Babiš je křivák, nenech si od něj s*át na hlavu. Vyšetřovatel kmotra Mrázka se zastal šéfa GIBS

Praha – Tento týden premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) žádá rezignaci ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Informoval o tom mluvčí GIBS Ivo Mitáček. Přestože Babiš později ujišťoval, že Murínovo odvolání nenavrhoval, vyvolala zpráva velký rozruch. Na sociálních sítích se ke kauze vyjádřil také někdejší Murínův spolupracovník.

Babiš musel situaci kolem Murína vysvětlovat při interpelacích. „Žádné odvolání jsem nenavrhoval," prohlásil Babiš, když odpovídal na dotaz předsedy Pirátů Ivana Bartoše. O Murínovi řekl, že jde o jeho podřízeného. GIBS zřejmě nehospodaří dobře, uvedl premiér. Prověrka podle Babiše ukázala na možné porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, proto požádal ministryni financí Alenu Schillerovou, aby na inspekci poslala kontrolu.

Ve středu Babiš novinářům řekl, že v Murína nemá důvěru. Zdůvodnil to dokumenty z olomouckého vrchního státního zastupitelství, které nemůže zveřejnit. Tvrdí, že z nich vyplývají Murínova pochybení, jež měla být potrestána kázeňsky. Babiš také prohlásil, že toto řízení bylo vyřízeno velice nestandardně.

Bývalý elitní policista Roman Pavlík, který se deset let věnoval vyšetřování kolem Františka Mrázka, ale podle svých slov nevěří, že je Murín do něčeho zapleten. „Je to můj kolega,se kterým jsem spolupracoval na případech a znám ho, je to férovej kluk. Setkáváme se na srazech staré gardy z mordparty a je pořád tím správňákem, jakého jsem znal, i když už byl ve funkci ředitele GIBS.

Vyjádřil se také k osobě Igora Gáboríka, někdejšího policisty, jenž byl zatčen příslušníky protimafiánského útvaru a obviněn z rozsáhlé trestné činnosti. „S Igorem Gáboríkem jsem se znal lépe, vždyť byl můj vedoucí oddělení na pražské kriminálce asi 2 roky, než odešel do civilu. A že se kolegové pozdraví a zdvořilostně pokecají… To by s náma nesměl promluvit nikdo, kdo ještě slouží,“ poznamenal.

Premiér se podle Pavlíka prostě jen chce Murína zbavit. „Pro mě je to účelovka od Babiše a chce se ho zbavit. Michale...držím Ti palce a nedej se!!! Nenech si pošpinit jméno a nepodlehni nátlaku. Já, jako i ostatní kluci, kteří jsme pár bitev na poli zločinu společně vybojovali Ti držíme palce,“ vzkazuje šéfovi GIBS.

Pavlík také naznačil, čeho chce Babiš dosáhnout. „Jak máme geniálního premiéra soudruha Babiše. Zlikvidovat šéfa GIBS, dosadit si tam svého člověka třeba bezpečnostního experta z Agrofertu a vlítnout na Kongresovku, kde sedí Ti, co si dovolili...no vyprášil by to tam řádně, o tom žádných pochybností, ale takhle okatě to, soudruhu Babiši, asi nepůjde, takže smůla,“ píše na svém facebooku bývalý elitní policista.

Babiš je podle jeho mínění „soudruh“ a „křivák“. „Když to nejde tak, tak to půjde jinak. Si myslel, že Michal sklapne podpatky a se ze soudruha pose*e. Se krutě spletl. Myslím, že mu to Michal na slyšení ve sněmovně nandá, se bude divit...“ uvedl Pavlík v reakci na zprávu, že Murín požádal o slyšení před sněmovním bezpečnostním výborem. Vystoupit by chtěl také před komisí pro kontrolu inspekce.

„Tak, tak...správně Michale, drž se a nenech pošpinit své jméno křivákem soudruhem Babišem. Nenech si s*át na hlavu. Stojím za Tebou nejen já, ale věřím i ostatní kluci staré gardy mordparty, kdy jsme společně vybojovali několik bitev se zločinci. Známe se a já vím, že se nevzdáváš. Máš svoji čest, tak bojuj. Držím palce kamaráde...“ dodal na facebooku Pavlík.

Související

Více souvisejících

Michal Murín Roman Pavlík (bývalý policista) Andrej Babiš GIBS

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy