Demonstranti vyzvali ministry Stropnického a Pelikána k řešení situace v severní Sýrii

Praha – Dnes v podvečer se před českým ministerstvem zahraničí sešlo několik desítek lidí. Šéfa české diplomacie Martina Stropnického a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (oba ANO) vyzvali k řešení tureckého postupu vůči Kurdům v severní Sýrii. 

Organizátoři svolali demonstraci v reakci na mezinárodní výzvu k protestům, kterou vydaly kurdské organizace v souvislosti s ofenzívou turecké armády v oblasti Afrín. Aktivisté přečetli otevřený dopis ministrům s výzvou, aby politici „přestali mlčet a odmítli jednoznačně porušování mezinárodního práva a rezoluce OSN ze strany Turecka". Požadují, aby se zástupci české vlády zasadili za co nejrychlejší znovuvytvoření bezletové zóny nad severní Sýrií a aby zabránili dovozu českých zbraní do Turecka.

Zástupci aktivistů také vyzvali politiky k ochraně kurdského politika Sáliha Muslima, kterého v únoru krátce zadržela česká policie a o jehož vydání žádá Turecko. „Každému, kdo byť jen okrajově sleduje dění v Turecku, musí být jasné, že Sálihu Muslimovi by nebyl zajištěn spravedlivý proces," uvedli. Zásah policistů prověřovala na základě podnětu ministra vnitra Generální inspekce bezpečnostních sborů, podle níž při zadržení nepochybili.

Organizátoři protestu uvedli, že Turecko vede proti Kurdům dlouhodobou vojenskou i politickou kampaň s jasným cílem potlačit jakékoliv snahy o kurdskou autonomii v Turecku i za jeho hranicemi. Aktivisté to pokládají za nepřijatelné a poukazují na to, že kurdské autonomní oblasti v Sýrii tvoří v regionu „ojedinělý ostrov demokratické, sekulární a rovnostářské společnosti".

Afrín ležící na severu Sýrie je hlavním městem stejnojmenné oblasti a baštou kurdských milicí YPG. Turecká armáda se před několika dny spolu se syrskými povstaleckými skupinami dostala za intenzívního bombardování na okraj města. Ofenzívu zahájila Ankara v lednu, a to s cílem vytlačit kurdské milice YPG, které považuje za teroristy napojené na Stranu kurdských pracujících působící v Turecku.

Podle Syrské organizace pro lidská práva už při ofenzivě zahynulo přes 200 civilistů, což Turecko popírá a tvrdí, že dělá vše proto, aby se boje civilního obyvatelstva nedotkly.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Afrin (Sýrie) Martin Stropnický Robert Pelikán Demonstrace

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy