, kteří protestovali popírání romského holokaustu. V průvodu se svíčkami prošli Brnem. Průvod skončil u památníku židovských a romských obětí na náměstí 28. října. Pořadatelé tam například přečetli svědectví lidí, kteří táborem v Letech prošli.

Bezprostředním podnětem ke svolání průvodu jsou nedávné výroky představitelů SPD o romském táboře v Letech u Písku. Organizátoři průvodu je považují za nepřijatelné popírání romského holokaustu, nehorázně hrubé vůči obětem a jejich rodinám.

"Je to naše národní ostuda," řekl o výrocích politiků SPD romský hudebník Gejza Horváth. Varoval před vyvoláváním strachu a protiromských nálad a před rozeštváváním společnosti populistickými politiky. Výroky odsoudil i brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

V čele průvodu drželo několik lidí romskou vlajku. Jinak žádné transparenty, žádné skandování. "Chceme, aby to byla pokojná připomínka obětí holokaustu," uvedl koordinátor akce Robin Stria.

Šéf SPD Tomio Okamura v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později vzal zpět vyjádření o chybějícím plotu. V dopise Židovské obci v Praze se distancoval od zpochybňování utrpení obětí v letském táboře, Romům se ale zatím za své výroky přímo neomluvil.

Odkup vepřína nedaleko pietního místa v Letech pak kritizoval také poslanec SPD Miloslav Rozner, který v té souvislosti použil slova „neexistující pseudokoncentrák". Oba představitelé SPD čelí kvůli výrokům trestním oznámením, lidovci navrhují odvolání Okamury z funkce místopředsedy Sněmovny.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Miloslav Rozner (SPD) Svoboda a přímá demokracie (SPD) Koncentrační tábor Lety Romové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy